Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo gaat de nieuwe brandweerkazerne van Almelo eruitzien

Door Martijn de Lange 21 mei 2020

Almelo krijgt een nieuwe brandweerkazerne. Deze komt op de plek van de huidige kazerne, aan de Brugstraat. Over twee jaar gaat ie open, maar wij laten je alvast kun het ontwerp zien.

De huidige kazerne is in 1974 gebouwd en niet meer van deze tijd. Vroeger kwamen de brandweerlieden bij een uitruk naar de kazerne toe, maar tegenwoordig is er dag en nacht een ploeg paraat. Maar de slaapkamers en de kantine zijn hopeloos verouderd en daarom is nieuwbouw hard nodig. Ook zit in de huidige kazerne een grote werkplaats. Die is inmiddels overbodig omdat het onderhoud ergens anders in Twente gebeurt.

Almelo is bij de brandweer een ‘plus plus-locatie’, de kazerne heeft een regiofunctie op een aantal punten. Zo is Almelo de duikkazerne voor Twente en worden hier de maskers en flessen ontsmet. Ook het wassen en reinigen van alle kleding van de brandweerlieden uit heel Twente gebeurt centraal in Almelo.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Ontwerp nieuwe brandweerkazerne Almelo
Ontwerp: De Witte – Van der Heijden Architecten

Nieuwbouw op dezelfde plek

De kazerne is centraal gelegen, middenin Almelo, met goede uitvalswegen. En daarom komt de nieuwe brandweerkazerne ook op dezelfde plek. Het nieuwe pand is zo’n 3000 vierkante meter groot, 800 vierkante meter groter dan nu. Het nieuwe onderkomen krijgt drie bouwlagen. De bouw van de kazerne gaat zo’n vijf miljoen euro kosten. Het ontwerp is nu klaar en de aanbesteding loopt. In de komende maanden moet duidelijk worden wie de nieuwe kazerne mag bouwen.

In de nieuwbouw blijft de oude slangentoren behouden, deze toren werd gebruikt voor het drogen van de brandslangen. Nu er met kunststof slangen wordt gewerkt, is het laten drogen in de slangentoren niet meer nodig. Je ziet de toren goed op de afbeeldingen hierboven en hieronder.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Ontwerp nieuwe brandweerkazerne Almelo
Ontwerp: De Witte – Van der Heijden Architecten

Brandweer tijdelijk in Menzis-pand

Omdat de nieuwe kazerne op de plek van de huidige brandweerkazerne komt, moet er eerst gesloopt worden. Maar waar gaan de brandweerlieden en hun voertuigen dan naar toe? Na de bouwvak gaan ze naar het naastgelegen pand waar eerder zorgverzekeraar Menzis zat. Er is al een begin gemaakt voor een noodgebouw waar de brandweerauto’s tijdelijk worden geparkeerd.

Na de sloop van de huidige kazerne wordt begin volgend jaar gestart met de nieuwbouw. De bouw zal een jaar duren. Zodra de nieuwbouw klaar is, wil de brandweer een open dag houden voor de Almeloërs.

Brandweerkazerne Almelo
De huidige brandweerkazerne aan de Brugstraat in Almelo. Foto: Lenneke Lingmont/Tubantia.

Lees ook:

Actie politie en brandweer bij verzorgingscentra

Wat lief! Brandweer en politie brengen tulpen naar verzorgingscentra

Een lieve actie van politie en brandweer in Almelo. Het personeel heeft een bezoek gebracht aan drie...

Kees Smit Tuinmeubelen gaat weer open na brand in magazijn

Vakantie in Tuinesië: dit wordt het weer in Almelo deze zomer

Toen in Almelo: hier was het eerste ziekenhuis van Almelo

  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Almelo.

adv.