Dodenherdenking in Almelo: dit is het programma op 4 mei 2020
Elk jaar herdenken we op 4 mei alle Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Vanwege het coronavirus krijgt Dodenherdenking dit...
Op 4 mei herdenken we elk jaar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Almelo gebeurt dat normaal altijd bij het oorlogsmonument op het Van Dronkelaarplein. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter dit monument? Dat hebben wij voor je uitgezocht.
Direct na de bevrijding van ons land op 5 mei 1945 hadden onze landgenoten het gevoel van ‘nooit meer oorlog’. Om stil te staan bij deze oorlog werden toen door het hele land herdenkingsmonumenten opgericht.
Vrij snel na het beëindigen van de oorlog is in augustus 1945 in Almelo een comité ontstaan om een monument op te richten. In het comité zaten vertegenwoordigers van alle godsdienstige gezindten en mensen die in het verzet gezeten hadden. Het belangrijkste doel was het verzamelen van geld.
Op Koninginnedag 1945 (op 31 augustus) was in Almelo de eerste herdenking voor de gevallenen, in het Rosarium. Bij deze plechtigheid is een kruis van berkenhout opgericht. In 1954 was dit kruis helemaal verrot. Pas in 2001 is er een nieuw monument onthuld in het Rosariumpark (foto hieronder).
Toen er in december 1947 voldoende geld was, is aan drie kunstenaars gevraagd een ontwerp te maken. Als meest geschikte locatie voor het monument werd het Wethouder E. van Dronkelaarplein aangewezen. In mei 1949 gaf het comité de voorkeur aan het ontwerp van Jan Jans, een monument in de vorm van een driehoekige natuurstenen zuil, met daarop een driedimensionaal kruis als kroon.
In elke hoek van de zuil is een natuurstenen beeld van een mensenfiguur aangebracht: Moeder en Kind, Het Verzet, en de Gedeporteerde. De zuil is geplaatst op een cirkelvormig voetstuk met treden.
Het beeldhouwwerk van de drie mensenfiguren werd verzorgd door de Arnhemse beeldhouwer John Grosman. Het steenhouwerswerk werd gedaan door de Almelose firma K.J. Hagens. Op 4 mei 1951 is het herdenkingsmonument door toenmalig burgemeester Ravesloot onthuld. Vanaf die tijd is elk jaar op 4 mei de herdenking bij dit monument.
Aan het monument zijn in 2002 zestien gedenkplaten van natuursteen toegevoegd. Deze gedenkplaten – vervaardigd door de Almelose kunstenaar Peter Elbertse – staan rondom het monument en bevatten de namen van ruim 400 oorlogsslachtoffers uit Almelo.
Bijna Valentijnsdag
Bij indebuurt Almelo maak je kans op een heerlijke liefdeslunch voor twee!
Wil je winnen! 3 x een liefdeslunch bij Brownies & downieS in Almelo
In onze gids
Populaire rubrieken