Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kijktip! Programma van Sophie Hilbrand over Almelo bijna op tv

Door Martijn de Lange 22 mei 2020

Een paar maanden geleden was Sophie Hilbrand in Almelo voor opnames van haar programma Opstandelingen. En het heeft even geduurd, maar de aflevering over Almelo komt bijna op tv. De tweede reeks van dit programma start op donderdag 4 juni en Almelo is als eerste aan de beurt. Op 4 juni om 20.30 uur op NPO2. 

Sophie Hilbrand onderzoekt in haar programma de ‘zwakke plekken in de lokale democratie’, zoals het persbericht van BNNVARA omschrijft. Waarom komen burgers in opstand tegen hun gemeentebestuur? Waar is het mis gegaan en hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen?

Vriendjespolitiek

Dit zegt het persbericht over de aflevering die gaat over Almelo: “In Almelo wordt de bestuurscultuur al decennia gekenmerkt door vriendjespolitiek. Maar ondanks een gijzelingszaak in 2008 en meerdere onderzoeken verandert er niets. Sophie volgt een aantal gedupeerde burgers die zich verenigd hebben onder de vlag van ‘de Partij Vrij Almelo’. Zij voelen zich geïnspireerd door Harry de Olde, een ‘man van het volk’ die een eenzame strijd voert in de gemeenteraad. Ze worden een platform voor burgers die de wanhoop nabij zijn en proberen via de politieke weg een opstand te ontketenen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Sophie Hilbrand in Almelo
Foto: indebuurt Almelo

Strijd tegen onrecht

Het programma Opstandelingen gaat dus over mensen die strijden tegen lokaal bestuurlijk onrecht. Over mensen die tegen muren aanlopen als ze iets willen regelen met de gemeente. En daar hebben de programmamakers in Almelo een paar voorbeelden van gevonden.

Denk aan de kwestie rond Richard Quick, die jarenlang met de gemeente in de clinch heeft gelegen over een vergunning voor zijn zaak Broodje bij de Brug in Aadorp. En ook antiekhandelaar Henk Stegehuis komt voorbij. Hij had een langslepend conflict met de gemeente rond vermeende illegale poorten tussen zijn pand en dat van restaurant Dock 19 aan de Haven Noordzijde.

In de aflevering over Almelo komt ook de terraskwestie rond Het Wetshuys aan bod. Hier zien we volgens de makers van het programma de omgekeerde wereld: burgers die via de informele weg zaakjes juist wél regelen, een vorm van vriendjespolitiek.

Burgemeester Gerritsen

De programmamakers probeerden ook wanhopig een reactie te krijgen van burgemeester Arjan Gerritsen. Die bleef bij zijn standpunt om niet te reageren. Sophie Hilbrand was zelfs met een cameraploeg bij een raadsvergadering, maar ook toen liet Gerritsen zich niet verleiden tot een inhoudelijke reactie. “Het past een bestuurder niet om uitspraken te doen over zaken, die onder de rechter zijn, waar een zienswijze over is ingediend, of die van persoonlijk van aard zijn. Dat zou niet netjes zijn en daarom doe ik het niet”, zei Gerritsen daarover tegen Tubantia.

Sophie Hilbrand zegt daarover het volgende in het persbericht van BNNVARA: “Daar begrijp ik niets van. Je hebt toch als volksvertegenwoordiger de plicht om iets te zeggen op het moment dat er zoveel onvrede is en mensen zich gekwetst en onrechtvaardig behandeld voelen? Wegduiken versterkt dat gevoel alleen maar, is mijn ervaring nu. Als makers hebben wij het er dan ook niet bij laten zitten.”

Of het Sophie toch nog gelukt is om een reactie van burgemeester Gerritsen te krijgen, kun je dus 4 juni om 20.30 uur zien. Het programma Opstandelingen is te zien op NPO2.

Lees ook:

De Beentjes van Sint Hildegard

Zien! ‘De Beentjes’ met Herman Finkers terug in de bioscoop

Heb je de film De Beentjes van Sint-Hildegard nog steeds niet gezien? Dan is dit je kans. Op 1 juni ...

Kijk hier: ‘De Afstand’ met Emma uit The Voice en andere Twentse artiesten

Nieuwe video van de GladJakkers: Sesamstraat in ’t Twents

Herman wil opnieuw op Expeditie Robinson, ditmaal met zijn kinderen

  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Almelo.

adv.