Ik wil Bolletje! Hierom veranderde Ter Beek’s Beschuit al snel in Bolletje
Het is bijna niet meer voor te stellen, maar Bolletje heeft niet altijd Bolletje geheten. De beschuiten hadden eerst de…
Elke week proberen we een mysterie in Almelo op te lossen. Deze week het verhaal achter een kunstwerk in de stad. Naast het gerechtsgebouw staat een rijtje kunstwerken, waaronder een enorm kunstwerk met een grote pijl erin. We doken in het verhaal achter deze steen met pijl.
Het levensgrote stenen blok aan de rand van het centrum van Almelo roept bij veel Almeloërs vragen op. Waarom is er een glad uitgesneden pijl te zien in dit granieten kunstwerk? Het lijkt alsof we met zijn allen naar boven moeten kijken, maar waarom dan en wat is daar te zien? De kunstenaar die dit kunstobject maakte had er hele andere gedachten bij.
Lees verder onder de foto >
Het kunstwerk is gemaakt door Sigurdur Gudmundsson. Deze IJslandse kunstenaar is geboren in 1942 en is nu 80 jaar oud. Hij woont sinds 1965 in Nederland. Zijn naam wordt in het IJslands trouwens op een andere manier geschreven: Sigurður Guðmundsson, de ð is in Nederland een d.
Zijn werken zijn beïnvloed door de kunststromingen Fluxus en de conceptuele kunst. Beide stromingen wilden de bestaande kaders in kunst doorbreken. Het kunstwerk dat in Almelo staat is gemaakt in 1995. Het werk heeft geen titel, dus dat kan ons niet verder helpen in de speurtocht naar het hoe en waarom.
Elk kunstwerk van Gudmundsson schetst een beeld van de mens en de natuur. Maar hoe zie je dat terug in dit Almelose kunstwerk? Je vindt het in de pijl, want over de lengte van de pijl is goed nagedacht door hem. Zijn werk gaat over de relatie tussen de mens en de natuur. De pijl is even lang is als de gemiddelde mens. Hoewel het er niet bij staat, mag je hier ook gerust naar boven kijken. De lucht is zeker de moeite waard.
Ook zoekt Gudmundsson bij elk werk naar een manier om de natuur erin te laten zien. Dat heeft hij bij dit kunstwerk gedaan door de grove brokken natuursteen. Deze stenen zijn niet bewerkt, dat is iets wat niet past bij zijn denkwijze en de stromingen die hij als inspiratie gebruikte.
Bijna Valentijnsdag
Bij indebuurt Almelo maak je kans op een heerlijke liefdeslunch voor twee!
Wil je winnen! 3 x een liefdeslunch bij Brownies & downieS in Almelo
In onze gids
Populaire rubrieken