Skier dier van Lieke: ‘Mijn konijntjes hebben geen kooi meer nodig’

Lieke met Storm en Saar. Foto: Lieke Muller

Van minivarken tot huisrat: je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gehouden als huisdier. In de nieuwe rubriek Skier dier komen de leukste huisdieren van Almelo aan bod. Ditmaal de konijnen van onze stagiaire Lieke Muller uit Almelo. Storm en Saar huppelen vrij rond bij haar in huis. Zijn ze onderdeel van het huishouden? “Dat is nog zacht uitgedrukt!”

Lieke (24) en haar vriend Tom woonden nog maar kort samen toen ze Storm zagen in een dierenwinkel. “Bij mijn ouders had ik een hond en ook Tom miste iets in huis. Laat nou toevallig Storm zo’n onweerstaanbaar koppie hebben: daar konden wij geen nee tegen zeggen. Na vijf keer de winkel in- en uitlopen, besloten we hem mee te nemen. Ook de spullen gingen direct mee: we hadden nog geen hok, speeltjes, voer, helemaal niks. Ook geen kennis.”

Lees verder onder de foto >

Storm op de eerste dag bij Lieke in huis. Foto: Lieke Muller

En toen kwam Saar

“Omdat we nauwelijks wat wisten over konijntjes, hadden we ons aangemeld bij een Facebookgroep. Via daar kregen we mee dat een konijntje in zijn eentje houden niet goed is. Dat zette ons wel aan het denken. Op een dag zagen we een bijzonder konijntje in de dierenwinkel en na opnieuw lang nadenken hebben we haar mee naar huis genomen. Ze heet Saar.”

Lees verder onder de foto >

Saar met Lieke op de eerste dag bij haar thuis. Foto: Lieke Muller

Geen hok meer

In het vorige huis van Lieke sliepen, aten en toiletteerden Storm en Saar nog in hun hok. Toen ze ging verhuizen wilde ze het van het hok af, omdat het veel ruimte innam en overbodig was. “Ik had al veel gelezen over ‘freeroom‘ konijntjes en vond dat idee zelf ook heel leuk. Als we thuis waren mochten ze loslopen, maar als we gingen slapen of weg gingen, moesten we ze weer opsluiten. Dat vonden we niet leuk. Daarnaast waren we er achter dat konijntjes minimaal twee vierkante meter nodig hebben.”

Lees verder onder de foto’s >

Loslopende konijnen in huis

Haar vriend Tom durfde het wel aan, maar Lieke was bang dat ze overal aan zouden gaan knagen. “Na lang inlezen durfde ik het aan. We haalden een kattenbak en hebben die eerst in hun hok gezet zodat ze eraan konden wennen. Nu lopen ze al een jaar los in huis en ik merk dat ze zijn opgeleefd. Ze hebben alle ruimte en doen hun behoefte in de kattenbak. Soms scheurt er een konijn voorbij en dan weet ik dat er eentje moet”, lacht Lieke.

Lees verder onder de foto’s >

Knagen ze dan niet alles stuk?

Nee, konijnen zijn niet alleen maar bezig met knagen. Wel hebben ze afleiding nodig. “Konijnen blijven wel knaagdieren, maar dat wil niet zeggen dat ze niks anders doen. Bij ons blijven ze overal vanaf, zelfs van de kabels. Die hebben we wel netjes weggewerkt trouwens, voor het geval dat. Als we kartonnen dozen thuis hebben, laten we die ook even staan. Daar zijn ze wel een tijdje zoet mee.”

“Speciaal voor de knaagbehoefte, hebben we wat spul in huis gehaald, zoals konijnenhuisjes van zeegras. Daar kunnen ze lekker aan trekken en dat is ook goed voor het slijpen van hun tanden. Eén huisje is zo goed gebruikt dat er niks meer van over is. We laten hem mooi staan, want het is hun favoriete chillplek.”

