Toen in Almelo: het oorlogsmonument op het Van Dronkelaarplein
Op 4 mei herdenken we elk jaar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Almelo gebeurt dat normaal altijd bij...
Weet je het nog? De theatervoorstelling Het Verzet Kraakt op het Indiëterrein in Almelo. Waar nu huizen gebouwd zijn (of worden), werd drie jaar geleden een maand lang opgetreden. De musical ging 1 september 2017 in première en was te zien tot en met 23 september. Hieronder kun je de volledige voorstelling terugkijken!
Het Verzet Kraakt gaat over de grootste bankroof aller tijden. Vanuit Londen was hiervoor schriftelijk toestemming gegeven door de Nederlandse regering. De bankroof vond plaats in november 1944 en de buit was maar liefst 46,1 miljoen gulden. De voorstelling is een eerbetoon aan de mannen en de vrouwen uit het verzet die een bijdrage leverden aan deze verzetsdaad.
In het stuk was ook de enig overgebleven Blauwe Engel te zien. Dat treintoestel werd door de NS als decorstuk uitgeleend. De Blauwe Engel werd gebruikt als symbool van de spoorwegstaking van 1944. Het verzet wilde met de bankroof namelijk deze spoorwegstaking financieren.
Tekst gaat verder onder de video.
De buit van 46,1 miljoen gulden (tegenwoordig zo’n 300 miljoen euro!) was geld dat in opdracht van Reichskommissar Seyss-Inquart vanuit Arnhem naar Almelo was gebracht. Het geld moest uiteindelijk in Duitsland terechtkomen. Oud-bankemployé Derk Smoes, leider van de Knokploeg in Almelo, was initiatiefnemer van deze overval. Andere leden waren onder anderen Douwe Mik, Herman Höften, Hendrik Frielink (die concentratiekamp Neuengamme overleefde) en verzetsman Henk Bosch.
De actie eindigde in een tragedie. Voor het eind van het jaar was het geld terug bij de Duitsers en waren negen mensen opgepakt en naar Neuengamme of Reyershorst gestuurd. Zes van hen kwamen om. Het geld werd teruggevonden in het hooi bij een boerderij in Daarlerveen.
De musical Het Verzet Kraakt speelde zich af op het Indiëterrein, in de buitenlucht. Voor de bezoekers waren er 1300 overdekte zitplaatsen. Alle bezoekers kregen voor de voorstelling een oorlogsmaaltijd aangeboden. Musicalweb bezocht de voorstelling in 2017 en plaatste deze recensie op hun site (met veel foto’s!). Het project won de Cogas Cultuurprijs 2017 en de Musicalworld Award voor de beste kortlopende musical. In 2018 volgde in Hengelo een productie van dezelfde makers over Stork.
Het Verzet Kraakt was trouwens niet de eerste voorstelling over de grootste bankroof. In 2014 werd deze bankroof ook al nagespeeld op het Indiëterrein. Er waren tien voorstellingen van Van Katoen en Nu. Ook hierbij kreeg het publiek vooraf een maaltijd. Het verhaal werd muzikaal verteld door de ogen van oma Kat die 100 jaar werd, met diverse flashbacks naar het verleden.
De naam kun je ook lezen als ‘Van Kat toen en nu’. Oma Kat staat symbool voor Almelo en werd gespeeld door Janke Dekker. Teksten en muziek waren van Jan Tekstra en Floris Verbeij, de regie was in handen van Steven de Jong en het Nederlands Symfonieorkest deed mee. Het kinderkoor werd gevormd door kinderen van Almelose basisscholen.
Bijna Valentijnsdag
Bij indebuurt Almelo maak je kans op een heerlijke liefdeslunch voor twee!
Wil je winnen! 3 x een liefdeslunch bij Brownies & downieS in Almelo
In onze gids
Populaire rubrieken