Mysterie opgelost: hierom staat de ark van Noach op het droge in Almelo
Wel eens van de ark van Noach gehoord? Deze bijbelse boot is nu te zien in Almelo. Niet de echte…
Geniet jij ook zo van een patatje met een lekkere snack van de snackbar? Je kunt in Almelo op veel plekken gefrituurde snacks halen, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een snackbar en een cafetaria?
Om die vraag te beantwoorden duiken we de geschiedenis in. Frans van Rooij, van de Vereniging Professionele Frituurders, doet dat met liefde en kan het ons haarfijn uitleggen.
Wat de Eerste Wereldoorlog met een Almelose snackbar te maken heeft? Frans vertelt: “Eind negentiende eeuw is de frietcultuur vanuit Frankrijk via Wallonië en Vlaanderen opgetrokken naar Zuid-Nederland. De twee wereldoorlogen hadden grote invloed op de verdere verspreiding van de friet en de frituur over het land.”
In de Eerste Wereldoorlog kwam een miljoen Belgische vluchtelingen naar ons land. “Veel gastgezinnen maakten hierdoor kennis met friet. Ook weten we dat er frietkotjes, kleine houten frietkraampjes, waren in enkele opvangkampen. Na de Eerste Wereldoorlog openden niet alleen in Brabant, Zeeland en Limburg, maar ook in enkele grote steden in de Randstad al frietzaken.”
De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een verdere opmars van friet. Na die oorlog was er veel schaarste aan voedsel en grote behoefte aan goedkope gerechten. Frans vervolgt: “In het hele land openden vele honderden frietzaken, frietwagens, frietkramen, friettenten en frietloketten.”
Je zult het niet geloven, maar zulke loketten zaten soms zelfs in huiskamers. “Een gat in de voorgevel en bakken maar. Deze frietloketten groeiden uit tot wat we snackbars noemen.” Doordat er vanuit huiskamers werd gefrituurd zijn er nog zo vaak snackbars te vinden in woonwijken, zoals cafetaria’s De Haghoek en De Violier in Almelo.
Aha, nu weten we hoe de frieten in ons land terecht zijn gekomen en het ontstaan van de hedendaagse snackbar en cafetaria, maar wat is nu het verschil? Komt ‘ie: snackbars hebben nog steeds vaak beperkte zitmogelijkheden. De friettenten die wel zitplekken creëerden zijn we cafetaria’s gaan noemen. Waar snackbars zich vooral richten op het afhalen van de frietmaaltijd, kun je bij een cafetaria ook blijven eten.
Maar er is nog een verschil, een cafetaria heeft een uitgebreider assortiment. Frank: “Je kunt daar niet alleen friet, kroketten en andere gefrituurde lekkernijen halen, maar ook friet met toppings, hamburgers, kip van het spit en spareribs.” Het assortiment bij een cafetaria is dus vaak groter dan bij een snackbar.
Kijk, weet je dat ook weer als je de volgende keer een patatje haalt bij jouw favoriete frituur! Wil je trouwens een keer ergens anders een snack halen? Geen probleem, want Nederland telt zo’n 5.700 frietzaken. Keuze genoeg dus! Eet smakelijk alvast.
In onze gids
Populaire rubrieken