Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Almelo: op deze plek in Almelo begon het Canisius

Door Martijn de Lange 12 januari 2020

Bij het Canisius in Almelo denk je waarschijnlijk aan de scholengemeenschap aan het Slot. De rooms katholieke school zit daar sinds september 1988. Maar weet jij waar het Canisius ooit begonnen is?

Het begint in 1922

In 1922 wordt in Almelo de eerste RK Muloschool opgericht, op initiatief van het kerkbestuur van de Georgiuskerk. De muloschool krijgt de naam van de evangelieprediker uit onze regio, Sint-Radboud. In de beginjaren wordt de school in haar bestaan bedreigd door een gebrek aan leerlingen.

In de oorlog (1943) wordt de naam van de school gewijzigd in de Sint-Petrus Canisiusschool. Het schoolgebouw is gevorderd door de Duitse bezetter. De leerlingen zitten daarom in de oorlog afwisselend in de Noorderstraat en de Winkelsteeg.

Nieuwbouw Kogellaan

In 1954 wordt een nieuw schoolgebouw aan de Kogellaan in gebruik genomen. Vanaf het begin af aan voldoet dit pand al niet aan de eisen. Daarom is er veel verbouwd. In 1962 komt de school onder bestuur van de Stichting Katholiek Onderwijs en Opvoeding in Almelo. Omdat het aantal leerlingen enorm groeit is uitbreiding noodzakelijk. In 1970 wordt de dependance Het Tolhuis (in de wijk Sluitersveld) in gebruik genomen. De groei zet door, en daarom is de dependance in 1974 met een paar lokalen uitgebreid.

Uitbreiding met havo

In 1977 besluit het Ministerie van Onderwijs dat de school mag starten met de havo. Even later is het bestuur van de school overgedragen aan de Stichting Carmelcollege in Hengelo. In 1979 wordt vervolgens de tweede dependance in gebruik genomen, aan de Buitenhof. Door de verdere groei van het aantal leerlingen is een jaar later ook hier uitbreiding nodig.

Nieuwbouw Slot 31

Om alle leerlingen weer onder hetzelfde dak te krijgen, wordt besloten tot nieuwbouw. Toestemming daarvoor van het ministerie komt begin 1987. In september 1988 is de nieuwbouw aan het Slot officieel geopend door staatssecretaris Ginjaar-Maas van Onderwijs. Het Canisius zit daar nu nog steeds.

Foto: Canisius

Met dank aan Historische Kring Stad & Ambt Almelo.

Lees ook:

Prinses Beatrixschool in Almelo

Toen in Almelo: hier stond de eerste Finse school in Almelo

Je kent misschien woonzorgcomplex Buurstede aan de Roskamstraat, achter Eugeria. Het complex voor 20...

Toen in Almelo: jojo-wedstrijd voor de jeugd in Almelo

Toen in Almelo: hier was het eerste ziekenhuis van Almelo

adv.