Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: wat is dit voor beeld op het plein bij Talamini?

Door Martijn de Lange 23 mei 2020

In het centrum van Almelo vind je tientallen kunstwerken op straat. Ook op het plein van de Grotestraat en de Kerkstraat is een fraai kunstwerk te zien. Bovenop de fontein tegenover Talamini is hier een bronzen beeld te zien. Wie heeft het gemaakt, wat stelt het voor en hoe oud is het kunstwerk? indebuurt zocht het voor je uit.

Als je de Grotestraat afloopt, kom je er langs. En als je een ijsje haalt bij Talamini en dat bij de fontein op eet, zit je zelfs op het kunstwerk. Je hebt het beeld dus ongetwijfeld al tientallen keren gezien, maar heb je het ook eens goed bekeken?

Tekst gaat verder onder de foto.

Jongen met gans in Almelo
Foto: indebuurt Almelo

Jongen met gans

De fontein en het bronzen beeld er bovenop zijn eigenlijk twee losse dingen. Het beeld staat bovenop de fontein, zo moet je het zien. Het bronzen beeld heet ‘Jongen met gans’, maar als je via Google zoekt kom je ook wel de benaming ‘Jongetje op gans’ tegen. En dat is ook precies wat het is, een jongetje zittend bovenop een gans.

Veel mensen denken bij het beeld aan Nils Holgersson, van het bekende kinderboek én de kinderserie op tv. Nils vliegt daarin op de rug van een gans. En hoewel deze gedachte logisch is, heeft het beeld officieel niets met Nils Holgersson te maken.

Het kunstwerk heeft, voor zover wij kunnen nagaan, geen diepere betekenis of een historische verbinding met Almelo. Het beeld is in het jaar 1977 gemaakt door beeldhouwer Wilhelmina Catharina (Willy) Albers Pistorius-Fokkelman.

Getrouwd met burgemeester

Fokkelman werd in 1919 geboren in Eindhoven. Ze deed in 1941 eindexamen in tekenen en kunstnijverheid aan de middelbare technische school in Vught. Vijf jaar later trouwde ze met jurist Frans Albers Pistorius, die van 1962 tot 1972 burgemeester van Houten was. Willy overleed in 2010 op 91-jarige leeftijd in Utrecht, haar man Frans was al bijna dertig jaar eerder overleden. Andere werken van deze kunstenares zijn het oorlogsmonument Bijna Vrij! in Achterveld, Reigers in Vianen, Spelende vosjes in Leusden-Zuid en de Appelplukker in Houten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jongen met gans in Almelo
Foto: indebuurt Almelo

Geen drinkwater!

Zomers staat de fontein vaak aan en hoor je het water kletteren. Het is goed om te weten dat je het water niet op mag drinken. Het is geen drinkwater, zo staat ook duidelijk op bordjes te lezen. “Deze ‘dorpspomp’ geeft geen drinkwater”, is de duidelijke boodschap. Mocht je dus dorst krijgen in de stad, dan kun je beter ergens een flesje water kopen of (vanaf 1 juni) een terrasje pakken.

Lees ook:

Wapen van Almelo

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter het wapen van Almelo

Je komt het op maar weinig plekken tegen vandaag de dag: het gemeentewapen. Vroeger was het heel nor...

Mysterie opgelost: hoe komt Almelo aan netnummer 0546?

Mysterie opgelost: wat betekenen deze vier Almelose symbolen?

Mysterie opgelost: waar in Almelo vind je de stadstuin?

Mysterie opgelost: wat doet Manneken Pis in Almelo?

Meer over

Mysteries

adv.