Merijn (27) uit Almelo is trans man: ‘Als ik in de spiegel keek, was ik het niet’

Foto: Merijn Satta

Hoe voelt het om geboren te zijn in het verkeerde lichaam? De 27-jarige Merijn Satta uit Almelo herkende zichzelf jarenlang niet in de spiegel. Hij zag een vrouw, maar voelde zich man. Merijn heeft er lange tijd mee geworsteld, maar voelt zich nu als trans man gelukkiger dan ooit.

“Als ik in de spiegel keek, dan herkende ik mezelf niet. Ik was niet gelukkig”, begint Merijn te vertellen. “Ik was 22 toen ik mijn gevoel op papier zette. Nadat ik mijn brief duizend keer door had gelezen, besloot ik mijn gevoel te delen met mijn huisarts. Zij was de eerste tegen wie ik het vertelde. Eerst was ik een beetje bang: omdat ze van Turkse komaf is, wist ik dat ze andere normen en waarden kon hebben. Uiteindelijk heeft ze me heel goed ondersteund.”

Toch mee naar Intratuin

Vlak na het gesprek met de huisarts is hij in gesprek gegaan met zijn moeder. “Ze zei: “Als jij je zo voelt, dan is dat zo. Ik heb daar geen problemen mee.” Dat vond ik een hele fijne reactie. Wel merkte ik de weken erna dat ze er moeite mee had. Ze vroeg me minder mee, naar de Intratuin of naar woonwinkels. Ik dacht: hallo, ik wil mijn lichaam dan wel veranderen, maar ik vind het nog steeds geweldig om door woonwinkels te struinen”, vertelt Merijn met een grote lach op zijn gezicht.

Lees verder onder de foto >

Merijn met zijn moeder. Foto: Merijn Satta

Begin van de transitie

Merijn kwam er kort na zijn doktersbezoek achter dat je je niet in Almelo kan laten behandelen voor een transitie. Daarvoor moest hij naar het VU medisch centrum in Amsterdam. “De wachttijden voor een transitie zijn echt bizar hoog als dit via de dokter gaat. Daarom heb ik heb me bij een andere organisatie aangemeld, waar het sneller kon. Daar heb ik veel gesprekken moeten voeren en er zijn analyses gedaan. Ze moeten namelijk wel zeker weten dat je het echt wil.”

Nieuwe naam kiezen

“Gelukkig zagen de psychiaters bij het VUmc vrij snel dat ik zeker was van mijn zaak. Ik kreeg groen licht en drie maanden later zat ik al aan de hormonen. Ik ging me kleden als man, mijn stem werd zwaarder en ik kreeg baardgroei. Ineens moest ik een nieuwe naam gaan kiezen. In een programma dat ik keek, kwam een Merijn voor. Dat vond ik zo’n toffe naam. Ik zocht de betekenis op en ik zag dat het ‘van de zee’ betekent. Mijn moeder wilde altijd bij de marine dus ‘Merijn’ koppelde ook nog naar haar. Dat vond ik extra leuk.”

Veel mensen om Merijn heen moesten wennen aan zijn nieuwe naam. “Van Jessica naar Merijn is niet niks, dat snap ik ook wel. Hoewel ik heel goed met mijn oma kan en ze me helemaal accepteerde, had zij veel moeite met mijn naam. Toen we een keer samen in een winkel stonden en ze het weer mijn oude naam gebruikte, was ik er klaar mee: “Als je me nog één keer zo noemt, wil ik je niet meer zien”, zei ik. Sindsdien heb ik mijn oude naam niet meer gehoord.”

