Om een nachtje te slapen in Almelo kun je kiezen uit het Theaterhotel, Huis van Bewaring of je gaat naar Preston Palace. En wat dacht je van Airbnb of een B&B? De keuze is reuze. Maar dat was vroeger wel anders. Eind jaren 60 kreeg Almelo een Postiljon Motel, het eerste motel van Overijssel.
Dit artikel gaat over de komst van Postiljon Motel naar Almelo. Over verdere ontwikkelingen in de jaren 70, 80 en 90, lees je binnenkort meer op indebuurt Almelo. Je leest dan over uitbreiding en over de sluiting van het motel.
De eerste plannen
Eind 1967 schrijft Tubantia over een nieuw motel aan de rand van Almelo met 96 bedden. Later zouden dat wel iets minder bedden worden, maar de ambitie was groot. Al in de eerste plannen was een benzinestation met quick-serive en auto-wassalon opgenomen. Het motel kreeg ook een restaurant (met counter-service!) en diverse vergaderzalen. Je leest er meer over in dit artikel:
Artikel uit Tubantia 28-12-1967, via Delpher
Advertentie wordt geladen…
En zo ziet dat eruit
De eerste tekening van het nieuwe motel aan de Aalderinkssingel in Almelo. Ziet er mooi uit toch?
Artikel uit Tubantia 28-12-1967, via Delpher
Advertentie wordt geladen…
Restaurant geopend
De besluitvorming en de bouw gingen voorspoedig. Al in maart 1969 ging het restaurant open. Het was de wens van Postiljon om het restaurant al te openen, terwijl de hotelkamers nog gebouwd werden. Zo kon er alvast geld worden verdiend aan mensen die kwamen dineren bij Postiljon.
Artikel uit Tubantia 26-03-1969, via Delpher
Advertentie wordt geladen…
Bouw bijna klaar
De opening van het gehele complex staat gepland voor 25 juni 1969. Burgemeester H. Rijpstra (Hedzer voor familie en vrienden) zou het motel openen. De laatste weken moest er nog wel flink worden doorgebouwd, om alles op tijd af te krijgen. Met de opening komen ook de eerste gasten.
Artikel uit Tubantia 06-06-1969, via Delpher
Advertentie wordt geladen…
Dag voor de opening
Een dag voor de grote opening van Postiljon in Almelo zal heel Twente weten dat er wat groots staat te gebeuren. Een paginagrote advertentie in de Tubantia maakt duidelijk dat Postiljon een motel voor iedereen is. Met bankfiliaal, tankstation, kapperszaak, slaapkamers en restaurant.
Advertentie uit Tubantia 24-03-1969, via DelpherAdvertentie uit Tubantia 24-03-1969, via Delpher
2
Advertentie uit Tubantia 24-03-1969, via DelpherAdvertentie uit Tubantia 24-03-1969, via Delpher
Advertentie wordt geladen…
Postiljon Almelo geopend
Op 25 juni 1969 is Tubantia vol lof over het nieuwe Postiljon Motel in Almelo. ‘Modern complex in gebruik’ en ‘Postiljonmotel in Almelo na één jaar bouwen officieel geopend’. De krant bericht over de opening die ‘vanmorgen’ plaatsvond. In die tijd (en ook nog lang daarna) was de Tubantia een middagkrant. Ook erg bijzonder: op termijn kun je op je hotelkamer een tv-toestel huren. Wow!
Artikel uit Tubantia 25-06-1969, via DelpherArtikel uit Tubantia 25-06-1969, via Delpher
2
Artikel uit Tubantia 25-06-1969, via DelpherArtikel uit Tubantia 25-06-1969, via Delpher
Advertentie wordt geladen…
Hertenkamp bij motel
Het nieuwe motel is ook een berichtje waard in de Friese Koerier. De krant meldt dat Almelose burgemeester Rijpstra een cadeautje had meegenomen bij de opening. Hij bood namelijk een roedel herten aan, die in een hertenkamp bij het motel komen. Wat een origineel cadeau!
Artikel uit Friese Koerier 27-06-1969, via Delpher
Advertentie wordt geladen…
Zo ziet het motel er dan uit
In de beginjaren heeft het motel opvallend felle kleuren, veel geel en rood. Een kleurrijk geheel, passend bij die tijd. En kijk ook eens naar de auto’s die er geparkeerd staan. Aan de rechterkant zie je nog net het bankfiliaal van de ABN Bank. Ook mensen uit de buurt konden hier terecht.
Foto: Beeldbank Almelo
Advertentie wordt geladen…
Deel jouw herinneringen!
Dit artikel gaat over de komst van Postiljon Motel naar Almelo. Over de verdere ontwikkelingen in de jaren 70, 80 en 90, lees je binnenkort meer op indebuurt Almelo. Je leest dan over uitbreiding en over de sluiting van het motel.
Wil je jouw herinneringen en/of foto’s met ons delen? Graag! Je kunt ons mailen op [email protected] of laat een reactie achter onder het Facebook-bericht.
Meer over de geschiedenis van Almelo:
Indrukwekkend! Zo zagen deze Almelose plekken er in de Tweede Wereldoorlog uit
Hoe de binnenstad van Almelo er tegenwoordig uit ziet, dat weet je vast wel. Maar hoe zag het centrum eruit…