Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wintertijd gaat in: Martin verzet de bekendste klokken van Almelo

Door Martijn de Lange 22 oktober 2020

Komend weekend (24 op 25 oktober 2020) gaat de wintertijd in. De klok gaat dan om 03.00 uur een uur terug, je kunt dus een uur langer slapen in de nacht van zaterdag op zondag. Het ingaan van de wintertijd (en de zomertijd) betekent altijd extra werk voor Martin Slim. Hij gaat heel Almelo door om klokken op de juiste tijd te zetten. Daar is hij urenlang (haha!) mee bezig. 

Twee zaterdagavonden per jaar is de agenda van Martin (71) geblokkeerd voor afspraken. Hij kan er zelf ook de klok op gelijkzetten: als de zomertijd en wintertijd ingaan, moet hij een ronde maken door heel Almelo. “Mijn dochter viert wel eens haar verjaardag in het weekend van de wintertijd. Ze weet ook dat ik dan niet kan komen. Het verzetten van de klokken gaat altijd voor.”

Zomer- en wintertijd

“Sinds 1977 kent ons land weer zomer- en wintertijd, tijdens de oliecrisis is dat opnieuw ingevoerd. En sindsdien verzet ik de klokken tweemaal per jaar.” In totaal is Martin al 48 jaar lang met de klokken bezig, want hij doet ook het onderhoud. “Nog een paar jaar en dan doe ik dit werk dus al vijftig jaar.” Een mooi moment om er dan ook mee te stoppen? “Nee, ik denk dat ik dit nog wel langer blijf doen”, vertelt hij trots.

Tekst gaat verder onder de foto.

Klok kerktoren Sint George Almelo
Klok op de toren van de Sint George in Almelo

Kerken en klokken

Martin beheert namens de gemeente Almelo de bekendste klokken van de stad. Het gaat om de uurwerken in de Grote Kerk, de Georgiusbasiliek, het torentje bij de rechtbank en de klok van ’t Wetshuys.

Her en der in de stad staan ouderwetse klokken, op palen. Ook die worden door Martin onderhouden. Deze klokken vind je bij de oude veemarkt (op de splitsing Bornsestraat, Bornebroeksestraat en Grotestraat-Zuid), bij CSG Het Noordik en bij de winkelcentra Aalderinkshoek en Van Goghplein.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Klok op oude veemarkt Almelo. Foto: Google Streetview
Klok bij CSG Het Noordik. Foto: Google Streetview
Klok bij winkelcentrum Aalderinkshoek. Foto: Google Streetview

Niet midden in de nacht

Hoe gaat Martin te werk? “Ik wacht niet tot het 02.00 of 03.00 uur in de nacht is hoor, ben je gek? Het gebeurt allemaal op de zaterdagavond, dan rij ik een rondje door Almelo.” Alle klokken die Martin beheert moeten handmatig worden verzet, op eentje na. “De klok in het torentje bij de rechtbank, die gaat automatisch. De rest doe ik allemaal met de hand.”

“Mensen denken wel eens dat ik de klok moet bijstellen aan de buitenkant van de kerk, bij de wijzerplaat. Maar gelukkig is dat niet zo, ik hoef niet in een tuigje omhoog. Het verzetten doen we binnenin de kerktoren, vaak wel op grote hoogte ja.”

‘Ik hoef niet in een tuigje omhoog’

Vroeger reed Martin rond met een ladder op het dak van de auto, maar hij bedacht wat handigers. “Ik heb een speciale telescoopstok gemaakt om de uurwerken te kunnen verdraaien. Zo’n stok is niet in de handel te koop, ik heb hem zelf ontwikkeld. Op die manier kan ik veel klokken vanaf de grond verzetten.”

Gaat er wel eens wat mis?

Als je zoveel klokken moet verzetten, dan gaat er vast wel eens wat mis. “Als je hoog in de kerktoren zit, dan kun je van binnenuit niet zien of het allemaal goed is gegaan. Het gaat op gevoel en op routine. Ik had dus een keer een klok niet goed bijgesteld. Dat zag ik pas toen ik weer beneden op de grond stond. Omdat er op een andere plek iemand op mij stond te wachten, moest ik door. Een half uur later was ik terug en heb ik de klok alsnog goed gezet. En dan denk je: wie heeft dat nou doorgehad? Nou, er was net een journalist langsgekomen en ja hoor, ’s maandags stond het groot in de krant.”

Volg indebuurt Almelo ook op Instagram en Facebook.

Lees ook:

Wekker wintertijd zomertijd

Uurtje langer uitslapen: op deze dag gaat de wintertijd in

De motregen slaat in je gezicht, je broek regent drie keer per dag nat en je haar schiet al in de kr...
Klok kerktoren Grote Kerk Almelo

Mysterie opgelost: dit is waarom de 4 op kerkklokken verkeerd is geschreven

Heb je wel eens goed gekeken naar de klokken van kerktorens in onze stad? De oplettende kijker ziet ...
Bladkorven Almelo

Opgeruimd staat netjes: hier in Almelo staan de komende tijd bladkorven

Het herfstseizoen is prachtig. Bladeren verkleuren en paddenstoelen schieten uit de grond. Maar er z...

adv.