Hele families zijn actief bij Servus: ‘De een zingt, de ander bouwt decors’

Aangeboden door Verkiezing Club van het Jaar

Muziektheater Servus Almelo
Foto: Muziektheater Servus Almelo

Clubs en verenigingen zijn onwijs belangrijk voor Almelo. Maar het is geen verrassing dat het afgelopen jaar vrij pittig voor ze is geweest. Muziektheater Servus Almelo laat het er niet bij zitten en bedacht creatieve oplossingen om tóch te blijven zingen, dansen, spelen en samen te zijn.

“In 2020 bestond onze vereniging 35 jaar”, vertelt Jan Marten de Jong, bestuurslid bij Muziektheater Servus Almelo. “Er stond een jubileumvoorstelling op het programma. Alle afdelingen, classic, musical en junior, zouden in juni op de planken staan in Theaterhotel Almelo. We waren al een eind op weg en toen kwam de eerste lockdown. Dat was een domper. Hoewel we allemaal leven voor zo’n voorstelling, zeiden we als bestuur gelijk: wat kunnen we nog wel?”

Een eigen lied

“We zijn begonnen met het opnemen van een lied. Onze leden konden zelf thuis inzingen en wij voegden de stemmen samen. We waren gelijk weer iets aan het doen, van repetities tot het maken van een clip”, gaat Jan Marten verder. “We hebben voor ons publiek ook de tijd genomen om al ons videomateriaal de digitaliseren, zodat we dat konden delen op social media. Alles van de jaren ’80 tot 2006 stond nog op videobanden. Dat kunnen mensen nu weer terugkijken. Ook leden vinden dat leuk, vooral als ze al lang bij ons zijn. Sommigen hebben aan elke voorstelling meegewerkt en kunnen dat dus terugzien.”

Tekst gaat verder onder de galerij

“We hebben ook online repetities aangeboden en doen dat nog steeds”, vertelt Jan Marten. “Maar samen zingen via Skype is lastig. Toen het in de zomer weer iets vrijer werd, zijn we op het grasveld bij ons repetitiegebouw de Klankkast weer fysiek samen gekomen. Dat hield helaas ook snel op.”

Hechte familie

“Wat Servus bijzonder maakt als vereniging is dat het een soort familie is”, zegt Jan Marten trots. “Ons oudste lid is 93 en de jongste is zes jaar. Hele families worden betrokken bij Servus. Een gezinslid zingt, de ander bouwt decors en een volgende zit in de kledingcommissie. Doordat je elkaar wekelijks ziet en lief en leed deelt, ben je een gevarieerde en hechte groep. Natuurlijk staat de hobby voorop, we willen spelen. Je komt hier niet alleen voor jezelf, we komen voor elkaar.”

“Dat verenigingsgevoel hebben we ook actief gehouden door bijvoorbeeld een online pubquiz te organiseren”, legt Jan Marten uit. “We hebben ook een geranium naar alle leden gestuurd, omdat we nog even achter de geraniums moeten zitten. Een cadeautje met een knipoog. En we hebben eindelijk onze app gelanceerd, waarin veel ruimte is om contact met anderen te hebben. Een soort Facebook voor onze 130 leden. We zagen de behoefte aan verbinding en hadden de tijd om het in te richten.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Muziektheater Servus Almelo

Financieel gezond

“We zijn gelukkig een financieel gezonde vereniging”, vertelt Jan Marten. “De leden betalen de contributie gewoon door, dat helpt. We missen wel de omzet van de bar en we verhuren geen kleding. Dat is weggevallen. Ook de verhuur van De Klankkast staat stil. Tegelijkertijd hebben we veel van de kosten voor de jubileumvoorstelling niet gemaakt, dat scheelt dan weer.”

