Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Luchtkwaliteit in Almelo niet al te best: dit kun je zelf doen

Door Martijn de Lange 13 januari 2020

De luchtkwaliteit in Almelo is de laatste jaren niet om over naar huis te schrijven, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. In 2018 is de lucht in Almelo opnieuw weer wat minder schoon geworden, net als het jaar daarvoor. We vroegen aan Bram van Milieudefensie wat je zelf kunt doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Het RIVM meet de luchtkwaliteit aan de hand van twee schadelijke gassen: stikstofdioxide en fijnstof. Het eerste is een uitlaatgas, fijnstof komt vrij rond veehouderijen en in het verkeer. In Almelo zweven er van beide gassen ‘gelukkig’ iets minder deeltjes rond dan gemiddeld in ons land. In de regio rond Rotterdam en bij Rijswijk is de luchtkwaliteit pas écht waardeloos: daar is de meest vieze lucht van Nederland. Bekijk op het onderstaande kaartje wat de luchtkwaliteit is per gemeente in de provincie Overijssel:

Dit kun je zelf doen

Je begrijpt: dit is niet zo best. De uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je luchtwegen, of deze klachten verergeren. Wat kunnen we zelf doen om de luchtkwaliteit rondom Zwolle te verbeteren? Dat weet Bram, campagneleider Klimaat & Verkeer bij Milieudefensie.

Hij vertelt aan indebuurt: “Als je mee wilt werken aan een betere luchtkwaliteit, laat je auto dan staan en ga met het openbaar vervoer of met de fiets. Houtkachels en vuurtjes zijn gezellig, maar ook deze vervuilen de lucht. Je kunt deze dus beter uit laten. Verder is het geen best idee om vuurwerk af te steken. Rondom de jaarwisseling is de luchtkwaliteit zelfs op zijn slechtst.”

Volgens Bram kan de gemeente de grootste slagen maken. “Zeker in het verkeer! Mensen kiezen voor de optie die het goedkoopst en het snelst is. Als de gemeente investeert in goed OV en betere fietspaden, wordt het eenvoudig om de auto te laten staan. Dan wordt de luchtkwaliteit écht beter.”


Lees ook: 

Cijfers! Zo lastig is het om een huis te kopen in Almelo

Het is momenteel geen pretje om op huizenjacht in Almelo te zijn. Het aanbod is niet groot, en volge...

Mag dat: Met je auto over de brug in Klara Zetkinstraat?

Let op: politie controleert extra op fietsverlichting in Almelo

  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Almelo.

Meer over

Nieuws Wonen

adv.