Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: boodschappen doen tijdens het ouderenuurtje als je niet oud of kwetsbaar bent?

Door Martijn de Lange 16 oktober 2020

Premier Rutte stelde dat supermarkten twee uur op een dag moeten vrijmaken voor de kwetsbare bevolking. De ouderen- en kwetsbarenuurtjes zijn inmiddels ingegaan. Maar mag je nu boodschappen doen tijdens een ouderenuurtje terwijl je zelf niet oud of kwetsbaar bent?

Het is natuurlijk niet de bedoeling om boodschappen te doen tijdens deze uurtjes, wanneer je zelf niet kwetsbaar bent. Doe je dat wel, dan maak je boodschappen doen opnieuw risicovol voor de kwetsbare groep mensen. Premier Rutte vertelde in de persconferentie van 13 oktober dat supermarkten mogen handhaven op het aantal klanten, omdat is gebleken dat deze momenten alsnog te druk zijn. Toch mogen winkeliers je niet tegenhouden als je even een pak melk moet halen.

Klanten weigeren

“Iedereen kan in principe boodschappen doen”, laat een medewerker van de Plus ons weten. “Maar de ouderenuurtjes zijn natuurlijk wel voor oudere en kwetsbare mensen bedoeld. We hopen dat iedereen zich aan de tijden houdt en buiten de ouderenuurtjes boodschappen komt doen.” Winkels mogen niet aan je vragen hoe oud je bent en of je kwetsbaar bent, iets wat een rekbaar begrip is.

Na de persconferentie van 13 oktober mag supermarktpersoneel klanten weigeren als er te veel mensen in de winkel zijn.

Conclusie

Je mag dus een boodschap doen tijdens het ouderenuurtje. Maar een ouderen- en kwetsbarenuurtje werkt alleen als iedereen die níet tot deze doelgroep behoort deze uren ook vermijdt. Het wordt dus sterk afgeraden. Moet je écht iets halen en kan het niet een uurtje wachten, draag dan een mondkapje en doe je boodschappen zo snel mogelijk.

Dit zijn de ‘ouderenuurtjes’ bij supermarkten in Almelo

Een woord dat je voor 2020 niet kende: ‘kwetsbarenuurtjes’, ook wel 'ouderenuurtjes' genoemd. Deze u...
Grens met Duitsland grensverkeer

Mag dat: tanken of boodschappen doen in Duitsland in coronatijd

Even inkopen doen net over de grens en op de terugweg even goedkoop tanken bij een pomp in Duitsland...

Mag dat: hoeveel mensen mag je thuis ontvangen in de coronacrisis?

De coronamaatregelen zijn opnieuw aangescherpt, en dat zorgt voor een hoop vragen en verwarring. Wan...

Meer over

Gemeente

adv.