Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x dit was vroeger heel normaal in Almelo

Door Carin Van der Meij 26 januari 2020

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te stellen. Hoe kunnen mensen zonder? In Almelo wisten we vroeger niet beter en deze zeven dingen waren dan ook de normaalste zaken van de wereld. Herken jij ze nog?

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Videoband, cd en vinyl

Ster videotheek Almelo
Foto: Google Streetview

Naar een winkel gaan om een videoband te huren, die je vervolgens na het kijken ook weer terug moet brengen. Dat klinkt niet meer echt van deze tijd, hè? Het was vroeger heel normaal. Nu zet je binnen een paar seconden Netflix aan, maar vroeger was het voor de Almeloërs echt een uitje om naar een videotheek te gaan. Zoals naar de Ster videotheek aan de Ootmarsumsestraat, waarvan je hierboven een foto uit 2015 ziet.

En ging jij vroeger ook naar de winkel om te neuzen tussen de vele cd’s (of zelfs lp’s)? Bij twijfel even de koptelefoon opzetten en luisteren of het iets voor je is. Vroeger deden we dat onder meer bij de V&D en de Free Record Shop, nu hebben we Spotify.

Telefoneren in een hokje

Telefooncel in de Grotestraat Almelo
Foto: Gemeentearchief Almelo

Een telefoontje plegen? Daar had je vroeger een telefooncel voor. Op diverse plekken in Almelo stond zo’n cel, eerst grijs en later groen. Je stapte zo’n cel binnen, ging in alle rust bellen en daarna liep je zo de straat weer op. Geen mobiele telefoon nodig. Her en der zijn deze iconische telefooncellen nog te vinden in Nederland, maar in het straatbeeld van Almelo zijn ze verdwenen. Op de foto hierboven zie je de Grotestraat in Almelo, met rechts (tegen het pand aan) een grijze telefooncel.

Overal roken

roken sigaret café
Foto: ANP

Peukie hier, een sigaretje daar: hoewel je nu in een apart vak of hok moet staan, mochten Almeloërs vroeger overal roken. Waar je ook kwam – restaurant, school, werk, openbaar vervoer – mensen waren lekker aan het paffen. Wat vroeger heel normaal was, kun je je nu niet meer voorstellen toch? Ugh ugh.

Melkboer, groenteboer en nog veel meer boeren

Melkboer op Parallelweg Almelo
Foto: Gemeentearchief Almelo
Er zijn tal van manieren om aan je boodschappen te komen. Langs de supermarkt, een rondje over de markt of je gaat voor gemak en bestelt online je benodigdheden. Een bestelling plaatsen bij een melkboer, groenteboer of kaasboer zit er niet meer in, maar vroeger deden heel veel inwoners van Almelo dit. De lokale boer kwam met een kar voorbij, je maakte even een praatje en had je spulletjes in huis. Nostalgie!

Faxen

faxen fax
Op de Vakantiebeurs wordt getoond dat je kunt werken en faxen in een caravan. Foto: ANP

‘Ik stuur je wel even een fax.’ Heb je dat ooit iemand horen zeggen? Niet? Dan ben je niet meer van de generatie die niets anders deed dan berichten sturen via dit apparaat. Het was vroeger heel normaal, ook in Almelo. Kantoren stonden er vol mee en oh, wat was het handig! Nu denken we daar wel anders over. Huisartsen bleven nog jarenlang faxen, ze stuurden hun recepten door naar de apotheek.

In een rij staan en… wachten

rij
Lange rijen wachtenden om een gratis rijwielplaatje te krijgen (Beeld: ANP)

Het klinkt heel simpel, maar anno 2020 heeft niemand tijd om even in de rij te staan. Naar de bios? Online een kaartje bestellen. Naar een populair concert? Dat wordt spannend in de digitale wachtrij. In onze stad zie je amper nog ergens mensen voor in de rij staan. Hooguit voor een oliebol op oudjaarsdag of de nieuwste iPhone. Vroeger was het heel normaal, je had geen andere optie! Je kon net als de rest achteraan aansluiten in de rij en wachten op je beurt.

Muntgeld in parkeerautomaat gooien

parkeermeter parkeren muntgeld
Foto: ANP

Wat?! Een apparaat waarbij je niet kunt pinnen, maar alleen muntjes in kunt stoppen? Nooit gezien. Sowieso, wat zijn muntjes ook alweer? Dat is misschien een tikkeltje overdreven, maar alles gaat tegenwoordig via de pinpas of via een betaalapp. Deze parkeermeter, waar je muntjes ingooit, hebben we al jaren niet meer gezien in Almelo.

Lees ook:

Spiegelhuys snoepwinkel Almelo

Toen in Almelo: een luxe snoepwinkel met 103 spiegels

Aan de Tuinstraat staat een pand dat het Spiegelhuys wordt genoemd. Binnen vind je maar liefst 103 s...
St. Canisius Mavo

Toen in Almelo: op deze plek in Almelo begon het Canisius

Bij het Canisius in Almelo denk je waarschijnlijk aan de scholengemeenschap aan het Slot. De rooms k...
Prinses Beatrixschool in Almelo

Toen in Almelo: hier stond de eerste Finse school in Almelo

Je kent misschien woonzorgcomplex Buurstede aan de Roskamstraat, achter Eugeria. Het complex voor 20...
jojo-wedstrijd jaren 80 in Almelo

Toen in Almelo: jojo-wedstrijd voor de jeugd in Almelo

Geen Playstation, Fortnite of eigen smartphone met Airpods. Nee, de jeugd in de jaren 80 was blij me...
Archieffoto Algemeen Ziekenhuis Almelo

Toen in Almelo: hier was het eerste ziekenhuis van Almelo

De brandweerkazerne aan de Brugstraat in Almelo is sinds 1975 in gebruik. Maar wist jij dat op exact...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Almelo

adv.