Almelo krijgt een nieuwe brug over de Aa (en zo komt die eruit te zien)
Als je door de Grotestraat in Almelo loopt, heb je er vaak geen erg in: bij ijssalon Van Olffen loop…
Als je in Almelo iets aan jouw woning wil veranderen, dan heb je daar vaak een bouwvergunning voor nodig. Zo’n vergunning is helaas niet gratis. Sterker nog, in Nederland zijn de prijzen voor een vergunning flink gestegen. Hoe zit dat in Almelo?
De verschillen in de kosten voor een bouwvergunning zijn tussen gemeenten ‘extreem groot’. Dat zegt Vereniging Eigen Huis (VEH). De vereniging onderzocht de bouwleges, dit zijn de kosten voor het in behandeling nemen van een vergunningaanvraag, in alle 344 Nederlandse gemeenten.
Een Almeloër die bijvoorbeeld een dakkapel ter waarde van 10.000 euro op het huis laat zetten, is dit jaar net zoveel kwijt als vorig jaar. In 2021 moest je 268 euro aftikken als je een verandering ter waarde van 10.000 euro aan je huis wilde doen. Dit jaar is dat bedrag exact hetzelfde.
Stel, je wil een nieuwe woning laten bouwen in Almelo ter waarde van 170.000 euro. Wat ben je dan kwijt aan een bouwvergunning? Je bent daar sowieso meer geld voor kwijt dan voor een dakkapel, namelijk 4556 euro. Hoe meer geld een verbouwing kost, hoe meer geld je aan papierwerk kwijt bent. Het is een hoop geld, maar kleine troost: deze bouwvergunning kost je in 2022 net zo veel als in 2021.
Lees verder onder de interactieve kaart >
Bovengenoemde bedragen zijn Almeloërs dus kwijt als ze iets aan hun huis willen doen. Hoe zit dat in de rest van Twente? Bij een kleine verbouwing (10.000 euro) ben je het duurst uit in Losser. Daar betaal je 681 euro. Daarna zijn Tubbergen, Hellendoorn, Wierden en Haaksbergen de duurste gemeenten. Alleen Borne (240 euro) en Dinkelland (250 euro) zijn goedkoper dan Almelo.
In een aantal gemeenten ben je meer dan 5000 euro kwijt bij een bouwsom van 170.000 euro, zoals Hellendoorn, Twenterand, Haaksbergen en Losser. In Wierden betaal je de hoofdprijs: 6146,27 euro. De goedkoopste gemeenten rondom Almelo zijn Tubbergen en Dinkelland met allebei ‘slechts’ 3250 euro.
Iedere gemeente bepaalt jaarlijks zelf welk prijskaartje er aan zo’n vergunning hangt en mag de legekosten dus verhogen of verlagen. Dit zorgt voor grote verschillen tussen gemeenten. Zo stegen in de gemeente Wormerland de kosten voor een vergunning voor de bouw van een nieuwe woning, met ruim 113 procent.
Voor een bouwvergunning van 170.000 euro betalen inwoners van Wormerland en Terschelling 12.000 euro, terwijl kopers in Weert, Den Haag en Waddinxveen daarvoor zo’n 2.000 euro kwijt zijn. De duurste gemeenten om een vergunning aan te vragen voor een project met een bouwsom van 10.000 euro zijn Veenendaal (992,33 euro), Terschelling (961 euro) en Oegstgeest (932 euro).
Volg indebuurt Almelo ook op Instagram en Facebook.
In onze gids
Populaire rubrieken