Lees verder onder de foto >

Merijn laat een poster zien van zichzelf voor een LHBTI-campagne in Almelo. Foto: Merijn Satta

Geen vaderfiguur

“Mijn vader heb ik altijd weinig gesproken. Toch wilde ik ook hem vertellen dat ik in transitie ging. Ik hoopte stiekem op zijn hulp. Ik keek tegen hem op: hij is een brede Italiaanse man met veel haar op de armen. Qua uiterlijk is hij echt een voorbeeld voor mij. Nadat ik hem een bericht stuurde kreeg ik na lang wachten geen leuk antwoord: “Wat je niet hebt, kan je niet missen”, stuurde hij. Met andere woorden: je bent nooit in mijn leven geweest, dus ik mis je ook niet.”

Merijn ziet zijn vader nog heel af en toe. “Ik zie hem wel eens bij mijn oma. Hij kijkt dan dwars door me heen en dat geeft voor mij alleen maar aan dat ik hem niet waard ben. Als je situaties niet kan veranderen, moet je de manier van ermee omgaan maar veranderen. Dat heb ik hierna wel geleerd.”

Zelfacceptatie en voorlichting

“Ik geef nu al een lange tijd voorlichting over genderdiversiteit op scholen. Te veel jongeren weten niet dat je over dit soort onderwerpen mag praten of ze snappen niet eens precies wat ze voelen. Zo’n voorlichting laat zien dat je normaal bent, ook als je op hetzelfde gender valt of je niet thuis voelt in je lichaam. Of als je gewoon even niet weet wat je bent. Want er hoeft niet per se een stempel op.”

De ambitie om iets te doen met zijn kennis en ervaring is erg groot bij Merijn. “De voorlichting doe ik nu op vrijwillige basis, omdat ik het belangrijk vind dat dit onderwerp bespreekbaar wordt. Uiteindelijk wil ik als zzp’er aan de slag en er mijn werk van maken. Ik ben geen psychiater, maar wel een ervaringsdeskundige. En dat is misschien nog wel belangrijker.”

Merijn geeft op een school een presentatie over genderdiversiteit. Foto: Merijn Satta

Meer Almeloërs en hun verhaal:

Volg indebuurt Almelo ook op Instagram en Facebook.

Kerstengel gezocht

Wie is jouw kerstengel en verdient een bedankje? Meld diegene aan!

Nomineren maar! Welke Almeloër is jouw kerstengel en verdient een mooi kerstgeschenk?

Meer in deze categorie

Almeloër van de Week

Ga naar “Naast voedselbank en speelgoedbank heeft Almelo nu ook een meubelbank: ‘Heel dankbaar werk’”

Naast voedselbank en speelgoedbank heeft Almelo nu ook een meubelbank: ‘Heel dankbaar werk’

Evelien De Jong De Meubelbank
Ga naar “Karen maakt cadeautjes met een naam erop: ‘Mensen zijn verbaasd over hoe ik dat doe’”

Karen maakt cadeautjes met een naam erop: ‘Mensen zijn verbaasd over hoe ik dat doe’

Karen Grouve-Thijs items
Ga naar “Sven en Clariena uit Almelo wonen in groene hart Duitsland: ‘Wij wonen waar anderen vakantie houden’”

Sven en Clariena uit Almelo wonen in groene hart Duitsland: ‘Wij wonen waar anderen vakantie houden’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lederen smartphonetas Nappaleer. Groot vak met ritssluiting met extra steekvak € 9,99”

Lederen smartphonetas Nappaleer. Groot vak met ritssluiting met extra steekvak € 9,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “damesbroek flared glitter zwart voor € 20”

damesbroek flared glitter zwart voor € 20

 • HEMA
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Intercedent”

Intercedent

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “catering medewerker”

catering medewerker

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Doelenkerstmarkt”

Doelenkerstmarkt

 • 11 december 2022
Ga naar “EK Kickboksen in Almelo”

EK Kickboksen in Almelo

 • Topsportcentrum IISPA
 • 28 januari 2023
Ga naar “Pubquiz”

Pubquiz

 • The Shamrock
 • 4 december 2022
The Shamrock Almelo
Ga naar “Jingle Ball”

Jingle Ball

 • Hof 88
 • 16 december 2022