Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Almelo: hier was het eerste ziekenhuis van Almelo

Door Martijn de Lange 22 december 2019

De brandweerkazerne aan de Brugstraat in Almelo is sinds 1975 in gebruik. Maar wist jij dat op exact deze plek het eerste ziekenhuis van Almelo stond? Het was in gebruik van 1892 (!) tot 1960. We nemen je mee terug in de tijd. 

In 1890 werd het initiatief genomen tot oprichten van het Algemeen Ziekenhuis. Het initiatief kwam van het Departement Almelo van de Maatschappij tot het Nut van het Algemeen. Het bestuur daarvan hield zich al met de volksgezondheid bezig. Een damescomité van het Nut verzorgde vanuit een magazijn aan het Kolkpad de uitleen van verpleegartikelen.

Villa Nuova

Op 27 januari 1891 richtte chirurg dr. M. de Vlieger samen met een comité van zes industriëlen en notabelen van het Nut de ‘Vereeniging Het Ziekenhuis’ op. Zonder dat er een gebouw en toereikende financiën voor handen waren. Mevrouw F. Cardinaal-Tak, weduwe van de textielfabrikant Cardinaal, bracht uitkomst door haar riante Villa Nuova met tuin aan de Vereeniging te schenken. In de zomer van 1892 kon het Algemeen Ziekenhuis in deze aangepaste villa worden geopend. Patiënten met besmettelijke ziekten (zoals cholera en tyfus) gingen naar een klein ziekenhuisje van het Ambt tot Nut, aan het Kolkpad.

Door de jaren heen

Dokter De Vlieger heeft het nieuwe ziekenhuis in de beginjaren geleid tot aan zijn vroege dood in 1912. Zijn opvolger werd de chirurg dokter Sillevis. In 1906 kwam er uitbreiding aan de rechter voorzijde met het Gebouw voor Operatieve Chirurgie, geschonken door de firma H. ten Cate Hzn. En Co. In 1912 schonk de familie Salomonson een verplegingsgebouw met vier kamers, het Salomonson-paviljoen. Dit paviljoen is links aan de achterzijde van de oorspronkelijke villa gebouwd.

Tweemaal zo groot

De latere ingang met hoofdgebouw werd aan de voorzijde in 1934 geplaatst. Deze nieuwbouw werd geschonken door E. ten Cate en maakte het ziekenhuis bijna tweemaal zo groot. Deze aanbouw werd het Hermina-paviljoen genoemd naar de moeder van Ten Cate. Rond 1930 werkten er vierentwintig verpleegsters en tien dienstmeisjes. De verpleegsters werden intern opgeleid. Eerst door dr. De Vlieger, later door zijn opvolger dr. Sillevis en huisarts Westenberg.

Bombardement

Bij een bombardement op 16 oktober 1942 van de Brugstraat raakte het Algemeen Ziekenhuis zwaar beschadigd. De patiënten en verpleegsters werden verdeeld over de andere ziekenhuizen, met name het Diaconessenhuis. Vanaf 1951 fuseerde het Algemeen Ziekenhuis met het Ned. Herv. Diaconessenhuis en in 1960 gingen deze beiden naar het nieuwe Prinses Irene Ziekenhuis (het huidige Preston Palace). In het pand aan de Brugstraat zaten daarna nog een paar jaren Italiaanse gastarbeiders (Casa Cortina). Rond de beginjaren 70 is het ziekenhuis afgebroken en is de brandweerkazerne gebouwd.

Brandweerkazerna Almelo
Foto: Google Streetview

Met dank aan Historische Kring Stad & Ambt Almelo. 

Lees ook:

Beeldje Koornmarkt in Almelo

Mysterie opgelost: wie is dit bronzen mannetje op de Koornmarkt?

Op de Koornmarkt in Almelo staat een beeldje van een zittende man. Wie is dit en wat is het verhaal ...

Mysterie opgelost: dit is er aan de hand met deze groenstrook

adv.