Tabakszaak en postkantoor Besselink sluit de deuren: ‘Na 93 jaar, het blijft een raar idee’

Besselink Anja en Marcel
Foto: Peter Weideman

Even sigaren halen of een pakje op de post doen. Dat kon altijd bij Besselink, op de hoek van de Anjelierstraat en de Violierstraat. Maar daar komt een einde aan, Marcel (65) en Anja (63) Besselink houden ermee op. Het pand is verkocht en krijgt na 93 jaar een andere bestemming. Wij spraken over het stoppen met Anja.

Bijna een eeuw geleden, in 1928, is Jan Veldhuis op deze plek begonnen met een sigarenmagazijn. De zaak werd een aantal jaar later uitgebreid. Vanaf die tijd werd het in de volksmond ook wel ’t Postkantoortje genoemd. Nadat Veldhuis met pensioen ging, hebben Marcel en Anja de zaak overgenomen, verbouwd en het assortiment aangepast. Ze zijn nu een tabaks- en sigarenspeciaalzaak met een postkantoor erin.

Tabak- en sigarenspeciaalzaak Besselink

Het echtpaar Besselink stopt met de winkel om twee redenen. “Vanwege onze leeftijd en omdat er in januari 2021 nieuwe regels aan zitten te komen. Je mag de sigaren niet meer laten zien in de winkel. Wij zijn een sigarenzaak en hebben hier de sigaren mooi uitgestald op een tafel liggen. Mensen kijken er naar en dat mag dus in januari niet meer.”

Het pand is al in december 2019 te koop gezet. “Binnen twee weken was het al verkocht. Dan houdt niets je meer tegen. We zouden eigenlijk al stoppen in juli, maar toen zat het coronavirus behoorlijk in de weg. We zijn een half jaartje doorgegaan en stoppen nu per januari. Het blijft raar, de winkel bestaat al 93 jaar. Het is jammer dat er na zoveel jaar een einde aan komt.”

‘Het blijft raar, de winkel bestaat al 93 jaar’

Als je jarenlang samen de winkel draait, heb je dan wel eens onenigheid? “Dat valt reuze mee. Soms heb ik wel eens iets dat ik anders zou hebben gedaan. Mijn man doet veel met de winkel en de boekhouding en ik doe de verkoop. We hebben de taken goed verdeeld, zodat je elkaar niet in de weg loopt”, lacht Anja.

Tekst gaat verder onder de foto.

Besselink sigaren
Foto: Peter Weideman

Start van de winkel

Anja is begonnen in de winkel toen ze 15 jaar was. “Toen ik 18 jaar was, moest ik de winkel overnemen. Dat werd zo besloten door alle heren. Op gegeven moment kreeg ik verkering met Marcel en zijn we achter de winkel gaan wonen. Hij kwam ook steeds vaker de winkel in lopen en uiteindelijk heeft hij zijn baan opgezegd en zijn we samen voor de winkel gegaan. Marcel is er dus ook ingerold, net als ik. Inmiddels werkt hij hier 40 jaar.”

Vaste klanten

De winkel kent veel vaste klanten. “Sommige klanten kwamen hier al als klein kind. ‘Hier kwam ik vroeger snoepjes halen’, zeggen ze dan. Ze vertellen precies waar de snoepjes toen lagen. Dat is grappig, want soms moet ik zelf nog even nadenken hoe het ook alweer zat toentertijd. Ik werk hier al 48 jaar, dus ik heb veel vaste klanten voorbij zien komen.”

Besselink is een echte buurtwinkel. “Mensen vinden het leuk om even een babbeltje te maken. Ik heb hier ook een koffiehoekje, waar ik soms met klanten ga zitten om een kopje koffie te drinken. Ze kunnen dus bij ons ook hun verhaal kwijt. Dat is voor sommige mensen wel even fijn, vooral voor alleenstaande mensen. Maar daar ben je ook een wijkwinkel voor, vind ik. Tegen een van de vaste klanten zeg ik altijd ‘hallo schatje’. Als ik dat zeg en de winkel staat vol, dan zie je iedereen kijken. Dat is hartstikke leuk!”

‘Ze kunnen dus bij ons ook hun verhaal kwijt’

Anja vertelt over een stel dat drie weken geleden de winkel binnenliep. “Ze kwamen lachend naar me toe, met een bos bloemen in de hand. De vrouw heeft hier jaren geleden een keer gestaan als verkoopster en de man komt uit de buurt. Hij bleef toentertijd telkens kijken naar de vrouw. Uiteindelijk is daar liefde uit ontstaan. Ze zijn al zeven jaar samen inmiddels. Ze wilden ons komen bedanken, dat de liefde hier in onze winkel is ontstaan. Dat zijn mooie verhalen!”

