Meer huizen, oranje bak weg en een betere binnenstad: 15 x nieuwe plannen voor Almelo

Weet je nog? In maart kon je ook in Almelo naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Drie maanden later is er een nieuw coalitieakkoord, gesloten door de partijen VVD, LAS, CDA en D66. In dit document staan de plannen voor de gemeente Almelo voor de komende vier jaar op een rijtje.

Omdat het héle akkoord nogal een kluif is (maar liefst 28 A4’tjes), zet indebuurt Almelo de zaken die voor jou interessant kunnen zijn op een rijtje. Wat daarbij opvalt: er is geld beschikbaar om te investeren in de stad en dat gebeurt dan ook volop. Als je geld hebt, is het een stuk makkelijker om plannen te maken.

3400 nieuwe woningen

De vier collegepartijen hebben het plan om de komende jaren 3400 woningen te bouwen in Almelo. Het gaat dan vooral om koopwoningen in het middensegment, om meer doorstroming op de woningmarkt te krijgen. “Daarbij zet Almelo in op onderscheidende, betaalbare en flexibele nieuwbouw voor jongeren, starters en senioren.”

De huizen komen onder meer langs het spoor in Almelo, in de Kerkenlanden, bij het Westerdok, het stationsgebied en bij het bedrijventerrein Achter de Molen. Ook moeten er woningen komen in de nieuwe wijk Leemslagen (aan de andere kant van het Twentekanaal) en in de dorpen Bornerbroek en Aadorp wordt vooral gebouwd voor de jongeren, zodat zij niet weg hoeven te trekken uit hun dorp.

Foto: Beter Wonen

Betere binnenstad

De vier collegepartijen willen de binnenstad ‘versterken’. Wat houdt dat precies in? “Het compacter maken van het kernwinkelgebied.” Oftewel: het gebied om te winkelen wordt de komende jaren kleiner. In de aanloopstraten (zoals in de Grotestraat-Noord en Grotestraat-Zuid) worden lege winkels verbouwd tot woningen.

Verder staan in het coalitieakkoord van Almelo nog meer prioriteiten voor de binnenstad: “Het vergroten van de aantrekkelijkheid en de levendigheid van het centrum, hoogstedelijk wonen en het versterken van het water en groen. De binnenstad wordt steeds meer een plaats voor ‘beleven’.”

Foto: indebuurt Almelo

Meer bezoekers centrum

Om meer mensen in de winkels te krijgen, wordt er de komende vier jaren maximaal 1,2 miljoen euro uitgetrokken (300.000 euro per jaar). Ondernemers in de binnenstad mogen plannen bedenken om het geld te besteden. Het geld is bedoeld om iets met het parkeerbeleid te doen, dus dan kun je denken aan maatregelen als een of twee uur gratis parkeren of gratis parkeren bij bijzondere feesten.

Foto: indebuurt Almelo

Rolstoeltoilet

In het coalitieakkoord wordt ook gesproken over een rolstoeltoilet in de binnenstad: “Er dient in de binnenstad tenminste één rolstoeltoegankelijk openbaar toilet te zijn.” Hierdoor kunnen mensen in een rolstoel een middagje shoppen zonder dat ze zich druk hoeven te maken over hun toiletbezoek.

Toilet almelo
Foto: indebuurt Almelo

Camera’s in centrum

Een groot deel van de binnenstad van Almelo is afgesloten voor auto’s. Toch rijden er nog vaak auto’s door het centrum heen. Daarom komen er camera’s te hangen zodat deze automobilisten gepakt en beboet kunnen worden. “Het kernwinkelgebied (Grotestraat, Koornmarkt en Marktplein) wordt met een actief camerasysteem afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.”

Cameratoezicht in binnenstad Almelo
Foto: Christian van der Meij/Tubantia

Toeristenbelasting omhoog

De komende vier jaren moet Almelo meer en meer bekend worden als Almelo Waterstad. Daarvoor is geld nodig. De coalitiepartijen willen aan meer geld komen door de precario- en toeristenbelasting te verhogen. De toeristenbelasting is de afgelopen jaren gestegen naar 1,50 euro per persoon per nacht.

