Geen slootwater drinken: 5 x zo kom je aan de beste koffie in Almelo

Almeloërs die van koffie houden weten het als geen ander: koffie is niet alleen een bakkie pleur. Dat is nog maar het begin. Misschien begon je met een doodgewoon koffiezetapparaat, maar sta je op het punt om pro te gaan. Waar haal je dan de juiste bonen voor koffie in Almelo? En een échte koffiemachine? En hoe maak je die latte art zelf? Met deze tips regel je in no time de beste koffie in Almelo.

Baristaworkshops in Almelo

Koffiedrinken is leuk, maar als echte koffieliefhebber wil je er natuurlijk het fijne van weten. Hoe maak je van die mooie latte art? En hoe zet je een goed espressoshot? Hier komt nog een hoop bij kijken!

Een ervaren barista legt het je graag uit. In Almelo kun je binnenkort een barista- en latte artworkshop volgen bij C’est Marcèl aan de Ootmarsumsestraat. Nadat Marcel zelf alle kneepjes van het vak heeft geleerd, gaat hij cursussen organiseren. Je leest er meer over in het eerdere artikel van indebuurt.

Marcel in de koffiehoek. Foto: indebuurt Almelo

Terrassen met lekkere koffie in Almelo

Is het niet heerlijk om op een zonnige dag met een goede kop koffie neer te ploffen op het terras? In Almelo kun je onder terecht bij Nielz. Je kunt hier kiezen uit allerlei lekkere soorten koffie: van een espresso tot een latte macchiato. Ze worden zorgvuldig voor je gemaakt, helemaal naar jouw smaak.

Heb je haast? Hier kun je zien waar je koffie to go haalt in Almelo.

Rosie maakt een cappuccino. Foto: Nielz Almelo

Koffiebonen die je alleen in Almelo krijgt

De koffiebonen die je gebruikt, bepalen voor een groot deel hoe jouw koffie smaakt. Deze koffiebonen komen doorgaans uit gebieden rond de evenaar. Hier in Almelo is het te koud en te nat om koffie te verbouwen. Bij De Koffiefabriek, Torino of C’est Marcèl kun je wel bijzondere blends van koffiebonen vinden.

Fair trade koffiebonen

Vaak weten de verkopers bij een lokale koffie- en theezaak precies waar de koffiebonen vandaan komen. Soms kennen ze de boeren zelfs persoonlijk. Dit is belangrijk, want de koffie-industrie is lang niet altijd eerlijk. Veel koffieboeren krijgen te weinig betaald voor hun koffiebonen.

Waar je ook op kunt letten als je koffiebonen koopt, is het fairtrade logo. Dat logo laat zien dat er wordt gewerkt aan goede arbeidsomstandigheden voor de koffieboeren en dat zij een eerlijke prijs krijgen voor hun bonen.

Een echt goede ijskoffie

Bij sommige koffiezaken word je glazig aangekeken als je een ijskoffie bestelt of een koffie ‘on the rocks’. Maar waar moet je wel zijn voor een goede ijskoffie in Almelo? Dan ben je bij The Coffee Central bij het Centraal Station in Almelo aan het goede adres. Na het bestellen kun je hier lekker neerploffen op één van de sofa’s in hun koffiecafé.

The Coffee Central Almelo
Foto: indebuurt Almelo

Koffiemachines

Wil je graag lekkere koffie thuis maken? Dan is een goede koffiemachine geen overbodige luxe. Als de koffie-nerd in jou ontwaakt is, dan maakt een halfautomatische espressomachine je helemaal gelukkig. Op zo’n machine stel je alles zelf af. Bij een volautomatische espressomachine wordt de koffie wel met versgemalen bonen gemaakt, maar hoef je niets zelf meer in te stellen.

Grote kans dat je bij De Koffiefabriek aan de Ootmarsumsestraat in Almelo de koffiemachine vindt die het beste bij jou past. Zo geniet je thuis van een lekkere kop van het zwarte goud in horecakwaliteit.

De Koffiefabriek Almelo
Foto: Facebook De Koffiefabriek

Koffie pro’s uit Almelo gezocht!

Werk je als barista in Almelo? Of heb je weleens aan een koffiewedstrijd meegedaan? Dan is indebuurt Almelo op zoek naar jou! Wij vinden het geweldig om bij een echte barista achter de schermen te kijken. Wil jij hier iets over kwijt? Stuur ons dan een mailtje via [email protected]

Ook vinden we het leuk om van koffielovers uit onze stad te horen waar hun liefde voor koffie vandaan komt en wat hun favoriete hotspots in Almelo zijn. Wil je meedoen? Mail ons op [email protected].

Koffiedrankjes uitgelegd

Een barista maakt bijna elke koffie met een espressoshot. De manier waarop dat shot gemaakt wordt, bepaalt de naam van alle koffiedrankjes zonder melk. Dat zit zo:

Koffie zonder melk

Espresso

De espresso is de basis voor alle koffiedrankjes met melk. Daarnaast proef je in deze koffie de meeste nuance. Een halfautomatische espressomachine maakt de beste espressoshots. Dit is ook de machine die je altijd in koffiezaken ziet. Op deze machines kun je alles zelf afstellen.

De espresso is niet voor niets de basis van alle andere koffies: echte kenners proeven de boonsoorten die gebruikt zijn en hoe zoet, zuur of bitter een espresso is. Een barista is altijd op zoek naar de sweet spot: de juiste dikte én de perfecte balans tussen zoet, zuur en bitter. Een espresso is doorgaans 25 tot 30 milliliter.

Doppio

Een doppio is precies hetzelfde als een espresso, maar dan is dit een dubbele shot. Dit is dus een dubbele espresso. Een doppio is 50 tot 60 milliliter.

