Dit is wanneer je alvast kunt ontdekken en ondernemen op het Canisius

Aangeboden door Stichting Carmelcollege locaties Pius X College en Canisius

Zit jouw kind in groep 8 en gaat hij of zij in het nieuwe schooljaar naar de middelbare school? Spannend! Maar hoe kies je nou een school en hoe weet je of die school bij je kind past? Tijdens de voorlichtingsmomenten van het Canisius ervaar je de sfeer en maak je (online) kennis met je toekomstige docenten en medeleerlingen.

Ontdekken, Ondernemen en Samen Doen. Dat zijn de drie pijlers van Scholengemeenschap Canisius in Almelo. “We nemen deze thema’s echt in ons onderwijs mee”, vertelt Marc Vreeswijk, coördinator en docent Informatica aan Scholengemeenschap Canisius. “Zij zijn een rode draad door onze lessen.”

Het Canisius biedt zowel mavo, havo als vwo aan. Het overstappen van de ene schoolsoort naar de andere is hierdoor gemakkelijk, omdat je niet naar een andere school hoeft.

Ontdekken

Udo Domhof is teamleider mavo bij Scholengemeenschap Canisius. Hij legt uit: “Leerlingen volgen lessen aan de hand van een eigen gekozen leerroute en kunnen zich als persoon verder ontwikkelen door te ontdekken, te ondernemen en samen te doen. We willen leerlingen hun talenten laten ontdekken. Dat begint al vanaf het moment dat leerlingen uit groep 8 bij ons mogen komen voor Discovery day en uitdagingen aangaan.” Tijdens Discovery Day kunnen leerlingen uit groep 8 met een mavo, havo of vwo advies verschillende workshops volgen.

Om die talenten te ontdekken is Canisius begonnen met Canisius Classes. Leerlingen in de onderbouw kunnen door deze Canisius classes op hun eigen niveau (vwo, havo, mavo of vmbo) een opleiding volgen. Naast het regulier onderwijsprogramma volgen ze dan een keuzeprogramma. Ze kunnen daarbij kiezen uit Economics & Business, Science & Technology, Arts & Music en Sports & Lifestyle.

Ondernemen

Bij Canisius leer je niet alleen op school. Je gaat ook naar bedrijven, op excursie/studiereis naar het buitenland of je volgt bijvoorbeeld een stage. “Wij zijn een school die leerlingen graag andere culturen laat ontdekken”, vertelt Marc. “Onder internationalisering op Canisius verstaan wij het ontwikkelen van projecten, activiteiten en uitwisselingen met scholen in het buitenland.”

Leerlingen kunnen aan het Canisius ook tweetalig onderwijs volgen. “Op de locatie Almelo kunnen leerlingen in leerjaar 1 starten met Anglia. Dit kan op mavo-, havo- en vwo-niveau. Je krijgt dan les in het Nederlands en Engels. Daarnaast kun je vakken versnellen of op een hoger niveau examen doen.

Tekst gaat verder onder de foto

Volleybalschool

Waar Canisius nog meer bekend om is? De volleybalschool (VSC). De VSC is ontstaan na deelname aan het WK scholenvolleybal voor meisjes in 2012 in Frankrijk. Leerlingen worden professioneel gecoacht door een coach uit de eredivisie. Ze doen ook mee aan WK’s in buitenland. “Ook op deze manier willen we leerlingen uitnodigen om hun eigen talent te ontwikkelen en dat hoeft niet alleen uit kennis te bestaan”, zegt Marc. “Niet alleen op school, maar ook door over de grens te kijken.”

Persoonlijke begeleiding

Bij Canisius vinden ze het belangrijk dat je je snel thuis voelt op school, want alleen als je lekker in je vel zit kun je goed presteren en jezelf ontwikkelen. “Wij staan voor goede begeleiding, niet alleen tijdens de eerste weken, maar gedurende je hele middelbare schoolloopbaan”, zegt Marc.

“Bovendien bieden we maatwerk waar nodig”, vertelt Udo. “We proberen persoonlijk tegemoet te komen aan talenten van leerlingen. Zit je op de mavo, maar wil je bijvoorbeeld Engels op havo-niveau volgen? Dan is dat mogelijk. Dat maatwerk groeit verder waarbij leerlingen zelf steeds meer initiatief kunnen nemen en ondernemen.”