Precariobelasting is de vergoeding voor het gebruik van de gemeentegrond. Zo wordt er bijvoorbeeld precariobelasting geheven over kabels, leidingen, terrassen, bouwmaterialen, zonneschermen, luifels, lichtreclames en vlaggen. Bedrijven betalen deze belasting aan de gemeente als vergoeding.

Foto: Theaterhotel Almelo

Winkelcentra verbeteren

Almelo heeft diverse winkelcentra, de een is wat meer van deze tijd dan de ander. De collegepartijen willen de achtergebleven winkelcentra aanpakken, zodat het ook daar weer leuk winkelen wordt. “We stimuleren de eigenaren van de winkelcentra in de Schelfhorst en Aalderinkshoek om concreet met vernieuwing aan de slag te gaan.”

Foto: indebuurt Almelo

Aanpak ‘probleemwijken’

De komende vier jaren wordt veel energie gestoken in de wijken Nieuwstraatkwartier, Kerkelanden en Ossenkoppelerhoek. De leefbaarheid in deze wijken moet beter, zo vinden de vier collegepartijen. Dat houdt onder meer in dat er huizen gesloopt gaan worden in deze wijken, waarna er nieuwbouw komt. 

“Een aantal wijken in Almelo heeft te maken met sociaalmaatschappelijke problematiek, kent een eenzijdige woningvoorraad, is versteend en heeft onvoldoende passende voorzieningen. Hierdoor scoren deze wijken in Almelo laag op leefbaarheid. Daarnaast zijn er opgaven op het terrein van energietransitie, mobiliteit en klimaat om deze wijken toekomstbestendig te maken.”

Foto: Lars Smook/Tubantia

Elke wijk een wijkcentrum

“Belangrijk voor de leefbaarheid in een wijk is een plek voor ontmoeting”, staat in het coalitieakkoord van Almelo. Uitgangspunt is dat elke wijk een eigen wijkaccommodatie heeft, maar dat hoeft geen speciaal gebouw te zijn. Ook bestaande plekken in de wijken kunnen worden gebruikt hiervoor. Je kunt dan denken aan een sporthal met een kantine erbij, waar mensen uit de wijk samen kunnen komen.

Wijkcentrum De Driehoek in Almelo. Foto: Lenneke Lingmont/Tubantia

Beter wonen arbeidsmigranten

Eén van de andere plannen in het coalitieakkoord is betere huisvestiging voor arbeidsmigranten. Dat zijn mensen uit andere landen die naar Almelo komen om hier te werken, vaak komen ze vanuit het oosten van Europa.

Nu zijn er op allerlei plekken in de stad onveilige situaties, waarbij huisjesmelkers woningen opdelen en mensen in kleine kamers stoppen, zoals onder meer in de Parallelweg bij het treinstation. “Dat probleem moeten we aanpakken. Samen met werkgevers en uitzendbureaus willen we zorgen voor veilige, schone en ordentelijke huisvesting van arbeidsmigranten.”

Woningen in de wijk Aalderinkshoek. Foto: Emiel Muijderman/Tubantia

Uitbreiding XL Businesspark

In Almelo is dringend behoefte aan extra bedrijventerreinen. Voor lokale ondernemingen, maar ook voor bedrijven die heel veel ruimte nodig hebben. Voor de laatste categorie wordt ingezet op een forse uitbreiding van XL Businesspark. XL Park 2 is vooral bestemd is voor hightech en maakindustrie. Hier komen veel minder ‘blokkendozen’ dan in het huidige XL Businesspark, met veel distributiecentra.

Foto: Kim van de Sanden

Veiliger in het verkeer

De vier coalitiepartijen VVD, LAS, CDA en D66 willen ‘problematische en gevaarlijke verkeerssituaties in de wijk’ aanpakken. “Voorbeelden van situaties waar wij verbeteringen gaan realiseren, zijn de
Berkelstraat/Van Rechteren Limpurgsingel en in Aadorp de oversteek richting de sportvelden.”

Ook op andere plekken worden wegen veiliger gemaakt: “We hebben de intentie om te onderzoeken wat er gedaan kan worden aan problematische verkeerssituaties, bijvoorbeeld weg- en fietsbanen scheiden en/of situationeel 30 km in de bebouwde kom.”

