Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: waarom woonde NSB-leider Mussert in Almelo?

Door Martijn de Lange 4 april 2020

Het is 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetter. Almelo is op 4 en 5 april 1945 bevrijd. Daarom hangen deze zondag veel Almeloërs de vlag uit. Vandaag zoomen we in op een gebeurtenis in 1944. NSB-leider Anton Mussert verhuist naar Almelo. Waarom? 

De NSB (Nationaal-Socialistische Beweging) is vanaf december 1941 de enige toegelaten partij in Nederland. Een jaar later krijgt leider Anton Mussert de eretitel ’Leider van het Nederlandse volk’, maar werkelijke macht heeft hij niet. De NSB is tijdens de bezetting slechts een hulptroep van de Duitsers.

Dolle Dinsdag

Op 5 september 1944, Dolle Dinsdag, slaan de Duitsers en NSB’ers massaal op de vlucht. Ze hebben geruchten gehoord over bevrijding. Mussert besluit tot evacuatie. NSB-partijleden uit het westen en het centrum van het land moeten naar het oosten evacueren.

Mussert verplaatst zijn hoofdkantoor van Utrecht naar Almelo. Hij verhuist met zijn vrouw naar de Bellinckhof. Dat is het landhuis van de textielfamilie Ten Cate. Hij kiest bewust voor Almelo, niet ver van de grens, voor het geval hij verder moet vluchten.

Anton Mussert. Foto: fotograaf onbekend, Nationaal Archief / Anefo

Vrouw Mussert

Om veiligheidsredenen was Mussert niet vaak thuis in Almelo, zijn vrouw Maria Mussert-Witlam wel. Ze bewoont de Bellinckhof netjes en wandelt elke dag een rondje door de buurt, mét beveiliging.

Ze wandelt een keer door de moestuin naar de boerderij verderop. Hier krijgt ze melk verdund met water. Er wordt een klacht ingediend over de verdunde melk. De boer beweert dat gebrekkige  voeding van de koeien de oorzaak is. Hij krijgt een lading aardappelen en de melk wordt minder verdund.

Mussert woont in de Bellinckhof tot 2 april 1945. Enkele dagen later volgt de bevrijding voor Almelo. Na de bevrijding nemen Canadese officieren hun intrek in de Bellinckhof.

Bellinckhof in 1935
Bellinckhof in Almelo in 1935. Foto via Historische Kring Stad & Ambt Almelo.

Wat is de Bellinckhof?

De Bellinckhof is een landhuis aan de Wierdensestraat in Almelo. Het huis is gebouwd in de jaren twintig van de twintigste eeuw door textielfabrikant Johannes Egbertszoon ten Cate. De naam Bellinckhof komt van de voormalige havezate die zo’n 500 meter ten zuidoosten van het huidige landhuis stond.

Bovenstaand verhaal is gebaseerd op de blog van Merel Spithoven in het kader van het het landelijke evenement Dag van het Kasteel op 1 juni. Deze dag krijgt dit jaar, vanwege de coronamaatregelen, een aangepaste invulling. 

Lees ook:

De Waag in Almelo

Mysterie opgelost: wat gebeurde er vroeger in De Waag?

In het centrum van Almelo staat De Waag. Je kent het monumentale pand vast wel. Het historische gebo...

Mysterie opgelost: waar komt de naam Almelo vandaan?

Mysterie opgelost: wat betekenen deze vier Almelose symbolen?

Meer over

Mysteries

adv.