Anouchka vangt cavia’s op in Almelo: ‘Ik wil ze liever niet uit de sloot vissen’

Anouchka met haar cavia. Foto: indebuurt Almelo

Steeds vaker hoor je over gedumpte kittens, konijnen of cavia’s. Anouchka Hoogstraten (25) kan erover meepraten. Ze heeft een zwak voor cavia’s en heeft een caviaopvang in Almelo. Ze vangt cavia’s op, verzorgt ze en regelt daarna een fijn nieuw thuis voor de beestjes.

“Veel mensen weten niet hoe hard een caviaopvang nodig is”, begint Anouchka te vertellen. “Laatst kreeg ik zo’n twintig cavia’s van een fokker. Helaas zijn er veel kleintjes dood geboren door foute fok keuzes. Eentje is zelfs doodgebloed onderweg naar de dierenarts. Het doet me zeer om te zien dat er weinig baasjes zijn met goede kennis. Dan ben ik blij dat ik een opvang in Almelo heb.”

Lees verder onder de foto >

Foto: indebuurt Almelo

Opgegroeid met cavia’s

Anouchka is al haar hele leven verknocht aan cavia’s. “Ik ben ermee opgegroeid, ik ken het niet anders. We hebben altijd cavia’s gehad. Toen ik ging samenwonen met mijn vriend Max, vonden we het allebei zo stil in huis. We kochten daarom een cavia. De naam Baco is bedacht door mijn vriend, hij was in die tijd helemaal gek van Bacardi-cola”, lacht Anouchka.

Baco en Tequila in huis

“Baco ging elke avond in zijn hokje als we gingen slapen. Helemaal alleen. Dat vonden we zo zielig. In die tijd kwam ik ook in contact met Brigitte van een voormalige caviaopvang in Wierden. Ik ging bij haar langs en koos een vriendje uit voor Baco: het werd Tequila.”

Tequila was wel wat anders, maar dat vond Anouchka juist zo leuk. “Ze keek een beetje scheel en gedroeg zich anders. Ik heb een zwak voor cavia’s die gehandicapt zijn. Als er hier eentje binnen komt, hou ik hem vaak zelf.”

Lees verder onder de foto >

Eén van Anouchka’s cavia’s, die een beetje anders is. Foto: indebuurt Almelo

De familie compleet

Kort daarna ging Anouchka weer bij Brigitte langs in de caviaopvang. “En toen ik er eenmaal was, kon ik de verleiding niet weerstaan”, lacht Anouchka. “Ik nam Flügel mee en we maakten een grote flat in onze tuin zodat de cavia’s genoeg ruimte hebben. Niet veel later kwam ook Dropshot bij de familie. Helaas zijn onze eerste vier vriendjes er niet meer, maar ze zijn nog steeds heel speciaal voor me.”

Lees verder onder de foto >

Van links naar rechts: Baco, Dropshot, Tequila en Flügel. Foto: Anouchka Hoogstraten

Van caviaspeeltuin naar caviaopvang

“Toen ik dacht dat we klaar waren met de cavia’s ben ik opnieuw gezwicht bij Brigitte. Ineens liepen er tien cavia’s in onze tuin en die tien werden er twintig. Op een avond zaten de vrienden van Max me te pesten: “Hé Anouchka, er staan een heleboel cavia’s te koop, is dat wat voor jou? Begin anders een caviaopvang!”

Toevallig stopte Brigitte rond datzelfde moment met haar opvang in Wierden. “Begin 2019 plaatste zij een berichtje op Facebook over dat alle cavia’s toen bij mij opgevangen konden worden. Daarna is het snel gegaan.”

Lees verder onder de video >

Anouchka vraagt bewust geen geld

Anouchka vraagt geen geld voor een opvangplek, ze betaalt alles zelf. Wel wordt ze geholpen door Koos van Dierspecialist Haaksma in Amelo. “Hij heeft connecties en regelt soms wat goedkoop voer en hooi voor me. Het zaagsel krijg ik gesponsord van Marina Kuipers. Dat scheelt mij enorm.”

Maar waarom vraagt Anouchka dan geen klein bedrag voor een opvangplek om er caviavoer van te kunnen kopen? Daar heeft ze een duidelijke reden voor. “Ik heb liever dat mensen hun cavia’s hier brengen, dan dat ik ze uit de sloot moet vissen omdat ze niet willen of kunnen betalen.”

Tientallen cavia’s gedumpt in De Lutte

Onlangs zijn er bij Anouchka nog een grote groep cavia’s gebracht uit De Lutte, waar ze gedumpt waren. “Ik heb ze hier allemaal opgevangen. Er zat ontzettend veel werk in, want de helft van de vrouwtjes was zwanger. Waarschijnlijk zijn ze allemaal zonder enige kennis bij elkaar gezet.”

Lees verder onder de foto >

Anouchka bij de caviaflat in haar tuin. Foto: indebuurt Almelo

Verzorgen, spelen en afscheid nemen

Het blijft een zware taak, steeds kleine diertjes in ontvangst nemen, ze verzorgen en ermee spelen, om er daarna afstand van te doen als je er een band mee hebt opgebouwd. Anouchka beaamt dat, maar ze haalt er ook veel energie uit.

“Cavia’s zijn zo leuk omdat ze allemaal een eigen karakter hebben. De ene kun je niet bij de ander zetten, want dan slaan ze elkaar de hersens in. Sommige mensen vinden ze irritant omdat ze fluiten. Ik vind het superschattig en vooral grappig als ze zo te keer gaan. Ik stop daarom nog lang niet met mijn opvang.”

Meer Almeloërs met een verhaal:

Volg indebuurt Almelo ook op Instagram en Facebook.

Win het boek over Darius Dhlomo!

Bij indebuurt Almelo maak je nu 3 x kans op het nieuwe boek over Darius Dhlomo

Winactie! 3 x kans op het boek over oud-Heraclesspeler Darius Dhlomo

Meer in deze categorie

Almeloërs

Ga naar “Citroenijs, spelen in de fontein en gewilde bijbaantjes: jullie herinneringen aan Talamini”

Citroenijs, spelen in de fontein en gewilde bijbaantjes: jullie herinneringen aan Talamini

Ga naar “Lekkere hap kebab! Erhan verkoopt broodjes kebab vanuit zijn foodtruck”

Lekkere hap kebab! Erhan verkoopt broodjes kebab vanuit zijn foodtruck

Ga naar “De favoriete Almelose plekjes van Greetje: ‘Als mindervalide haal ik het liefst hier mijn broodje’”

De favoriete Almelose plekjes van Greetje: ‘Als mindervalide haal ik het liefst hier mijn broodje’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Boob tape € 5,99”

Boob tape € 5,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle Sun* 1+2 gratis”

Alle Sun* 1+2 gratis

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Projectielamp € 6,99”

Projectielamp € 6,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Labello lipbalm Caring Beauty van € 3,99 voor € 1,99”

Labello lipbalm Caring Beauty van € 3,99 voor € 1,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Keuze uit hele assortiment Andrélon, Axe, Badedas, Dove, Dove Men+Care, Love Beauty and Planet, Lux, Neutral, Prodent White Now, Rexona, Simple, Vaseline, Zendium en Zwitsal. van € 10,79 voor € 8,09”

Keuze uit hele assortiment Andrélon, Axe, Badedas, Dove, Dove Men+Care, Love Beauty and Planet, Lux, Neutral, Prodent White Now, Rexona, Simple, Vaseline, Zendium en Zwitsal. van € 10,79 voor € 8,09

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Burendag in Almelo”

Burendag in Almelo

 • 24 september 2022
Ga naar “Almelo Allee”

Almelo Allee

 • Zwembad Het Sportpark
 • 18 september 2022
hardlopen training
Ga naar “Doedelzakmuziek”

Doedelzakmuziek

 • 28 augustus 2022
Ga naar “Popronde Almelo”

Popronde Almelo

 • 17 september 2022
Popronde Almelo 2019
Ga naar “Theaterroute Almelo”

Theaterroute Almelo

 • Hof 88
 • 24 september 2022