Oproep: welke winkels zaten vroeger in de Havenpassage in Almelo?
Het Marktplein en omgeving in Almelo is de afgelopen jaren flink onder handen genomen. Met het doortrekken van het water…
Zegt de naam Boerenleenbank je iets? Deze bank fuseerde in de jaren 70 van de vorige eeuw met de Raiffeisenbank. De Rabobank was daarmee geboren. In dit artikel duiken we in het verleden van de Boerenleenbank in Almelo.
De Boerenleenbank is opgericht in augustus 1918. Alleen katholieke landbouwers konden in de begintijd lid worden. Het eerste filiaal opende aan de Sluiskade Zuidzijde, in het woonhuis van eerste kassier Peter van Mierlo. Hij verhuisde in 1932 naar de Tijhofslaan 49, het bankfiliaal verhuisde logischerwijs met hem mee.
In de jaren na de oorlog werd de bank opengesteld voor boeren die niet-katholiek waren. Ook mensen die geen boer waren, konden voortaan met hun geld naar de Boerenleenbank. Iedereen was dus nu welkom. Door de groei van het aantal klanten werd het tijd voor een echt bankfiliaal. Dat werd in 1954 gebouwd aan de Sluiskade Noordzijde 44, op de hoek van de Rengelinkstraat.
De zaken gingen goed en het aantal klanten nam steeds verder toe. Daardoor werd het kantoor aan de Sluiskade al snel te klein. Begin 1958 kocht de Boerenleenbank het pand aan de Oranjestraat 2. Op het dak stond groot de tekst: Spaarbank voor iedereen. De kassier kreeg een woning op de bovenverdieping. Tot aan de fusie in de jaren 70 heeft de Boerenleenbank hier gezeten. In het pand zit tegenwoordig een winkel.
In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw had de Boerenleenbank enkele bijkantoren in Almelo. Deze zaten aan het Acaciaplein, aan de Ootmarsumsestraat en in de Aalderinkshoek.
Met dank aan Historische Kring Stad & Ambt Almelo. Volg indebuurt Almelo ook op Instagram en Facebook.
In onze gids
Populaire rubrieken