Lees verder onder de foto’s >

Eigen karakter

“Ze hebben allebei een eigen karakter. Storm is een echte angsthaas en schrikt van alles wat geluid heeft. Als de afzuigkap aan gaat, is hij weg. Saar is een stukje tammer, die is nieuwsgierig en nergens bang voor. Zij laat zich lekker aaien en kriebelen. Soms komen ze allebei naast me op de bank liggen op de bank, dat is zo leuk! Beide komen ze niet bij je op schoot en oppakken is een echte no-go. Maar daar staan konijnen bekend om.”

Blije momentjes

“Het is leuk om te zien dat ze hier zo relaxt zijn en dat ze het zo fijn met elkaar hebben. Ze zijn altijd samen, waar de ene is, is de andere ook. Soms zijn ze zo blij, dan maken ze een binky. Dat is een heel gek sprongetje terwijl ze alle kanten op rennen. Beelden daarvan deel ik trouwens wel eens op hun Instagram. Superschattig om te zien. Ik denk dat ze hier wel echt gelukkig zijn.”

OPROEP: jouw huisdier op indebuurt?

Voor de rubriek Skier dier is indebuurt Almelo is op gek naar bijzondere, gekke of grappige huisdieren uit Almelo. Heb jij een uniek dier of een bijzonder verhaal over je dier? Deel het dan met ons! Je kunt ons mailen op [email protected]. Vertel ons in de mail kort wat jullie verhaal is.

Meer leuke artikelen om te lezen:

Win het boek over Darius Dhlomo!

Bij indebuurt Almelo maak je nu 3 x kans op het nieuwe boek over Darius Dhlomo

Winactie! 3 x kans op het boek over oud-Heraclesspeler Darius Dhlomo

Meer in deze categorie

Dieren

Ga naar “Boerin Andra maakt echte Italiaanse buffelmozzarella in Twente: ‘Hoe verser de mozzarella, hoe lekkerder’”

Boerin Andra maakt echte Italiaanse buffelmozzarella in Twente: ‘Hoe verser de mozzarella, hoe lekkerder’

Aangeboden door Birra Moretti

Ga naar “Bestrijding, tips en meer: dit moet je weten over wespen in Almelo”

Bestrijding, tips en meer: dit moet je weten over wespen in Almelo

Ga naar “De kat van Pip heeft drie pootjes: ‘Piessie kan geen grasmaaier meer zien’”

De kat van Pip heeft drie pootjes: ‘Piessie kan geen grasmaaier meer zien’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Boob tape € 5,99”

Boob tape € 5,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle Sun* 1+2 gratis”

Alle Sun* 1+2 gratis

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Labello lipbalm Caring Beauty van € 3,99 voor € 1,99”

Labello lipbalm Caring Beauty van € 3,99 voor € 1,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Projectielamp € 6,99”

Projectielamp € 6,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Keuze uit hele assortiment Andrélon, Axe, Badedas, Dove, Dove Men+Care, Love Beauty and Planet, Lux, Neutral, Prodent White Now, Rexona, Simple, Vaseline, Zendium en Zwitsal. van € 10,79 voor € 8,09”

Keuze uit hele assortiment Andrélon, Axe, Badedas, Dove, Dove Men+Care, Love Beauty and Planet, Lux, Neutral, Prodent White Now, Rexona, Simple, Vaseline, Zendium en Zwitsal. van € 10,79 voor € 8,09

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Burendag in Almelo”

Burendag in Almelo

 • 24 september 2022
Ga naar “Almelo Allee”

Almelo Allee

 • Zwembad Het Sportpark
 • 18 september 2022
hardlopen training
Ga naar “Doedelzakmuziek”

Doedelzakmuziek

 • 28 augustus 2022
Ga naar “Popronde Almelo”

Popronde Almelo

 • 17 september 2022
Popronde Almelo 2019
Ga naar “Theaterroute Almelo”

Theaterroute Almelo

 • Hof 88
 • 24 september 2022