Met de trein naar Almelo: zo ziet dat eruit door de ogen van een machinist
Hoe Almelo eruit ziet vanuit de trein, weet je ongetwijfeld. Alhoewel, als passagier kijk je natuurlijk uit de ramen aan…
Wie is er niet een keer in de trein gestapt op station Almelo? Het is zo vanzelfsprekend om de trein te nemen naar de Randstad of juist de andere kant op naar Enschede of Duitsland. Maar hoe lang is Almelo eigenlijk al aangesloten op het Nederlandse spoornetwerk?
De hit ‘Per Spoor’ (Kedeng Kedeng) van Guus Meeuwis komt dan misschien uit een ver verleden (uit 1996 om precies te zijn), de Nederlandse Spoorwegen gaan nog veel verder terug. Een korte geschiedenis!
De eerste spoorlijn in Nederland is aangelegd door de in 1837 opgerichte HIJSM, Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij. De lijn loopt van Amsterdam via Halfweg naar Haarlem en wordt geopend in september 1839. De eerste treinen worden getrokken door de locomotieven Arend en Snelheid. Zij leggen het traject, met zo’n 40 kilometer per uur, in een half uur af. Tegenwoordig duurt het vijftien minuten.
Fast forward naar 1865. In dat jaar vertrok de eerste trein vanaf station Almelo. Niet naar Zwolle of Deventer, maar naar Duitsland. Het traject Almelo – Salzbergen is aangelegd door Spoorweg-Maatschappij Almelo-Salzbergen (AS). Grappig feitje: Almelo is dus eerst op het Duitse spoor aangesloten, daarna pas op het Nederlandse spoornetwerk.
In 1881 is de spoorlijn van Zwolle naar Almelo klaar. Het traject is onderdeel van de derde staatsaanleg van spoorwegen in Nederland. Met de aanleg van de spoorlijn kregen Zwolle en de noordelijke provincies een directe verbinding met de belangrijke internationale spoorwegverbinding tussen Almelo en Salzbergen.
Vanaf 1888 kun je vanaf Almelo ook naar Deventer en Apeldoorn. Er ligt al een spoor van Apeldoorn naar Deventer en dat wordt doorgetrokken naar Almelo. Deze lijn is van de KNLS, de Koninklijke Nederlandsche Locaalspoorweg-Maatschappij Koning Willem III. In 1893 wordt Almelo – Apeldoorn opgewaardeerd tot hoofdspoor.
Vanuit Almelo kun je ook ‘omhoog’, met het spoor naar Mariënberg en verder. Deze lijn ligt er sinds 1906. De NOLS (Noordoosterlocaalspoorweg maatschappij) had al een spoorlijn van Zwolle naar Assen en legt een zijtak aan naar Almelo. Een belangrijk traject voor goederen vanuit Twente richting het noorden.
Dat was dus een ritje de geschiedenis in, maar hoe staan de spoorwegen er nu voor? Even in sneltreinvaart wat cijfers over het spoorwegnetwerk in Nederland in het jaar 2021:
(Bron: jaarverslag ProRail)
Winactie indebuurt
indebuurt Almelo geeft kaarten weg voor Brandweerman Sam
Winactie! Win bij indebuurt kaarten voor Brandweerman Sam in Almelo
In onze gids
Populaire rubrieken