9 x met deze gebeurtenissen haalde Almelo het landelijke nieuws

Voor de rubriek ‘Toen in’ plaatsen we regelmatig oude foto’s en video’s van Almelo. Hartstikke tof om terug te kijken! Dit keer pakken we het iets anders aan en duiken we in de archieven van landelijke nieuwsmedia. Wanneer en met welke gebeurtenissen was Almelo in het nationale nieuws?

1978 en 1981 – grote demonstraties tegen Urenco

Foto: ANP

Het is een van de grootste demonstraties tegen kernenenergie ooit in Nederland: op 4 maart 1978 uiten maar liefst 40.000 mensen hun ongenoegen tegen de uitbreiding van Urenco in Almelo. Onder hen zijn veel West-Duitse demonstranten. Ondanks het massale protest besluit het kabinet enkele weken later toch tot de uitbreiding van de verrijkingsfabriek. Drie jaar later, in juni 1981, is er een meerdaagse betoging met een demonstratieve mars (zie foto).

 • Toen in Almelo: de grote demonstratie tegen Urenco in 1978

  Urenco viert dit jaar het 50-jarig jubileum. Reden voor een feestje zou je denken. Maar niet iedereen is blij met...

  Demonstratie tegen Urenco in 1978

2001: Mans Kapbaarproject klaar

Na negen jaar noeste arbeid komt er in 2001 een einde aan het Mans Kapbaarg Project. Leerlingen van het ROC van Twente maakten op 402 panelen een mozaïek met een totale lengte van ruim 500 meter. Inmiddels kunnen we al bijna weer twintig jaar genieten van het mozaïekproject aan de Wierdensestraat.

2002 – Azra Akin gekozen tot Miss World

Foto: ANP

Kun jij je het nog herinneren? De in Almelo geboren Azra Akin wordt in 2002 gekozen tot Miss World! Azra groeide op in de Schelfhorst in Almelo. Ze deed modellenwerk en na een tip van een vriendin gaf ze zich op voor de Turkse Miss verkiezing. Dat pakte goed uit, want bij deze verkiezing werd ze gekozen tot Miss Turkije. In 2002 mag ze zich dan ook nog eens Miss World noemen. Azra is nu een bekende ster in Turkije. Ze speelt onder meer in  Turkse series, films en show.

2003 – bijzetting met militaire eer

Foto: ANP

Het was de laatste wens van de overleden Canadese oorlogsveteraan William Spencer om na zijn dood te worden bijgezet in Almelo. Op deze foto draagt zijn pleegzoon Daniel Eisener de urn van Spencer die in 2003 met militaire eer op de begraafplaats werd bijgezet. Spencer trok als sergeant vanaf de landing in Normandië met zijn eenheid op tot diep in Duitsland. 

2004 – Vijf jongeren komen om bij een verkeersongeval

Foto: ANP

Vijf jongeren uit Zeewolde komen in oktober 2004 om het leven bij een verkeersongeval in Almelo. Een dag later wordt in Zeewolde een stille tocht gelopen ter nagedachtenis aan de vijf jongeren. De slachtoffers waren tussen de 17 en 22 jaar.

2005 – Heracles Almelo promoveert naar eredivisie

Foto: Bert Letteboer

Bij veel Almeloërs zal deze dag nog vers in het geheugen liggen: op 20 mei 2005 promoveert Heracles Almelo naar de eredivisie. Kun jij je het nog herinneren? Het is de allerlaatste speeldag van de Gouden Gids Divisie 2004/2005. Heracles heeft voldoende aan een gelijkspel tegen Veendam. Het kampioenschap wordt groots gevierd in het centrum van Almelo. De ploeg gaat in open wagens door de stad en duizenden supporters juichen op het marktplein hun helden toe.

2008 – gijzeling in het stadhuis

Werk aan oude stadhuis Almelo juli 2020

In het stadhuis in Almelo worden op 16 juni 2008 vijf uur lang wijlen wethouder Bert Kuiper en vier medewerkers van de gemeente in gijzeling gehouden. De gijzelnemer is een horeca-ondernemer. Hij stak eerder die dag zijn restaurant en een auto voor het gemeentehuis in brand. Na tussenkomst van een politieagent legde de man de wapens neer.

