Kapper Fahri begint eigen salon in Almelo: ‘Lekker centraal aan deze doorgaande weg’
Almelo heeft er weer een kapsalon bij. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Aan de Bornsestraat, vlakbij de Grotestraat-Zuid,…
De Almelose zusjes Rabia, Nesrin en Hacer zijn net gestart met het verkopen van hamamdoeken, kimono’s en pestemal schoenen. De liefde voor textiel hebben ze niet van een vreemde. Hun opa was een bekende wever in Turkije en heeft ruim 700 mantels geweven. Waaronder de kostuums voor de film Troy met Brad Pitt.
Rabia (19), Nesrin (26) en Hacer (28) Kartoğlan zijn in februari dit jaar begonnen met hun bedrijf. “Onze hamamdoeken zijn multifunctioneel te gebruiken”, begint Rabia te vertellen. “Zo kun je ze bijvoorbeeld als handdoek gebruiken, maar ook als sjaal of decoratie in huis. Onze kimono’s en pestemal schoenen zijn trendy en fijn voor thuis.”
Onder de naam Otto Textile verkopen de drie zusjes uit Almelo allerlei handgemaakte textielproducten. “Onze naam linkt aan het Ottomaanse Rijk, een groot islamitisch rijk vanuit Turkije, dat eeuwenlang heeft bestaan. Bij de hamam en Turkse baden werden toen al doeken gebruikt om het lichaam te bedekken. We wilden de link hiermee leggen en zo is de naam Otto Textile ontstaan.”
Lees verder onder de foto >
Rabia vertelt dat hun familie al erg lang in de textielsector actief is. “Wij zijn de vierde generatie. Onze opa, Ömer Kartoğlan, was een bekende Turkse wever. Hij kwam uit een klein Turks dorp, Kazilcaboluk, waar 90 procent wever was. Iedereen had thuis een handweefgetouw, zo ook mijn opa. Hij leerde het weven van zijn vader en is steeds meer producten gaan uitwerken.”
Met succes, want opa Ömer werd gevraagd om de kostuums te maken voor de film Troy. “In 2003 heeft hij de kostuums voor die film geweven, onder meer voor hoofdrolspeler Brad Pitt. Onze opa heeft in zijn leven meer dan 700 mantels gemaakt”, vertelt Rabia.
Lees verder onder de Insta-post >
De ontwerpen van de doeken, kimono’s en pestemal schoenen worden gemaakt door de familie van Rabia, Nesrin en Hacer. Eerst werd het gedaan door hun opa, maar na zijn dood namen hun ooms het over. “Alles wordt handgemaakt. Eerst wordt het ontworpen en uitgewerkt.”
De ooms hebben in Turkije een atelier met handweefgetouwen. “Alle patronen worden met organische verven gemaakt, verf van groente en fruit bijvoorbeeld. De franjes die aan de doeken en kimono’s zitten, worden weer door iemand anders in Turkije gemaakt. Voordat wij alles naar Nederland halen, gaat er al een lange reis aan vooraf”, vertelt Rabia.
Lees verder onder de foto >
De zussen verkopen nu nog alleen via Instagram, maar volgens Rabia zal een webshop niet lang meer op zich laten wachten. “We willen uitbreiden met een webshop, maar vinden het fijn om rustig te beginnen. We willen eerst een basis opbouwen en wie weet is er straks zelfs ruimte voor een plek waar we onze voorraad kunnen opbergen. Nu hebben we alles nog bij ons thuis liggen”, vertelt Rabia.
“Ons doel is om de cultuur van de doeken zoveel mogelijk te verspreiden. We vinden het zelf mooi omdat het zo veel geschiedenis heeft.” Uiteindelijk willen de drie zusjes hun assortiment uitbreiden. “We willen bijvoorbeeld badjassen voor baby’s gaan verkopen. We hebben dus zeker toekomstplannen.”
Volg indebuurt Almelo ook op Instagram en Facebook.
Bijna Valentijnsdag
Bij indebuurt Almelo maak je kans op een heerlijke liefdeslunch voor twee!
Wil je winnen! 3 x een liefdeslunch bij Brownies & downieS in Almelo
Aangeboden door Qredits
In onze gids
Populaire rubrieken