Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Na vandaag wordt het luchtalarm twee maanden niet getest en dit is waarom

Door Martijn de Lange 6 april 2020

Het is de eerste maandag van de maand en dus klinkt straks op veel plekken in de Almelo om 12.00 uur het luchtalarm. En zoals we allemaal wel weten is dat gewoon een test. Niks aan de hand dus. Maar de komende maanden zal het op de eerste maandagen stil blijven. Waarom? Dat lees je hier.

De 4.278 sirenes die door heel Nederland verspreid staan, laten deze maandag om klokslag 12.00 uur nog één keer flink van zich horen. Deze door de lokale overheden bediende luchtalarmen loeien dan weer één minuut en 26 seconden, om daarna – mits er geen ramp gebeurt natuurlijk – twee maanden te zwijgen. Dat komt omdat de eerste maandagen van mei en juni geen normale dagen zijn.

4 mei en 1 juni

De sirenes worden namelijk niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. En dus blijven ze op 4 mei uit vanwege Dodenherdenking en op 1 juni is het Tweede Pinksterdag. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het luchtalarm pas weer op maandag 6 juli zal schallen.

Waarschuwing

De redenen om doorgaans maandelijks de sirene te testen, is om te controleren of de apparatuur nog wel goed werkt. En zodat iedereen de sirene herkent in geval van een ramp of zwaar ongeval. Heb je geen sirene gehoord of heb je een klacht over de sirene, dan kun je dit melden bij de brandweer bij jou in de buurt.

Gaat de sirene meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm en is er echt iets aan de hand. Deze waarschuwing kan ook komen van een rondrijdende geluidswagen. In beide gevallen moet je dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Zet radio en televisie aan op de regionale rampenzenders voor informatie.

Controlebericht NL-Alert

Een ander alarmmiddel van de overheid is NL-Alert. Met een sms-bericht worden Nederlanders via hun mobiele telefoons gewaarschuwd en geïnformeerd over een noodsituatie in hun omgeving. Zo kreeg iedereen op 22 maart een noodwaarschuwing met de instructies om onder meer 1,5 meter afstand te houden. Op maandag 8 juni wordt dit alarmmiddel getest met een controlebericht. Dan begint je telefoon, als het goed is, weer een enorm kabaal te maken en weet je dus of het goed is ingesteld.

📢 Ook tijdens deze coronacrisis hoor je vandaag, maandag 6 april, de sirenes om 12.00 uur. 💬 Iedere eerste maandag van…

Geplaatst door Gemeente Almelo op Zondag 5 april 2020

Lees ook:

Agent spuit anderhalve meter op straat

Weekend in Almelo: schennispleger, de vlag uit en Profronde afgelast

Aan het begin van de nieuwe week praten wij je altijd bij over het nieuws van het voorbije weekend. ...

Zorghelden van ZGT in Almelo, bedankt voor jullie inzet!

Mysterie opgelost: wat betekenen deze vier Almelose symbolen?

Mysterie opgelost: waar komt de naam Almelo vandaan?

  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Almelo.

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.