Samen doen

‘Samen doen’ wil volgens Udo zeggen dat ze bij het Canisius de leerlingen niet loslaten, maar het écht samen doen. “Door leerlingen op hun niveau goede begeleiding, een fijne sfeer en een duidelijke structuur te bieden. Dit doen we onder meer met een enthousiast mentoraat met mentoren die de leerlingen heel goed volgen. Maar ook door te werken met ‘overbruggers’.” Overbruggers houdt in dat de oudste vwo- en havo-leerlingen worden getraind om elke week brugklassers te begeleiden. Leerlingen uit de brugklas kunnen op die manier hun op een voor hun ‘veilige’ manier gesprekken voeren als ze tegen problemen aanlopen.

“Met het brugklasmentoraat op het Canisius scoren we een 9,4”, vertelt Udo enthousiast, “en daarmee zitten we echt bij de top.” Als leerlingen extra ondersteuning nodig hebben, is er bovendien Pluspunt. Pluspuntmedewerkers zijn docenten die gespecialiseerd is in 1-op-1 coaching.

Tekst gaat verder onder de foto

Voorlichting op school én online

Wil je de voorlichtingsavond van het Canisius bijwonen? Dat kan zowel op school als online (graag 1 ouder aanmelden per gezin) Omdat er maar maximaal 30 personen de fysieke voorlichting bij kunnen wonen, is deze avond ook via een livestream thuis te volgen. Wil je de voorlichting (online) volgen, meld je dan hier aan. Je kunt dan ook een informatiepakket toegestuurd krijgen.

Waar? Scholengemeenschap Canisius, Slot 31 (Brugklas/mavo/havo/vwo)
Wanneer? Dinsdag 17 november

Hier kun je alvast een digitale tour doen!

Stichting Carmelcollege locaties Pius X College en Canisius

César Franckstraat 4, 7604 JG Almelo

Nu gesloten

Meer informatie

Stichting Carmelcollege locaties Pius X College en Canisius

César Franckstraat 4, 7604 JG Almelo

Nu gesloten

Meer informatie

Stichting Carmelcollege locaties Pius X College en Canisius

César Franckstraat 4, 7604 JG Almelo

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Huurder gezocht: deze twee organisaties vertrekken uit de Grotestraat”

Huurder gezocht: deze twee organisaties vertrekken uit de Grotestraat

Almelo Sociaal en Zorgaccent Almelo
Ga naar “Helaas: Fit For Free sluit de deuren in Almelo”

Helaas: Fit For Free sluit de deuren in Almelo

Fit For Free Almelo
Ga naar “Zoveel bedrijven in Almelo gingen in 2020 failliet”

Zoveel bedrijven in Almelo gingen in 2020 failliet

Miss Etam Almelo voorgoed dicht

In onze gids

Ga naar “TotaalBed Almelo”

TotaalBed Almelo

 • Woonboulevard 26
 • Woonwinkels
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Kringloop Almelo”

Kringloop Almelo

 • Aalderinkssingel 4A
 • Kringloopwinkels
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Woonboulevard Almelo”

Woonboulevard Almelo

 • Woonboulevard 38
 • Winkelcentra
 • Gesloten
Woonboulevard Almelo

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “AH Hand- en pers- sinaasappelen van € 5,98 voor € 2,99”

AH Hand- en pers- sinaasappelen van € 5,98 voor € 2,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “Dekbedovertrek Veerle van € 34,99 voor € 17,40”

Dekbedovertrek Veerle van € 34,99 voor € 17,40

 • Leen Bakker
 • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “Lipton Ice tea van € 4,98 voor € 2,49”

Lipton Ice tea van € 4,98 voor € 2,49

 • PLUS
 • Geldig t/m 30 januari 2021
Ga naar “Alle behang 3+1 gratis, vanaf €4.25”

Alle behang 3+1 gratis, vanaf €4.25

 • Kwantum
 • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “AH Rundergehakt en Mager rundergehakt van € 7,38 voor € 4,99”

AH Rundergehakt en Mager rundergehakt van € 7,38 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 januari 2021

Vacatures

Ga naar “Productiemedewerker dagdienst”

Productiemedewerker dagdienst

 • Adecco
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Kopersbegeleider”

Kopersbegeleider

 • Cobuilders BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Schoonmaker”

Schoonmaker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Logistiek medewerker”

Logistiek medewerker

 • Timing Uitzendteam
 • Fulltime
Ga naar “Parttime Magazijnmedewerker”

Parttime Magazijnmedewerker

 • Olympia
 • Fulltime