Citroenijs, spelen in de fontein en gewilde bijbaantjes: jullie herinneringen aan Talamini

Met het overlijden van ijsmaker Giancarlo Talamini (49) is er een eind gekomen aan het tijdperk Talamini in Almelo. De ijssalon bestond in twee jaar geleden tachtig jaar in Almelo. Giancarlo overleed vrijdag 5 augustus totaal onverwacht aan een hartinfarct.

Op Facebook deden we een oproep: ‘Wat zijn jouw herinneringen aan Talamini in Almelo?’. Dat leverde veel reacties op. Een selectie daaruit lees je in dit artikel. Meer reacties lees je hier en ook hier op Facebook.

‘Een mooie tijd’

Ayla heeft vroeger gewerkt in de ijssalon. Ze schrijft: “Mijn eerste bijbaantje was bij Talamini in Almelo. Een van mijn eerste werkdagen heb ik een halve dag citroenen uitgeperst voor het citroenijs. Sneetjes in mijn vingers, handen vol pleisters, maar wel echt authentiek en vers ijs. Aan het einde van de dienst mochten we altijd ijs mee naar huis nemen, toen kon ik dus ‘mijn citroenijs’ proeven!”

Lunchen en borrelen

“Wat mij vooral is bijgebleven, is hoe goed Giancarlo en zijn ouders voor ons zorgden. Mensen stonden in die tijd rijendik te wachten op hun handijsje op warme dagen, hierdoor vergaten we af en toe zelf te lunchen. Rond de middag werden we altijd achter de balie weggehaald zodat we konden lunchen. Als we geen eigen eten mee hadden, mochten we een broodje bij Bakker Bart verderop halen.”

“Aan het einde van het seizoen gingen we altijd met het hele team uit eten bij Capri op kosten van de zaak en vervolgens borrels drinken in de stad (toen mocht je nog alcohol drinken vanaf 16 jaar). Het was een mooie tijd en ik heb er goede herinneringen aan.”

Archieffoto: Talamini Almelo

Populair bijbaantje

Roline denkt terug aan de jaren zeventig: “Ik kwam er vanaf mijn jonge dagen nagenoeg elke zondag. Mijn ouders hadden een winkel op de Oude Veemarkt. Standaard gingen mijn zus en ik met onze ouders op de zondagmiddag lopend naar Talamini. Een toptraktatie altijd met een grote hoorn met drie bollen citroenijs voor mij.”

Talamini was in die tijd ook een populaire plek voor een bijbaantje. “In de tachtiger jaren was het een eer om voor Talamini te werken in de zomer. Mijn zus ging naar het Christelijk Lyceum in Almelo en daar werden de jonge mensen zelfs uitgeloot door Piet Talamini om in de ijssalon te mogen werken. Zoveel jongelui wilden er graag werken. Helaas zat ik niet op die school.”

Talamini, where else

“Maar in de tachtiger jaren, als het even kon, ging ik altijd toch minimaal tweemaal per week daar een ijsje halen. En afspreken met iemand, standaard Talamini, where else! Superaardige familie. Ik kwam er de laatste jaren er ook nog geregeld in de zomer, ook al woon ik niet meer in Almelo. Hopelijk komt er nog een doorstart met een verre familielid of goede vriend, vriendin of kennis.”

De reactie van Arjan sluit aan bij het verhaal van Roline over de bijbaantjes: “In de jaren 80 heb ik met mijn toenmalige baas Henk Tjonk het pand nog geschilderd. Henk wilde constant cappuccino binnen drinken omdat Piet zulke mooie dames in dienst had.”

Archieffoto: Talamini Almelo

Koffie drinken

Bert ging vaak bij Talamini langs voor een goede kop koffie: “Toen ik nog bij bruin café De Tapperij werkte ging ik vaak laat na mijn werk vast op het terras zitten wachten op Piet (of Matteo) tot Talamini open ging om de dag goed te beginnen met iets lekkers en een goed gesprek.”

Ook in latere jaren kwam Bert er nog vaak: “Later ging ik geregeld een coupe hazelnoot eten, met een kop koffie natuurlijk, en nog later af en toe met Giancarlo in gesprek, over het wel en wee van Almelo en ondernemen in Almelo. Ook kwam hij af en toe even langs bij mij in Proeflokaal België in Almelo.”

Meneer Pordon

Leon heeft nog een mooie aanvulling: “Vergeet dan ook niet de heer Pordon te vermelden, veel mensen dachten dat hij meneer Talamini was.” Arjan reageert met: “Hij werkte achter en zelfs Piet noemde hem de ijsmeester.”

Archieffoto: Talamini Almelo

Broodje ijs eten

Paula at bij Talamini een ‘broodje ijs’. “Als ik op familiebezoek was in Italië in Pantelleria at ik daar een broodje ijs. Terug van vakantie ging ik dan naar Talamini (Piet) om daar mijn broodje ijs te halen.

