Toen in Almelo: middagje zwemmen op het Wendelgoor
Elke Almeloër kent het zwembad bij Het Sportpark. Wist je dat er nog een tweede zwembad in Almelo is geweest?…
Wat doe jij ’s ochtends als je wakker wordt? Juist ja, onder de douche! Veel mensen beginnen de dag met een frisse douchebeurt. Hoe ging dat vroeger? Toen had je helemaal geen bad of douche in huis en moest je naar een badhuis. Weet jij waar in Almelo het gemeentelijk badhuis heeft gestaan?
We gaan terug naar het jaar 1927. Je had in Almelo toen een particulier badhuis, bij de fabriek van Palthe (Bakenstraat, tegenwoordig Het Baken). De tarieven daarvan waren te hoog volgens de communistische partij in de gemeenteraad van Almelo. De partij stelde daarom voor om een gemeentelijk volksbadhuis op te zetten, zodat arbeiders zich goedkoper konden wassen. Meer hygiëne zou leiden tot minder ziekten.
De gemeenteraad besloot de benedenverdieping van de voormalige HBS (Hoogere Burgerschool) aan de Hofstraat om te bouwen tot badhuis. Deze plek is waar je nu het appartementencomplex met Scapino en uitzendbureau Attract vindt, naast het Schouwburgplein met het Theaterhotel van Van der Valk.
Tekst gaat verder onder de foto.
Op 1 mei 1930 werd het badhuis in gebruik genomen. Je kon er een stortbad 2e klas nemen voor 10 cent per keer. Een stortbad is een douche, maar dan niet met zo’n fijne douchekop als tegenwoordig. Het water kwam met groot geweld naar beneden. Dat had wel een groot voordeel: je was snel klaar met douchen. Voor 15 cent kon je ook in bad gaan, een kuipbad 1e klas werd dit genoemd. Nou ja, eerste klas… voor die tijd dan.
Opmerkelijk: tot 1946 waren er aparte openingstijden voor mannen en vrouwen. Gemengd douchen was er dus niet bij. Er was een badmeester in het badhuis aan het werk. Die badmeester moest zich laten ‘bijstaan door zijne echtgenoote.’ Zijn vrouw moest verplicht meewerken dus. Als zijn vrouw niet kon, dan was de badmeester verplicht zelf een andere vrouwelijke hulp te betalen. In die tijd was er sowieso geen sprake van dat de badmeester ook een vrouw kon zijn, nee een badmeester was in die tijd echt een meester.
Tekst gaat verder onder de foto.
Het badhuis werd vanaf het begin druk bezocht. Even wat cijfers: In 1931 zijn er 33.377 baden en douches genomen. In 1950 was dat aantal opgelopen naar 43.598. Maar vanaf begin jaren vijftig liep het bezoek aan het badhuis terug. In 1960 werd er nog maar 23.006 gebadderd of gedoucht. Naoorlogse woningen kregen douches en mensen konden dus voortaan thuis douchen. Veel makkelijker toch?!
In mei 1966 was er een hevige brand in het badhuis. Het was te duur om alle schade te herstellen. En bovendien was er geen noodzaak meer om een badhuis in stand te houden. Het pand werd gesloopt.
Met dank aan Historische Kring Stad & Ambt Almelo.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken