Patrick en Yorben emigreren naar Gran Canaria: ‘Terug naar Almelo? Dat denk ik niet’
Je moet het maar durven: alles en iedereen achterlaten en een nieuw leven beginnen in een ander land. Patrick Veldhuis…
De vrijwilligers van de dierenambulance in Almelo vallen wel op. Ook Miranda en Sophie dragen trots een felgroen shirt met Dierenbescherming erop. “Het is heel dankbaar werk dat we doen.”
“Jaarlijks redden we duizenden dieren”, vertelt Sophie Bras (26). “Niet alleen honden en katten, maar ook dieren in het wild zoals egels, vogels en hazen. Als er iets aan de hand is, komt er eerst een melding bij de meldkamer. Die melding wordt doorgezet naar de dierenambulance, waarna wij in actie komen.”
In de zomer is er andere drukte dan in de winter. “In de zomermaanden komen we veel in actie voor jonge dieren, vooral veel jonge vogels. Dat maakt het druk. We merken ook dat we veel meldingen krijgen van mensen die vogels vinden die net uit het nest zijn gevallen. Ze vragen ons dan om advies. Verder worden we ook veel gebeld over uitgeputte egels, die heb je ook veel in deze tijd. We geven dan diverse tips.”
Lees verder onder de Insta-post >
Sophie is begonnen bij het asiel in Enschede. “Vier jaar geleden ben ik daar gestart met het verzorgen van konijnen en andere knaagdieren. Sinds kort werk ik als coördinator van Dierenambulance Almelo en Enschede.”
Een van de collega’s van Sophie is Miranda Bannink (36). Zij doet dit vrijwilligerswerk nu ruim een jaar. “Ik ben sinds juni 2021 chauffeur op de dierenambulance en sinds een paar maanden ben ik ook actief in de ondersteuning.”
Lees verder onder de foto >
Bij Dierenambulance Almelo zijn extra medewerkers meer dan welkom. Miranda vertelt: “We hebben een klein, hecht team en doen zoveel we kunnen. Maar ons team mag wel wat groter. Dan kun je makkelijker de diensten verdelen. Het is vrijwilligerswerk, maar het is zeker niet vrijblijvend. Het is belangrijk dat je er staat als dat nodig is.”
De organisatie zoekt vrijwilligers voor het rijden op de ambulance, maar ook voor de meldkamer. Verder is er behoefte aan mensen die dieren willen wegbrengen. Sophie vult aan: “Bij het vervoeren van dieren uit het wild zoeken we vooral mensen die het leuk vinden om auto te rijden en dieren naar de juiste opvang te brengen. Het dierenasiel vangt namelijk geen wilde dieren op.
De opvangcentra voor diverse diersoorten zitten meestal niet in de buurt van Almelo. Sophie: “Denk maar eens aan de roofvogelopvang in het Friese Bargum. Het is even rijden, maar we weten zeker dat de dieren daar in goede handen zijn. Wilde dieren sterken hier aan en worden daarna teruggeplaatst in de natuur.”
Lees verder onder de foto >
Wat maakt dit werk zo leuk? Miranda: “Het is enorm gevarieerd en uitdagend, geen dag is gelijk. Ik heb ’s ochtends nog geen idee hoe de dag eruit gaat zien. Meldingen van dieren die gevonden zijn en dieren die je naar een dierenarts moet brengen, het gaat maar door.”
Af en toe hebben de vrijwilligers een oproep die anders dan anders is. “Als er een duif op tien meter hoog in de boom zit, dan moeten we die duif samen met de brandweer eruit halen”, vertelt Miranda. “Een tijd geleden liep er een zwaan op de N35. Samen met Rijkswaterstaat zorgden we dat de weg werd afgesloten en dat de zwaan is weggehaald. Je komt echt van alles tegen.”
Lees verder onder de foto >
“Je probeert een dier altijd te helpen en indien nodig weer op te lappen”, vertelt Sophie. “Helaas zijn er soms tragische gevallen waarbij dat niet lukt. Op die momenten help je een dier door het uit zijn lijden te verlossen. Ook dat hoort erbij. Ondanks die voorvallen, doen we dit vrijwilligerswerk met veel plezier.”
Winactie indebuurt
indebuurt Almelo geeft kaarten weg voor Brandweerman Sam
Winactie! Win bij indebuurt kaarten voor Brandweerman Sam in Almelo
In onze gids
Populaire rubrieken