Tekst gaat verder onder de foto.

Besselink winkel
Foto: Peter Weideman

Hoogtepunt en dieptepunt

Wat is een hoogtepunt voor Anja geweest in al die jaren? “Ik ben hier begonnen toen er nog geen banken waren met rekeningen voor particulieren. Naast ons kwam de Rabobank op gegeven moment. De mensen kregen hun lonen contant in een zakje. Wij moesten de mensen rekeningen laten openen voor de giro, zodat ze daar hun salaris op konden laten storten. Je kreeg girobetaalkaarten en kascheques. Dat was een hele andere tijd.”

In die jaren had je nog geen pinpassen en geldautomaten. “Er werd nog niets met de pin gedaan. Vrijdags als het heel druk was, kwam iedereen contant geld ophalen met de girobetaalkaarten en dan gingen ze boodschappen halen. Daarna is het allemaal iets sneller gegaan. Toen werd het de Postbank en de ING.”

‘Ik ben hier begonnen toen er nog niet eens banken bestonden’

Het dieptepunt is volgens Anja de aanleg van het verdiepte spoor in 2009. “Vier jaar lang is er gewerkt aan de aanleg, waardoor we heel slecht bereikbaar waren. Door de gemeente werd vooraf veel beloofd, maar achteraf waren er geen enkele compensaties.”

‘Het menselijk contact ga ik echt missen’

Wat ga je missen aan de winkel? “Het sociale. Als je er al zo lang staat, heb je vaak de vader, moeder, opa of oma van iemand nog wel gekend. Dat menselijke contact zal ik zeker gaan missen.”

Besselink snoep
Foto: Peter Weideman

Volg indebuurt Almelo ook op Instagram en Facebook.

Kerstkaartenactie

Verras ouderen in Almelo met een lief kerstkaartje!

Onze kerstkaartenactie is terug: stuur een kerstgroet naar ouderen in Almelo

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Fluitend naar je werk! 10 x nieuwe vacatures in Almelo”

Fluitend naar je werk! 10 x nieuwe vacatures in Almelo

Kees Smit Tuinmeubelen in Almelo
Ga naar “Wout verkoopt al zijn hele leven kaas op de markt: ‘Tegenwoordig verkopen we zelfs aan India’”

Wout verkoopt al zijn hele leven kaas op de markt: ‘Tegenwoordig verkopen we zelfs aan India’

Aangeboden door Boomkamp Kaasspecialist

Ga naar “Zangles én gratis bij een koor: zo werkt het!”

Zangles én gratis bij een koor: zo werkt het!

Aangeboden door Kaliber Kunstenschool

In onze gids

Ga naar “Gaudi”

Gaudi

 • Grotestraat 133
 • Tapas restaurants
 • 15:00 - 22:00

Nu geopend

Ga naar “The Shamrock”

The Shamrock

 • Grotestraat 135
 • Eetcafés
 • 14:00 - 01:00
The Shamrock Almelo

Nu geopend

Ga naar “Nielz”

Nielz

 • Marktplein 31
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 00:00
Nielz Almelo

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Bestway Opblaasbare Slaapbank Multi Max Ii € 29,99”

Bestway Opblaasbare Slaapbank Multi Max Ii € 29,99

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Marble Stone pannenset € 19,95”

Marble Stone pannenset € 19,95

 • Action
 • Geldig t/m 30 november 2021
Ga naar “ByNight flanel dekbedovertrek € 7,98”

ByNight flanel dekbedovertrek € 7,98

 • Action
 • Geldig t/m 30 november 2021
Ga naar “Roseland party-speaker € 88,88”

Roseland party-speaker € 88,88

 • Action
 • Geldig t/m 30 november 2021
Ga naar “Vinyl handschoenen € 3,99”

Vinyl handschoenen € 3,99

 • Action
 • Geldig t/m 30 november 2021

Vacatures

Ga naar “Forensisch IT rechercheur FIOD”

Forensisch IT rechercheur FIOD

 • Belastingdienst
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Verkoper Herenmode”

Verkoper Herenmode

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Klantenservicemedewerker Kruidvat”

Klantenservicemedewerker Kruidvat

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Rijinstructeur”

Rijinstructeur

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Kwaliteitsmedewerker”

Kwaliteitsmedewerker

 • Effect Personeelsdiensten
 • Fulltime