Ristretto

Dit is de sterkste koffiesoort die er is. Deze koffie bevat dan ook de minste hoeveelheid water: gemiddeld maar 15ml. Als je een espresso niet sterk genoeg vindt, ga dan voor deze koffie.

Americano

In de Tweede Wereldoorlog vonden de Amerikaanse soldaten die in Italië gelegerd waren de Italiaanse espresso te sterk en te bitter. Dit losten ze op door er heet water aan toe te voegen. De basis is een espressoshot van 25 tot 30 milliliter, aangelengd met ongeveer 60 milliliter water.

Lungo

Bij een lungo (ook wel long black genoemd) blijft de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde, maar er wordt bij het maken van een lungo anderhalf tot twee keer zoveel water gebruikt als bij een normale espresso. Deze koffie smaakt dus minder sterk dan een espresso. Het verschil met een americano is dat je bij een americano het water achteraf toevoegt. Bij een lungo gebruik je tijdens het maken van de koffie meer water.

Koffiedrankjes uitgelegd

Ieder koffietentje heeft ‘m wel: de menukaart met allerlei soorten koffie. Maar wat is nu het verschil tussen een flat white en een latte? En het verschil tussen een caffè latte en een latte macchiato? Dat zit ‘m in de manier waarop jouw kopje koffie is gezet.

Koffie met melk

Espresso macchiato

De espresso macchiato is een espresso met twee theelepels opgeschuimde melk bovenop de espresso geschept. Soms zie je ook een piccolo latte op de menukaart staan. Dit is hetzelfde, maar dan wordt er een klein scheutje melk in de espresso gegoten.

Cortado

Een cortado is een soort mini cappuccino en bestaat uit 1 shot espresso en de dubbele hoeveelheid melk. Dit komt dus neer op 30 milliliter espresso en 60 milliliter opgeschuimde melk.

Cappuccino

Een cappuccino bestaat uit een dubbele shot espresso met opgeschuimde melk. Een deel van die melk giet de barista in de koffie. Met het laatste gedeelte van de melk wordt latte art gemaakt: de mooie figuurtjes die je vaak bovenop een koffie met melk ziet.

Caffè latte

Een caffè latte is bijna hetzelfde als een cappuccino. Het verschil zit ‘m in de verhouding espresso en melk. Een caffè latte bevat meer melk dan een cappuccino. Ongeveer 250 milliliter melk wordt over een dubbele espressoshot geschonken. Ook deze koffie heeft vaak een mooi figuurtje bovenop de koffie. In Nederland wordt dit ook wel een koffie verkeerd genoemd.

Latte Macchiato

Een latte macchiato is qua verhouding hetzelfde als een caffè latte, maar wordt op een andere manier gezet. De caffè latte en latte macchiato halen mensen vaak door elkaar. Bij de latte macchiato wordt de opgeschuimde melk eerst in een doorzichtig glas geschonken. Vervolgens wordt de dubbele espressoshot in de opgeschuimde melk gegoten. Dit geeft een mooi effect en een grote dikke witte schuimlaag bovenop de koffie.

Flat white

De flat white lijkt erg op de cappuccino, maar er wordt minder opgeschuimde melk gebruikt. Bij een flat white is dit ongeveer 150 milliliter melk. Daarnaast is de melk bij een flat white dunner opgeschuimd. Ook deze koffie wordt geserveerd met een mooi latte art figuurtje.

Heb je dit al gelezen?

Volg indebuurt Almelo ook op Instagram en Facebook.

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Domino’s Pizza krijgt er een nieuwe vestiging bij in Almelo: dit is waar die komt”

Domino’s Pizza krijgt er een nieuwe vestiging bij in Almelo: dit is waar die komt

Ga naar “DonutDag komt eraan! Hier in Almelo scoor je deze week een gratis donut”

DonutDag komt eraan! Hier in Almelo scoor je deze week een gratis donut

Ga naar “Daten in Almelo: 5 x ideeën voor een date met je (mogelijke) liefde”

Daten in Almelo: 5 x ideeën voor een date met je (mogelijke) liefde

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Linnen broek € 9,99”

Linnen broek € 9,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Bonduelle groente van € 1,83 voor € 0,59”

Bonduelle groente van € 1,83 voor € 0,59

 • Geldig t/m 28 juni 2022
Ga naar “alle damesmode 2+1 gratis € 15,00”

alle damesmode 2+1 gratis € 15,00

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Balkondoek € 12,77”

Balkondoek € 12,77

 • Geldig t/m 28 juni 2022
Ga naar “Slaapzak € 9,99”

Slaapzak € 9,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Indebuurt Almelo zoekt stagiairs”

Indebuurt Almelo zoekt stagiairs

 • Stage
Ga naar “Lid cliëntenraad”

Lid cliëntenraad

 • Ziekenhuisgroep Twente (ZGT)
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “MBO4 HBO Project Engineer WTB Waterinstallaties | Waterbehandeling | 3.000 – 4.500”

MBO4 HBO Project Engineer WTB Waterinstallaties | Waterbehandeling | 3.000 – 4.500

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Productiemedewerker techniek”

Productiemedewerker techniek

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Kinderrommelmarkt”

Kinderrommelmarkt

 • Van 9 jul t/m 10 jul
Ga naar “HobNob”

HobNob

 • 2 juli 2022
HobNob in Almelo
Ga naar “Circus Renz Berlin”

Circus Renz Berlin

 • Van 30 jun t/m 3 jul
Ga naar “Rondleiding Doepark de Hagen”

Rondleiding Doepark de Hagen

 • Doepark De Hagen
 • Van 24 apr t/m 10 jul
Ga naar “Havenfestival”

Havenfestival

 • Van 9 jul t/m 10 jul
Havenfestival in Almelo 2017