Kruising Berkelstraat met Van Rechteren Limpurgsingel. Foto: Google Street View

Oranje afvalbak weg

De vier collegepartijen willen af van de oranje container voor het plastic verpakkingsafval. Nascheiding is de grote wens van de partijen, dus dat bij de afvalverwerker het plastic eruit wordt gehaald. “Wij gaan het afvalbeleidsplan en grondstoffenbeleid actualiseren op basis van de bestaande afspraken en
de huidige kennis. Onderdeel daarvan is de nascheiding van restafval en PMD. De wens van nascheiding wordt daarna verder geoperationaliseerd, dat zou betekenen dat de oranje bak verdwijnt.”

Foto: Magda Ehlers/Pexels

Pilot met tijdelijke huisvesting

Voor de inwoners van Almelo die in grote en acute problemen verkeren, willen de vier collegepartijen een pilot starten voor tijdelijke huisvesting. “De problematiek is groot en er is haast geboden. In uitzonderlijke gevallen moet snel geschakeld kunnen worden. Gedacht wordt een beperkt aantal woningen, die in eigendom van de gemeente zijn, als pilot hiervoor beschikbaar te stellen. Verder willen wij in gesprek met de woningcorporaties over woningen die hiervoor ingezet kunnen worden.”

Foto: Liza Summer/Pexels

Gemeentelijke belastingen

De gemeentelijke belastingen zullen de komende jaren doorstijgen, maar niet meer dan twee procent. “We verhogen de onroerendzaakbelasting (OZB) niet, behalve met een jaarlijkse indexatie van maximaal twee procent.” Ook de riool- en afvalstoffenheffing gaat maximaal twee procent omhoog.

Foto: indebuurt Almelo

Heb je deze artikelen al gelezen?

Volg indebuurt Almelo ook op Instagram en Facebook.

Win het boek over Darius Dhlomo!

Bij indebuurt Almelo maak je nu 3 x kans op het nieuwe boek over Darius Dhlomo

Winactie! 3 x kans op het boek over oud-Heraclesspeler Darius Dhlomo

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Almelo krijgt bedelverbod: Op twee plekken worden bedelaars geweerd”

Almelo krijgt bedelverbod: Op twee plekken worden bedelaars geweerd

Ga naar “Bestrijding, tips en meer: dit moet je weten over wespen in Almelo”

Bestrijding, tips en meer: dit moet je weten over wespen in Almelo

Ga naar “Even opletten in Almelo: dit zijn de wegafsluitingen in augustus 2022”

Even opletten in Almelo: dit zijn de wegafsluitingen in augustus 2022

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Volkswagen-bus tent € 69,95”

Volkswagen-bus tent € 69,95

 • Geldig t/m 9 augustus 2022
Ga naar “Hollandse trostomaten van € 0,99 voor € 0,49”

Hollandse trostomaten van € 0,99 voor € 0,49

 • Geldig t/m 9 augustus 2022
Ga naar “Magneetletters € 1,99”

Magneetletters € 1,99

 • Geldig t/m 9 augustus 2022
Ga naar “Milner kaasplakken 30+ van € 3,15 voor € 1,49”

Milner kaasplakken 30+ van € 3,15 voor € 1,49

 • Geldig t/m 9 augustus 2022
Ga naar “Galia of Cantaloupe meloen van € 1,99 voor € 1,29”

Galia of Cantaloupe meloen van € 1,99 voor € 1,29

 • Geldig t/m 9 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker informatieverwerking, Ministerie van Justitie en Veiligheid”

Medewerker informatieverwerking, Ministerie van Justitie en Veiligheid

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Burendag in Almelo”

Burendag in Almelo

 • 24 september 2022
Ga naar “Almelo Allee”

Almelo Allee

 • Zwembad Het Sportpark
 • 18 september 2022
hardlopen training
Ga naar “Doedelzakmuziek”

Doedelzakmuziek

 • 28 augustus 2022
Ga naar “Popronde Almelo”

Popronde Almelo

 • 17 september 2022
Popronde Almelo 2019
Ga naar “Theaterroute Almelo”

Theaterroute Almelo

 • Hof 88
 • 24 september 2022