2009 – treinen rijden door Almelo Verdiept

Waarschijnlijk kun je je nog wel herinneren dat de spoorlijn Almelo – Hengelo onze stad heel lang doormidden sneed. En er twee drukke overwegen waren in het centrum waar vaak ongevallen gebeuren. In het voorjaar van 2009 kwam daar een eind aan toen de verdiepte tunnelbak Almelo Verdiept in gebruik werd genomen. Op 9 oktober 2009 wordt het verdiept spoor officieel geopend met een concert door Ilse de Lange.

2019 – brand bij Bolletje

Foto: ANP

Misschien weet je het nog: vorig jaar woedde er een grote brand in de fabriekshal van Bolletje. Drie brandweermensen raakten bevangen door de hitte. De brand ontstond in een dertig meter lange oven waar knackebrod in wordt gebakken.

Vier vrouwen vermoord

Nathalie Wijnreder (december 2010), Ashana Wahl (december 2011), Ribanna van Montfoort (oktober 2016) en Talitha van Limbeek ( juni 2017) Vier vrouwen die in Almelo werden op koelbloedige wijze werden vermoord tussen 2010 en 2017. Talitha werd met 32 messteken om het leven gebracht. Ribanna werd met drie messteken in de hals en borststreek om het leven gebracht. Ashana werd tijdens haar werk in de toenmalige C1000 in Almelo vermoord. Nathalie Weinreder is in de nacht van 10 op 11 december 2010 in haar woning in Almelo om het leven gebracht.

Bedrijfsongeval ETNL

Een groot drama. Op 29 maart 2013 kwamen twee medewerkers van ETNL om het leven bij een bedrijfsongeval. Bij ETNL worden centrifuges gebouwd voor het verrijken van uranium. De 44-jarige Henk Lucas uit Albergen zakte in elkaar en overleed ter plaatse. Lucas was even daarvoor met zijn 54-jarige collega Robert ter Steege uit Enschede in een cilinder met het reukloze argongas geweest. Ter Steege overleed een dag later.

Nog meer?

Weet je nog meer gebeurtenissen waarmee Almelo het landelijke nieuws haalde? Laat het ons weten via [email protected]  en we vullen de lijst der lijsten aan!

Win een nachtje weg!

Wil je er lekker een nachtje tussen uit? Doe mee aan onze winactie!

Winnen! indebuurt verloot een bon voor een nachtje weg

Meer in deze categorie

Toen in Almelo

Ga naar “Toen in Almelo: Bijna had de stad Almelo een sinterklaas-verbod”

Toen in Almelo: Bijna had de stad Almelo een sinterklaas-verbod

Ga naar “Toen in Almelo: sigarenkraam AJA is ooit begonnen als fabriek en winkel”

Toen in Almelo: sigarenkraam AJA is ooit begonnen als fabriek en winkel

Ga naar “Toen in Almelo: hoe de intocht van Sinterklaas in 2012 bijna mislukte”

Toen in Almelo: hoe de intocht van Sinterklaas in 2012 bijna mislukte

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle LambWeston van € 5,90 voor € 2,95”

Alle LambWeston van € 5,90 voor € 2,95

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “catering medewerker”

catering medewerker

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Assemblagemedewerker, Benchmark Electronics”

Assemblagemedewerker, Benchmark Electronics

 • Tempo-Team
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Doelenkerstmarkt”

Doelenkerstmarkt

 • 11 december 2022
Ga naar “EK Kickboksen in Almelo”

EK Kickboksen in Almelo

 • Topsportcentrum IISPA
 • 28 januari 2023
Ga naar “Kerstmiddag bij Proeflokaal België”

Kerstmiddag bij Proeflokaal België

 • Proeflokaal België
 • 24 december 2022
Ga naar “Jingle Ball”

Jingle Ball

 • Hof 88
 • 16 december 2022