Mysterie opgelost: hierom schrijft dat mannetje Made in Almelo in de lucht
Als je Almelo inrijdt via de Burgemeester Schneiderssingel zie je bij het Indiëterrein een opvallend kunstwerk. Een ijzeren paal steekt…
Ken je het gezegde ‘ik woon onder de rook van Almelo’? Dat kun je gebruiken als je bijvoorbeeld in Aadorp, Mariaparochie of Bornerbroek woont. Wat betekent die uitspraak eigenlijk? En waar komt het vandaan?
Voor de oorsprong van deze uitspraak moeten we terug in de tijd én naar de andere kant van de wereld.
De meeste mensen kennen de uitspraak wel. Als je ‘onder de rook van Almelo woont’, wil dat zeggen dat je erg dicht in de buurt van Almelo woont. Zo kun je makkelijk uitleggen wat de geografische ligging is van jouw woonplaats. De uitdrukking is tot stand gekomen doordat er, normaal gesproken, in een stad meer rook is dan in een dorp.
Maar wie heeft die uitspraak ooit verzonnen? En waar komt ‘ie vandaan? De oudste vermelding van deze uitdrukking komen we tegen in het Woordenboek der Nederlandsche Taal uit 1726.
De Dordtse dominee en schrijver François Valentijn (Dordrecht,17 april 1666 – Den Haag, 6 augustus 1727) schreef het boekwerk Oud en Nieuw Oost-Indiën waar hij de uitdrukking gebruikte in de zin:
Het Eiland Onrust, drie mylen van Batavia gelegen, en aldus als onder den rook van deze stad
François Valentijn werd tweemaal uitgezonden naar ‘de Oost’, oftewel Indonesië en omstreken. Daar schreef hij zijn boekwerk Oud en Nieuw Oost-Indiën. Het is een zeer uitgebreide beschrijving over de geschiedenis van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Het boekwerk bestaat uit vijf delen, maar liefst 5144 bladzijden en 1050 illustraties.
Zo zie je maar dat een doodnormale uitdrukking een bijzondere oorsprong kan hebben.
Win het boek over Darius Dhlomo!
Bij indebuurt Almelo maak je nu 3 x kans op het nieuwe boek over Darius Dhlomo
Winactie! 3 x kans op het boek over oud-Heraclesspeler Darius Dhlomo
In onze gids
Populaire rubrieken