Dominique laat weten: “Als klein meisje gingen we altijd naar Talamini om een ijsje te halen, het was zo genieten. Ik ben hier altijd heen blijven gaan, het was altijd heel gezellig met Giancarlo en het ijs was heerlijk, vooral het yoghurtijs.”

‘Wat een traktatie’

Greetje kwam ook al van kinds af aan bij de ijssalon: “Wat een traktatie als je daar als kind een ijsje mocht halen. Later gingen we er vaak een kopje koffie drinken, met een ijsje natuurlijk. Talamini hoorde bij Almelo.”

Françoise heeft een herinnering aan de moeder van Giancarlo, Massimina: “De moeder van Giancarlo maakte heerlijke tiramisu.” Naast Italiaans ijs kon je er dus ook genieten van traditionele tiramisu.

Gian-Piëro (Piet) en Giancarlo Talamini. Foto uit 2016: Emiel Muijderman/Tubantia

Talamini was een uitje

Manuela denkt terug aan haar kindertijd: “Toen ik een klein meisje was van een jaar of 7 namen mijn ouders ons elke zaterdag mee naar Talamini. Dit was voor mij en mijn zusje een uitje. We mochten altijd uit kiezen van de kinderkaart en namen vaak een heerlijk sorbet met gekarakteriseerd nootjes met veel chocoladeijs, of met verse aardbeien en ander fruit.

Niet alleen het ijs en fruit maakte indruk op Manuela: “De sorbet werd altijd geserveerd in een heel mooi kleurrijk glas vond ik. Het was er altijd gezellig en leuk om naar toe te gaan. De vader van Giancarlo maakte altijd grapjes. Dit zijn voor mij leuke herinneringen.”

The place to be

Voor Pierre was Talamini ook een mooi uitje: “Als kind met onze moeder en m’n zusje op het terras van Talamini genieten van de icecream soda, met onder in het glas vruchtjes. Tijdens mijn middelbareschooltijd was dit the place to be samen met café Remember, daar bewaar ik mooie herinneringen aan en ik denk velen met mij.”

Archieffoto: Talamini Almelo

Spelen bij de fontein

Max denkt bij Talamini ook aan de fontein er tegenover: “Mijn herinnering aan Talamini is dat ik er als kind altijd met me ouders en broertje heen ging in de zomer om er heerlijk een ijsje te halen. Als kind speelde ik dan ook bij de fontein aan de overkant. Altijd lekker genoten van een ijsje en later toen we wat ouder waren uiteraard ook de sorbets en de overheerlijke ijskoffie.”

Ook Karen noemt de fontein in haar reactie: “Ik kwam daar vaak vroeger in m’n tienerjaren en begin 20. Altijd gezellig en druk. Veel lekkere ijsjes gehad, vooral de vruchtensorbet. Zowel op het terras en bij de fontein. Fijne herinneringen heb ik eraan. Aardige en vriendelijke mensen ook.”

Alleen een hoorntje

Fabi noemt Talamini jeugdsentiment: “Vanaf mijn peuterjaren met mams naar Talamini. Het grappige was: ik wilde geen ijsje, maar een hoorntje. Dat vond ik toch zo lekker. En veertig jaar later ben ik nog steeds geen ijs-mens. Mijn moeder daarentegen ging altijd voor het citroenijs. Bedankt Talamini!”

Kunstwerk Kind klimt in paal, Grotestraat. Foto via Historische Kring Stad & Ambt Almelo

IJsje halen voor paar cent

Alies deelt de herinneringen van haar moeder: “In de beginjaren van Talamini ging mijn (inmiddels overleden) moeder er een ijsje halen voor een paar centen. Daar vertelde ze vaak over als het ijs-seizoen weer begon.”

Haar vader heeft tegelijk met Gian Piero (Piet) Talamin in het ziekenhuis gelegen. “Ze hadden toen beiden een hersenfarct gehad. In het ziekenhuis konden ze mooi bijpraten over collega-winkeliers uit de Grotestraat/Citypromenade. Met Giancarlo ook vaak gesproken over de moeilijke economische tijden in Almelo en het ‘gat’ tegenover zijn zaak. Triest dat het zo eindigt.”

Trakteren op ijsjes

Conny deelt ook haar herinnering aan vader Gian Piero: “Wij, de verpleegkundigen van de afdeling cardiologie bij ZGT Almelo, werden altijd op ijs getrakteerd als zijn vader weer bij ons opgenomen was. Zo dankbaar altijd.”

Ook op andere plekken trakteerden de Talamin’s op ijs, zo laat Yvon weten: “De broer van Giancarlo, Giovanni zat op de Iemenkorf. Alle kinderen daar kregen in de zomer geregeld een ijsje van Piet.” Miranda schrijft op Facebook: “Piet Talamini deelde altijd ijsjes uit aan de scoutingjongens en meisjes die de spandoeken voor de profronde aan het ophangen waren.”

