Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: een videodeurbel bij je voordeur plaatsen?

Door Martijn de Lange 22 juli 2020

Oh, wat is het toch handig. De deurbel met klein cameraatje en spreekfunctie. Niet thuis als de pakketbezorger langskomt? Dan krijg je vanzelf een melding wanneer hij aanbelt. “Zet maar in het schuurtje”, roep je in je telefoon. Et voila! Geen tweede bezorgpoging nodig. Maar mag dat eigenlijk wel? Een videodeurbel gebruiken? We zochten het uit.

Hartstikke praktisch natuurlijk, zo’n videodeurbel. En of het mag? Daar kunnen we kort over zijn: ja, dat mag. Toch is er kans dat je met jouw nieuwe gadget privacyregels overschrijdt.

Openbare weg

Met jouw gloednieuwe videodeurbel film je waarschijnlijk – een deel van – de openbare weg. Voor een deurbel met videofunctie gelden daarom dezelfde regels als voor particuliere bewakingscamera’s. Een basisregel is dat je de camera voor huiselijk gebruik mag inzetten. Probeer daarbij het zicht op de openbare weg zoveel mogelijk te beperken. Het inzetten voor huiselijk gebruik betekent dat je opnames mag maken om af te wegen of je de deur al dan niet opent. Het is dan ook de bedoeling om de slimme deurbel alleen voor dit doeleinde in te zetten en niet om buren of voorbijgangers te gaan bespioneren.

Gebruik van opnames

En verder? Je mag de openbare weg niet continu filmen, ook moet je aangeven dat je filmt om mensen die willen aanbellen op de hoogte te stellen. Zo kunnen ze nog voorkomen dat ze in beeld staan. Om de privacyregels zoveel mogelijk na te leven, moet je goede keuzes maken over het gebruik van mogelijk opnames. Verspreid de beelden niet – ook het streamen naar je telefoon valt onder de verwerking van gegevens – en respecteer in ieder geval de privacy van anderen door gezichten te blurren wanneer je opnames bewaart.

Nieuwsgierige buurman?

Heb jij het idee dat de buren hun videodeurbel meer voor entertainment dan voor praktische doeleinden gebruiken? Dan raadt de Autoriteit Persoonsgegevens aan om eerst zelf met de buren te gaan praten. Komen jullie er samen niet uit? Schakel dan buurtbemiddeling in. Krijgt ook buurtbemiddeling geen voet aan vaste grond? Dan kun je een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Meer over

Gemeente

adv.