Maria en Iris voegen hun winkels in Almelo samen: ‘We zetten alles lekker door elkaar heen’
Maria en Iris hebben er zin in. Ze kunnen niet wachten op de verhuizing van hun winkels. Aan Tafel Geschenken…
De koelkast van Nosheek Wartanyan (32) uit Almelo is altijd gevuld met boter, slagroom en eieren. Ook heeft ze steevast siroop en marsepein op voorraad. Ze is opgeleid als boekhouder maar maakt nu taarten op bestelling.
“Noem me maar Noosh hoor”, begint ze te vertellen. “Nosheek is de naam die op mijn paspoort staat en Noosh is mijn roepnaam. Veel mensen noemden me al zo, maar sinds dat ik de naam Taarten van Noosh gebruik al helemaal.”
Noosh kwam in 2010 naar Nederland. Ze woonde met haar man Raffi woonden in Irak, waar ze de studie tot boekhouder had afgerond. “We wilden daar niet blijven.” Ze kozen voor Nederland omdat hier familie van Raffi woont. Haar eigen familie woont in Amerika. “Het was moeilijk om hier te wennen. Ik kende geen mensen, de omgeving was onbekend en ik had nog geen baan. Ik wist niet dat mijn diploma hier zo weinig waard zou zijn.”
Maar Noosh gaf niet op. Ze wilde ook hier een baan in de boekhouding en meldde ze zich aan voor een reeks cursussen. “Terwijl ik die opleidingen volgde, wilde ik mezelf bezig houden. Dus toen mijn dochter Dalita (nu 11 jaar) éé jaar oud werd, maakte ik een sierlijke taart. Ik stuurde trots wat foto’s naar de familie van Raffi. Eigenlijk is het toen gaan lopen: elke keer als er een verjaardag, bruiloft of jubileum was, mocht ik een taart maken. Het werd een echte hobby. En het geld konden we ook heel goed gebruiken.”
Lees verder onder de Insta-post >
Hoe begin je als je taarten wilt leren bakken? Noosh heeft ontdekt dat er maar één manier de beste is. “Zelf aan de slag gaan”, zegt ze. “Alles uitproberen, met een filmpje van YouTube.” Ze doet dat nu soms nog, als ze iets moet maken wat ze nog niet kent. “Het is af en toe frustrerend als het niet gelijk lukt. Uiteindelijk heeft YouTube me alles geleerd.”
Al bij de eerste taart was ze volop aan het uitproberen. Met een filmpje erbij probeerde Noosh de allermooiste taart te maken. Was ze blij met het resultaat? “Toen was ik heel blij en trots, maar als ik nu terugkijk, vind ik het niet mooi. Voor die tijd was het erg goed. Er waren toen, in 2011, niet zo veel uitlegfilmpjes op YouTube als nu. “
Voor vastigheid besloot Noosh een baan als productkeurder in Nijverdal aan te nemen. In de avonduren is ze doorgegaan met taarten bakken voor vrienden en familie. In 2015 besloot ze daar een onderneming van te maken. “Ik schreef mijn onderneming in als Taarten van Noosh en maakte een Facebook-pagina aan. Binnen één week had ik al meerdere bestellingen.” Haar moeder was stomverbaasd over deze stap. “Ze zei tegen me: ‘Je wilde bij ons nooit de keuken in’. Ze snapte er niets van”, lacht Noosh.
Lees verder onder de foto >
“Ik maak de taarten in mijn eigen keuken en deels in de schuur”, zegt Noosh. Dat klinkt misschien gek, eten maken in de schuur, maar het valt mee. “Alleen de ovens staan in de schuur. Die zijn te groot voor het aanrecht. Ik maak het beslag, de room, poppetjes en andere bouwlagen van de taarten in de keuken. Dat is mijn werkplek. Alles wat daarna afgebakken moet worden, breng ik naar de ovens in de schuur.”
Het minst leuke vindt ze het gewandel naar de schuur. “Hopelijk komt daar ooit nog een slimme oplossing voor, net als voor het maken van figuurtjes. “Poppetjes zijn heel erg moeilijk te maken. Het is heel precies werk, je moet er van houden.” En wat vindt Noosh het leukst om te doen? “Taarten met bloemen”, zegt ze zonder twijfel. “Ik ben er gek op, want dat word altijd mooi.”
Lees verder onder de Insta-post >
Noosh snoept zelf ook geregeld van haar baksels. “Ik eet veel meer taart sinds ik dagelijks bak.” Dat komt met name omdat Noosh haar eigen taarten het allerlekkerst vindt. “Dat geef ik toe”, grijnst ze. Maar ook worden er delen van de taart niet gebruikt, waardoor er soms veel over is. Daar maakt ze dan wat lekkers voor haarzelf van. “De bovenste laag van de taart bijvoorbeeld, die gooi ik altijd weg. Daar kan ik nog wel wat lekkers van maken. Goed is het niet, want we eten wel echt veel taart hier in huis. Lekker is het wel.”
Noosh is begonnen met het geven van haar workshops. Ze wil mensen haar werk laten zien, om ze te helpen groeien in het vak. “En het is ontzettend gezellig, zo’n workshop geven. Al die dames bij elkaar.” Mannen heeft ze nog niet gezien. “Er zijn tot nu toe alleen nog maar vrouwen op mijn cursus afgekomen. Misschien verandert dat nog eens.” Ze hoopt nog veel mensen blij te mogen maken met haar liefde voor het bakken van taarten.
In onze gids
Populaire rubrieken