Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: waar komt dauwtrappen op Hemelvaartsdag vandaan?

Door Martijn de Lange 16 mei 2020

Een echte traditie met Hemelvaart: dauwtrappen. Ook in Almelo en omgeving wordt dit gedaan. Waar komt deze traditie vandaan en hoe werkt dauwtrappen precies?

Dauwtrappen is wandelen bij zonsopkomst. Sommige mensen doen dit zelfs op blote voeten, zodat ze op het gras de dauw echt voelen. In sommige gebieden zijn wandelingen met boswachters, maar dit jaar gaan die allemaal niet door vanwege het coronavirus. Natuurlijk kun je zelf wel gaan wandelen bij zonsopkomst, als je de regels van het RIVM opvolgt. In onze regio wandelen we meestal niet, maar pakken we de fiets en gaan er lekker op uit.

Magische werking

Waar komt de traditie van het dauwtrappen vandaan? Om een antwoord te vinden op deze vraag moeten we een aantal jaartjes terug in de tijd, namelijk naar de eerste eeuw na Christus. Tijdens de meifeesten die in deze Germaanse tijd plaatsvonden, vierden mensen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Het volksgeloof van die tijd was van mening dat dauw op bepaalde dagen van het jaar een genezende en magische kracht heeft.

Eigenlijk heeft het dauwtrappen niets te maken de lichamelijke terugkeer van Jezus Christus naar de hemel. Later werd het gebruik van dauwtrappen in verband gebracht met processies op de ochtend van Hemelvaartsdag.

Mag je zo vroeg de natuur in?

Vroeg uit de veren en de natuur ingaan, mag dat eigenlijk? Veel natuurgebieden zijn namelijk verboden terrein voor zonsopgang. We vragen het aan Staatsbosbeheer. Zij leggen uit: “Dauwtrappen is vooral tijdens zonsopgang, dan kan het gewoon. En in een aantal gebieden van ons mag je 24 uur per dag komen.”

Wil jij op Hemelvaartsdag vroeg de natte grond onder je voeten voelen, mystieke nevels tussen de bomen zien hangen en misschien zelfs wild spotten? Zorg dan dat je rond half zes (05:30 uur!) in de natuur bent, dan gaat de zon op in Almelo. Ja dat is erg vroeg ja. Later op de dag lekker wandelen of fietsen kan ook, maar dan is het natuurlijk niet echt dauwtrappen meer!

Lees ook:

Bloemen in de regen

Mysterie opgelost: hier komt die heerlijke geur vandaan na een regenbui

Zodra je na een regenbui de straat op gaat in de lente ruik je het: die heerlijke geur van… ja, van ...

Mysterie: mag je lopend of fietsend door de McDrive in Almelo?

Mysterie opgelost: wat is die gele aanslag op auto’s in Almelo?

Mysterie opgelost: wat zijn dat voor gele bloemen in de berm?

adv.