Archieffoto: Talamini Almelo

‘Koffiemomentjes missen’

Iris en Robert hebben sinds een jaar hun eigen woonwinkel in de Grotestraat. Ze hadden veel contact met Giancarlo: “Hij kwam bijna elke dag bij Fraaai een kopje koffie drinken, omdat hij z’n verhaal dan kwijt moest. De laatste tijd had ie zoveel stress, hij wilde zo veel maar werd aldoor maar tegengewerkt. Je zag zijn verdriet, hij wilde blijven voor z’n broer Gio anders was hij al lang in Italië gaan wonen.”

Volgens Iris was Giancarlo klaar met de gemeente en klaar met de instantie waar Gio zit. “Een lieve man met zoveel verdriet en dat heeft hij met de dood moeten bekopen, hij was op. We maakten nog wel een ijs en een hoop lol hadden we dan. Rust zacht kerel, ik ga de koffiemomentjes enorm missen en ik ga zuinig zijn op de laatste filmpjes van jou en Robert.”

Bloemen bij Talamini. Foto’s: Bjorn van den Elst en Lars Smook/Tubantia

Praten over vaderland

Dori denkt bij Talamini terug aan haar vader: “Mijn vader kwam in 1962 als gastarbeider in Almelo en vanaf toen tot hij in 1983 terug ging naar Spanje dronk hij daar graag zijn koffie en gingen we geregeld als gezin sorbets eten. En voor een gesprek over het vaderland uiteraard. Mooie herinneringen.”

Jan gaat terug naar eind jaren 50: “Op mijn fietsje ijs halen bij Piet Talimini. Voor de hele familie een liter schepijs. Ik kon nog net over de toonbank kijken. Als ik op mijn tenen ging staan tenminste.”

Reuzehoorn

Veel mensen haalden bij Talamini een literbak ijs. Ook Bjorn koos nooit voor één of twee bolletjes ijs: “In de tienerjaren gingen we daar altijd een reuzehoorn halen met negen balletjes ijs erin. Wat een genot was dat!”

Strakkatella

Tot slot de herinnering van Nicole: “Vroegah, op zaterdag na sluitingstijd van onze schoenenwinkel, stapten mijn paps en ik op het fietsje en gingen wij samen een bak ijs bij Talamini halen. Als vaste prik haalden wij in elk geval citroenijs en zoals mijn ouders dat zeiden strakkatella. Snel in de wielrenners-modus naar huis om vervolgens samen met mams op het dakterras boven de winkel van een lekker ijsje te genieten. Goeie ouwe tijd!”

Archieffoto: Talamini Almelo

Meer over het oude Almelo:

Volg indebuurt Almelo ook op Instagram en Facebook.

Stem op indebuurt!

We zijn voor het derde jaar op rij genomineerd voor deze titel!

Stem op ons! indebuurt is genomineerd voor Website van het Jaar

Meer in deze categorie

Genieten van Almelo

Ga naar “Mysterie opgelost: hier zijn de groene deelscooters van GO Sharing in Almelo gebleven”

Mysterie opgelost: hier zijn de groene deelscooters van GO Sharing in Almelo gebleven

Ga naar “Oh wat schattig! 7 x leuke plaatjes van Almelose dieren”

Oh wat schattig! 7 x leuke plaatjes van Almelose dieren

Ga naar “Kanjers! Deze vrijwilligers waren 2.000 uur bezig met het bewaarboek over Almelo”

Kanjers! Deze vrijwilligers waren 2.000 uur bezig met het bewaarboek over Almelo

Aangeboden door PLUS Almelo

De vrijwilligers van de beeldbank bij gemeente Almelo maakten het bewaarstickerboek van PLUS Almelo

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Outdoor LED kerstboom voor € 29,95”

Outdoor LED kerstboom voor € 29,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Nescafe Farmers Origins van € 3,69 voor € 1,79”

Nescafe Farmers Origins van € 3,69 voor € 1,79

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “AH Paprika- mix 3 stuks € 1,59”

AH Paprika- mix 3 stuks € 1,59

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Ariel wasmiddel van € 8,49 voor € 2,99”

Ariel wasmiddel van € 8,49 voor € 2,99

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “OptiSmile turmeric tandenbleekpoeder van € 1,29 voor € 1,29”

OptiSmile turmeric tandenbleekpoeder van € 1,29 voor € 1,29

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Orderpicker”

Orderpicker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Magazijnmedewerker parttime”

Magazijnmedewerker parttime

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Nog plaats voor ondernemers bij Broodfondsen in Almelo en omgeving”

Nog plaats voor ondernemers bij Broodfondsen in Almelo en omgeving

 • Broodfonds
 • 13 oktober 2022

Topper

Ga naar “Oogstfestival”

Oogstfestival

 • 9 oktober 2022
Ga naar “Festival Move it”

Festival Move it

 • 2 oktober 2022