“In december namen we definitief het besluit om de voorstelling te cancelen. We wilden wel een stip op de horizon. Alle afdelingen hebben nu een nieuw optreden gepland in het najaar. Door de knoop door te hakken, kijken we niet meer naar wat is mislukt. We zijn weer met iets nieuws bezig, gericht op de toekomst.”

Club van het jaar

“We gaan ook zeker meedoen aan de Verkiezing Club van het Jaar“, sluit Jan Marten af. “Dat is leuk voor iedereen. Je gaat opnieuw nadenken over waarom het zo leuk is om bij Servus te horen. Als leden hart hebben voor je vereniging, dan is het meedoen aan zo’n verkiezing een intrinsieke motivatie. De leden van Servus zijn trotse ambassadeurs, dan werkt het.”

Geef je op voor de Verkiezing Club van het Jaar

Toffe initiatieven zoals die van Muziektheater Servus Almelo moeten worden gesteund. Daarom wordt de Verkiezing Club van het Jaar georganiseerd. Dit is onderdeel van Rabo ClubSupport. Hiermee willen Rabobank, NOC*NSF, AD.nl, Kunstbende en LKCA clubs en verenigingen een welverdiend podium geven. Want na het afgelopen jaar kunnen ze wel wat support gebruiken!

Je kunt jouw vereniging hiervoor aanmelden. Ga vóór 5 mei naar clubvanhetjaar.nl en nomineer jouw club of vereniging. Iedereen mag meedoen: of je nu bij een voetbalclub zit of een theatergroep. Vervolgens is het zaak om tussen 19 april en 24 mei zoveel mogelijk stemmen te werven. Op 26 mei worden de winnaars per gemeente en provincie bekendgemaakt. Op 9 juni is er een feestelijke award uitreiking en wordt ook bekend welke sport- en cultuurvereniging Club van het Jaar 2021 zijn geworden.

De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport. Rabo ClubSupport biedt sport- en cultuurverenigingen kennis, een netwerk en financiële ondersteuning. Om ze sterker te maken, voor nu en in de toekomst.

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Dauwtrappen 2.0: op deze manieren kun je Hemelvaartsdag op pad”

Dauwtrappen 2.0: op deze manieren kun je Hemelvaartsdag op pad

Ga naar “Fleurige actie! In centrum Almelo worden bosjes tulpen uitgedeeld”

Fleurige actie! In centrum Almelo worden bosjes tulpen uitgedeeld

Ga naar “Bij deze oorlogsmonumenten in Almelo kun je virtueel een bloemetje leggen”

Bij deze oorlogsmonumenten in Almelo kun je virtueel een bloemetje leggen

In onze gids

Ga naar “Damaskino”

Damaskino

 • Rembrandtlaan 218
 • Fastfood
 • 15:00 - 02:00
Damaskino in Almelo

Nu geopend

Ga naar “Cafetaria Het Veld”

Cafetaria Het Veld

 • Ootmarsumsestraat 420
 • Snackbars
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Osaki Sushi”

Osaki Sushi

 • Vincent van Goghplein 29A
 • Sushi restaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49”

Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?”

Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99”

36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99

 • vanHaren
 • Geldig t/m 23 mei 2021
Ga naar “Toms schoenen van € 50 voor € 29,99”

Toms schoenen van € 50 voor € 29,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 mei 2021
Ga naar “Blokker Sodawater- maker starterset 2e waterfles gratis € 49,99”

Blokker Sodawater- maker starterset 2e waterfles gratis € 49,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Verkoper bij Multimedia Center”

Verkoper bij Multimedia Center

 • Woonboulevard Almelo
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Indebuurt Almelo zoekt stagiairs”

Indebuurt Almelo zoekt stagiairs

 • Stage
Jeanine stagiair bij indebuurt Almelo
Ga naar “Ondernemende manager WaST Almelo”

Ondernemende manager WaST Almelo

 • Hoi Services
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Chauffeur fijnmazige distributie”

Chauffeur fijnmazige distributie

 • 24/7 Chauffeursdiensten
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime