Nagelstyliste Jolande: ‘Zelfs op vakantie moet ik nagels keuren’
Jolande von Piekartz werkte jarenlang in de zorg. Maar negen jaar geleden besloot ze haar baan op te zeggen. Ze...
Goudsmid Matthieu Bloem (55) zit nu precies 25 jaar met zijn winkel en werkplaats in de Doelenstraat. Een jubileum dus. Maar hij is al veel langer actief als goudsmid. De eerste jaren als thuiswerker, later met zijn eigen winkel. “Onder een baas werken is niet mijn ding, ik ben graag mijn eigen baas.”
Matthieu kreeg het werk met de paplepel ingegoten, want zijn vader was ook goudsmid. “Het zat er van kinds af aan al in. Er is een foto van toen ik vier jaar was, toen stond ik al in de werkplaats”, vertelt Matthieu met een lach op zijn gezicht. “Maar vanaf mijn veertiende werd het serieuzer, toen ging ik mijn vader helpen. Ik vind het werk nog altijd leuk om te doen. Het blijft mooi werk.”
Het gezin Bloem (vader, moeder, vier zonen en een dochter) komt van oorsprong uit Voorburg in Zuid-Holland. Waarom besloten zijn ouders naar Almelo te verhuizen? “We hadden allemaal diverse gezondheidsklachten, waar we maar niet vanaf kwamen. Toen we een jaar in Almelo woonden, waren al deze klachten verdwenen. Bizar hè? De Almelose lucht doet ons blijkbaar goed.”
Zijn vader overleed plotseling, op 52-jarige leeftijd. Matthieu was toen tiener. Drie jaar geleden werd Matthieu zelf 52. Heeft dat nog iets met hem gedaan? “Ja, het jaar waarin ik 52 jaar werd, was erg bijzonder. Ik heb besloten me niet zo druk te maken als mijn vader destijds. Minder stress en een gezonder leven. Mijn vader deed ook horloges en klokken, ik beperk me tot de edelsmederij.”
‘Er ontstaat iets vanuit het niets’
Matthieu ging naar de vakschool in Antwerpen, werkte bij een juwelier in Enschede en Hengelo en begon in 1985 voor zichzelf. Wat is er zo mooi aan dit vak? “Er ontstaat iets vanuit het niets. Van een grondstof als zilver of goud kun je een mooie ring, oorbellen of een armband maken. Daarom vind ik koken waarschijnlijk ook zo leuk, vanuit een paar ingrediënten ontstaat er iets lekkers.”
Er komen ook veel mensen langs met oude voorwerpen, vaak erfstukken. Ook tijdens het interview. Een vrouw heeft een erfstuk van haar tante meegenomen. Ze wil weten wat het waard is. Matthieu bekijkt de sieraden eens goed. “Nou, het is niet veel waard. Het is bijoux, de zilveren schroefjes die er later zijn aangezet zijn nog het meeste waard.” Dat directe contact met de klant, dat is voor hem heel belangrijk. “Als ik aan het werk ben, dan weet ik voor wie ik iets maak. Dat is erg fijn.”
Aangeboden door Qredits
In onze gids
Populaire rubrieken