Anouk (25) staat voor de klas: ‘De gesprekjes met kinderen maken mijn hele dag goed’

Aangeboden door Durf in het Onderwijs

Foto: indebuurt

Ooit nagedacht of een baan in het onderwijs wat voor jou is? Anouk van den Brink (25) wist van jongs af aan al dat ze juf wilde worden en vertelt waarom ze zo graag voor de klas staat: “Die korte gesprekjes als kinderen nog even blijven hangen in de klas, dat vind ik het allerleukst.”

In Twente en Oost-Nederland zijn er veel leerkrachten nodig. Misschien speel jij al een tijdje met het idee om voor de klas te staan maar heb je nog twijfels. Anouk had ze ook, maar na de eerste week was ze daar al doorheen en ze staat inmiddels al vier jaar met veel plezier voor de klas. Ze werkt op de Brookschole in Markelo, een klein schooltje met zo’n 50 leerlingen.

Goede keuze

Toen Anouk een keuze moest maken voor een vervolgopleiding, ging ze snuffelstage lopen op een basisschool. “Ik wist na die week meteen dat dit was wat ik wilde. Bezig zijn met kinderen en ze echt iets leren, hun vrolijkheid en de afwisseling: het sprak me allemaal aan.” Anouk volgde de opleiding tot onderwijsassistent en zit nu in het laatste jaar van de pabo.

Lees verder onder de foto >

Anouk voor de Brookschoole in Markelo waar ze al vier jaar met plezier werkt | Foto: indebuurt

Hoogtepuntje

Een van Anouks leukste ervaringen was dat ze vorig jaar mee ging op kamp. “De sfeer is een stuk vrijer. De kinderen zijn heel anders en je rol als leerkracht ook. Je hebt net andere gesprekjes en bouwt echt een band op. Na zo’n kamp komen kinderen vaker bij me voor een praatje, even gezellig kletsen.”

Kletsen

Die gesprekjes, dat zijn voor Anouk echt de hoogtepunten van de dag. “Vorig jaar moest ik voor m’n opleiding verschillende gespreksvormen oefenen. Ook een filosofisch gesprek met de kinderen waarin ze alles mochten zeggen wat ze wilden. Dat zijn ze niet gewend, dus het was even wennen maar we hadden zulke leuke gesprekken.”

Afwisseling

Geen enkele dag is hetzelfde in het onderwijs volgens Anouk. “De kinderen en de dynamiek in de klas zijn elke dag weer anders en juf zijn is veel meer dan lesgeven en nakijken. Aan het einde van de dag neem ik altijd alles even door.” Wat is er die dag gebeurd, waren er akkevietjes, welke leerlingen hebben wat extra hulp nodig: dit schrijft Anouk allemaal op om de volgende dag weer goed voorbereid van start te gaan.

Lees verder onder de foto >

Foto: indebuurt

Gezonde spanning

Voor de klas staan kan soms best spannend lijken, want je draagt verantwoordelijkheid voor veel kinderen. Dat vond Anouk aan het begin ook. “Vorig jaar stond ik voor het eerst echt zelfstandig voor de klas, dat vond ik super spannend. Kan ik het wel? Vergeet ik niks? Het is helemaal goed gekomen gelukkig. Je moet soms ook gewoon op jezelf vertrouwen dat je het kunt. En naast die gezonde spanning had ik er ook heel erg veel zin in!”

Fijne collega’s

Naast de kinderen is Anouk dol op haar collega’s. “De sfeer in het basisonderwijs is echt heel fijn. Als je ergens niet uitkomt, dan willen collega’s en directie altijd helpen. Ook als je iets niet weet. Mijn motto is altijd om het gewoon te vragen, liever te veel dan te weinig.”

Anouk heeft al op vier scholen gewerkt en stage gelopen, van voortgezet onderwijs tot speciaal onderwijs tot de reguliere basisschool. Overal komt ze fijne mensen tegen. “Ik heb nog nooit een school gehad waar ik de sfeer niet fijn vond, het is altijd gemoedelijk. Je doet het echt samen. Dat is wel anders dan de verhalen die ik soms over het bedrijfsleven hoor van mensen om me heen.”

Durf jij het aan?

Wil jij graag onderzoeken of werken in het onderwijs iets voor jou is? Of werk je al in het (primair) onderwijs en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Durf in het Onderwijs is op zoek naar jouw talent! Bij dit regionale initiatief vind je vacatures, cursussen en opleidingen om jou klaar te stomen of bij te scholen voor een baan in het primair onderwijs.

Meer in deze categorie

Werken

Ga naar “Leerkracht zijn is een prachtig beroep: dit is waarom”

Leerkracht zijn is een prachtig beroep: dit is waarom

Aangeboden door Durf in het Onderwijs

Ga naar “Werk! indebuurt zoekt freelance bureauredacteuren”

Werk! indebuurt zoekt freelance bureauredacteuren

Ga naar “Mirthe liep stage bij deze kringloop en wil nooit meer weg: ‘Hier krijg je veel vrijheid’”

Mirthe liep stage bij deze kringloop en wil nooit meer weg: ‘Hier krijg je veel vrijheid’

Aangeboden door Kringloop Almelo

Mirthe liep stage bij Kringloop Almelo tijdens haar mbo opleiding verkoopspecialist

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lederen smartphonetas Nappaleer. Groot vak met ritssluiting met extra steekvak € 9,99”

Lederen smartphonetas Nappaleer. Groot vak met ritssluiting met extra steekvak € 9,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “damesbroek flared glitter zwart voor € 20”

damesbroek flared glitter zwart voor € 20

 • HEMA
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Intercedent”

Intercedent

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “catering medewerker”

catering medewerker

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Doelenkerstmarkt”

Doelenkerstmarkt

 • 11 december 2022
Ga naar “EK Kickboksen in Almelo”

EK Kickboksen in Almelo

 • Topsportcentrum IISPA
 • 28 januari 2023
Ga naar “Pubquiz”

Pubquiz

 • The Shamrock
 • 4 december 2022
The Shamrock Almelo
Ga naar “Jingle Ball”

Jingle Ball

 • Hof 88
 • 16 december 2022