Dit Almelose familiebedrijf bestaat 80 jaar: ‘Tuinmeubelen zoals wij nu verkopen, bestonden toen nog niet’

Aangeboden door Kees Smit Tuinmeubelen

Waarschijnlijk ken je Kees Smit Tuinmeubelen aan de Ambachtstraat wel. Maar wat veel Almeloërs nog niet weten is dat dit familiebedrijf al tachtig jaar bestaat. Het bedrijf van de familie Smit ontpopte zich van huishoudwinkel tot tuinmeubelgigant. Kees Smit (74) vertelt hoe de liefde voor tuinmeubelen is ontstaan. En Henny Hesselink (71), klant van het eerste uur, deelt een bijzonder verhaal over haar eerste tuinset.

In 1942 beginnen de ouders van Kees met de verkoop van huishoudelijke artikelen. Van kop en schotels tot mattenkloppers, ze verkopen vrijwel alles. Vader Henk gaat met paard en wagen langs de boeren en door de dorpen rondom Almelo. Moeder Corrie verkoopt dezelfde spullen vanuit de voorkamer van hun huis. Door de komst van auto’s wordt het venten langs de dorpen op een gegeven moment overbodig en wordt de huishoudzaak groter en groter.

Lees verder onder de galerij. >

Zoon Kees verkoopt de huishoudzaak in 1981. Het bedrijf is inmiddels overgenomen door hem en zijn vrouw Rietje. Kees Smit besluit zich te specialiseren in tuinmeubelen. Hij realiseert zich dat hij de strijd met grote warenhuizen en ketens niet gaat winnen. Bovendien richt hij zich liever op producten waarmee hij zich kan onderscheiden.

Tuinstoelen repareren op de hooizolder

Kees houdt het hele jaar zijn ogen open voor buitenkansjes. Leveranciers weten hem steeds beter te vinden met restpartijen en aanbiedingen. Opslagruimte voor die koopjes vindt hij bij boeren in de buurt. Ook de eerste tuinstoelen verzamelt hij daar. ”Tuinmeubelen zoals wij nu verkopen, bestonden toen nog niet. Wel campingstoelen. Die klapte je op, nam je mee naar huis en daarmee ging je in de tuin zitten.”

Zo had Kees een opslag op de oude hooizolder van boer Abbink in Almelo. Drie avonden per week zat hij daar stoelen te repareren. ”Twintig procent was van prima kwaliteit, de rest kon ik goed repareren. Ik maakte vaak van twee stoeltjes een nieuwe tuinstoel.”

Tekst gaat verder onder de foto.>

Kees Smit met een tuinstoel die hij vroeger verkocht | Beeld via Kees Smit Tuinmeubelen

De tuinstoelen vielen in de smaak bij de klanten. Kees vertelt: ”Op een bepaald moment denk je: wacht eens, die tuinstoelen lopen goed. Ik kreeg er steeds meer plezier van. Als je mij toen tien jaar eerder had gevraagd: ‘Oké Kees, wat ga je precies doen?’ Nee, dan was ik nooit op tuinstoelen uitgekomen. Dingen gaan vaak zoals ze gaan. Je moet goed kijken. Dan komt het vanzelf.”

‘Die tuinset was niet kapot te krijgen’

Henny Hesselink (71) uit Almelo weet nog goed wanneer ze haar eerste tuinset bij Kees Smit Tuinmeubelen kocht. ”Dat was in het begin van de jaren tachtig, in het oude pand naast de Experience Store XXL in Almelo. De hal was erg groot en bestond uit één geheel. Ook herinner ik me Henk Smit – die nu aan het roer staat – als klein jongetje, spelend in de winkel.” In 2011 nam Henk Smit het bedrijf van zijn vader namelijk over. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke speler met webshops in Nederland, België en Duitsland.

Lees verder onder de foto’s. >

De tuinset van Henny heeft een bijzondere waarde. ”Ik herinner me de aankoop nog goed. Ik vond de gele kussens die toen in de stoelen lagen erg mooi, maar mijn man wilde liever rood. Uiteindelijk werden het rode kussens met een grijze streep en een wit vlak. De set was niet kapot te krijgen. Ook mijn moeder en mijn neefje hebben er nog van geprofiteerd. Kees Smit Tuinmeubelen bestaat uit drie generaties en dat is bij deze tuinset dus ook het geval. Drie generaties hebben jarenlang plezier beleeft van één set.”

Wil je meer lezen over de historie van Kees Smit Tuinmeubelen? Op de jubileumpagina vind je foto’s en andere verhalen: bijvoorbeeld het verhaal van buurmeisje Annie, de eerste medewerkster van Kees Smit. De tuinmeubelen kun je bekijken in de Experience XXL Store in Almelo óf in de webshop van Kees Smit Tuinmeubelen.

Kees Smit Tuinmeubelen

Ambachtstraat 5, 7609 RA Almelo

Nu gesloten

Meer informatie

Kees Smit Tuinmeubelen

Ambachtstraat 5, 7609 RA Almelo

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Almelo krijgt stadsbrouwerij met slijterij en proeflokaal: ‘Bier rechtstreeks uit de tank’”

Almelo krijgt stadsbrouwerij met slijterij en proeflokaal: ‘Bier rechtstreeks uit de tank’

Ga naar “Skier Wöske opent winkel in Almelo: ‘Deze hobby loopt nogal uit de hand’”

Skier Wöske opent winkel in Almelo: ‘Deze hobby loopt nogal uit de hand’

Ga naar “Arnaldo maakt kistjes voor overleden baby’s: ‘Ik heb het zelf meegemaakt’”

Arnaldo maakt kistjes voor overleden baby’s: ‘Ik heb het zelf meegemaakt’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Boob tape € 5,99”

Boob tape € 5,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Labello lipbalm Caring Beauty van € 3,99 voor € 1,99”

Labello lipbalm Caring Beauty van € 3,99 voor € 1,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Projectielamp € 6,99”

Projectielamp € 6,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Duo rolgordijn € 14,99”

Duo rolgordijn € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Burendag in Almelo”

Burendag in Almelo

 • 24 september 2022
Ga naar “Almelo Allee”

Almelo Allee

 • Zwembad Het Sportpark
 • 18 september 2022
hardlopen training
Ga naar “Doedelzakmuziek”

Doedelzakmuziek

 • 28 augustus 2022
Ga naar “Popronde Almelo”

Popronde Almelo

 • 17 september 2022
Popronde Almelo 2019
Ga naar “Theaterroute Almelo”

Theaterroute Almelo

 • Hof 88
 • 24 september 2022