Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: piepschuim bij plastic afval gooien in Almelo?

Door Martijn de Lange 13 februari 2020

Je kent het vast wel: je bestelt iets online en bij bezorging is het pakketje altijd veel groter dan verwacht. Bij het uitpakken weet je waarom: het zit vol met piepschuim om je product te beschermen. De doos gaat bij het karton, maar wat doe je met het piepschuim? Mag dit bij het plastic afval?

Wat is piepschuim?

Het is handig om eerst te weten wat piepschuim eigenlijk is. Is het plastic? Piepschuim wordt gemaakt uit aardolie, net zoals de meeste plastic producten. Het verschil zit hem in de ‘luchtigheid’ van piepschuim. Officieel heet de stof waar piepschuim van gemaakt wordt ‘geëxpandeerd polystyreen’. Dat ‘expanderen’, het opblazen tot schuim, maakt piepschuim een stuk milieuvriendelijker dan plastic. Het bestaat namelijk voor maar 2 procent uit kunststof, de overige 98 procent is lucht. In principe is piepschuim dus prima recyclebaar. En toch: het mag niet bij het plastic en dus niet in de PDM-zak weggegooid worden.

Sorteermachine

Huh? Hoe zit dat precies? Piepschuim wordt op een andere manier verwerkt dan overig plastic verpakkingsmateriaal. Plastic wordt door een sorteermachine gescheiden. Als daar piepschuim bijzit, dan verkruimelt dat tot losse, te kleine bolletjes. De techniek is er nog niet om dit te kunnen recyclen. Piepschuim mag daardoor niet bij het plastic, omdat dit plastic dan ‘vervuild’ raakt met de losse bolletjes en niet meer gerecycled kan worden. Het piepschuim moet daarom gewoon bij het restafval.

Veel piepschuim

Heb je heel veel piepschuim? En is het schoon en droog? Dan kun je dit gratis inleveren bij het afvalbrengstation van Twente Milieu aan de Turfkade 15 in Almelo.

Lees ook:

Auto door Klara Zetkinstraat Almelo

Mag dat: Met je auto over de brug in Klara Zetkinstraat?

De nieuwe havenkom in de binnenstad van Almelo is zo goed als klaar. In het voorjaar wordt ie feeste...

Heb je een hond? In Almelo betaal je geen hondenbelasting meer!

Hoge nood? Hier in Almelo vind je openbare toiletten

Grote dorst? Hier in Almelo kun je gratis water tappen

Meer over

Gemeente

adv.