Linda verwerkt haar verleden met vrouwentorso’s: ‘Van mijn ouders mocht ik niet creatief zijn’

Foto: indebuurt Almelo

Linda Baars (55) begon in 2017 met een nieuwe hobby: van een simpele vrouwentorso maakt ze een creatief kunstwerk. Ondertussen heeft ze hiervan haar werk gemaakt en maakt ze torso’s onder de naam Lif-Art. Op deze creatieve wijze kan ze haar verleden verwerken.

Linda woont samen met haar zoon van 22 op de Windmolenbroek. Haar dagen brengt ze vooral creatief door. In haar atelier besteedt ze uren aan het maken van unieke torso’s. Sommigen zijn voor haarzelf, andere torso’s zijn voor een expositie of voor de verkoop. Haar huiskamer staat vol kunstzinnige torso’s. Eindelijk mag ze haar creativiteit loslaten, want vroeger mocht en kón het niet.

Een minder mooi begin

De start van Linda’s bedrijf is een bijzonder verhaal. “In 2017 kreeg ik een geperforeerde blindedarm. Dat betekent dat je blindedarm is geknapt en de inhoud komt vrij in de buikholte. Zoals het klinkt, was het ook: totaal niet goed. Ik werd zo ziek, dat ik afscheid heb genomen van mijn kinderen. Iedereen dacht dat ik het niet zou overleven.”

Toch herstelde Linda, al ging dat langzaam. “Omdat ik afgekeurd was, kon ik niet werken. Maar ik kan ook niet stilzitten. Ik kom uit Rotterdam en heb de ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit. Op een dag zat ik wat op Marktplaats te scrollen en kwam ik een torso tegen met een platte achterkant. Ik ben altijd al creatief geweest, dus de ideeën popten gelijk op. Ik besloot er gewoon aan te beginnen. Ik wilde bezig blijven.”

Het verleden verwerken

Linda’s vertelt over haar jeugd. Die was behoorlijk anders dan die van andere tieners. Ze is streng gelovig opgevoed. Er waren strenge regels in huis, ze mocht haar gevoelens niet uiten en veel dingen die ze leuk vond, mocht ze niet doen. “Dat speelt zeker mee met hoe ik begonnen ben. Tijdens het herstel van mijn geperforeerde darm, was ik mijn verleden ook aan het verwerken.”

Lees verder onder de foto >

Torso die Linda’s verleden schetst. Foto: indebuurt Almelo

Torso met een draak

Linda kreeg tijdens haar revalidatie ook therapie om dingen uit haar verleden te verwerken, die ze niet had afgesloten. “Het was een heftige periode, ik was van alles tegelijk aan het verwerken.” Om het gevoel over haar jeugd te kunnen uiten, heeft ze een torso gemaakt.

“In deze torso zie je mij, met een draak die constant over me heen walst. Die alles voor me bepaalt zodat ik geen eigen keuzes kan maken. Op dit werk ben ik het meest trots. Gewoon omdat het mezelf schetst.”

De eerste torso’s

“Vroeger had ik al eens wat gemaakt met etalagepoppen. Daar bleef het bij, want de kunstacademie was echt een no go. Ik moest naar de huishoudschool en mijn creativiteit mocht ik niet laten zien.” Na haar ziekte mocht Linda losgaan op de torso die ze had besteld. “Toen die eerste af was, wilde ik meer.”

Linda besloot wel één ding te veranderen. “Doordat de torso plat was zat er niet genoeg uitdaging in. De volgende torso die ik maakte, had geen platte achterkant. Daar werd ik helemaal hyper van. Ik vond het zo gaaf, dat ik de hele week heb lopen springen”, lacht Linda. “Ik was er supertrots op.”

Lees verder onder de foto >

Torso met een weegschaal. Foto: indebuurt Almelo

Het proces

Hoe lang is Linda bezig met het maken van een torso? “Oh, honderden uren! Het begint al in de kringloop, waar ik veel sieraden koop. Daarna zit ik uren in mijn atelier. Ik doe alles op gevoel. Fantasie is daarbij mijn drijfveer. Ik bedenk iets, ik doe het en dan lukt het.”

Het is net alsof die creativiteit al jaren verstopt zit in haar hoofd, zo zegt ze. “Alles wat ik doe heb ik nooit geleerd, maar toch weet ik hoe ik iets moet maken. Ik maakte bijvoorbeeld de schubben van de draak met klei en verf. Mijn broer heeft de kunstacademie gevolgd en zei dat dat helemaal niet kon. Toch wel!”

Kunstobject of vrouwentorso?

Er is soms wat verwarring over Linda’s kunst. Zo zien veel mensen de torso als een echte vrouwentorso. “En dan is er onbegrip. Ze zeggen: “Waarom werk je alleen met het ideaalbeeld van een vrouwenlichaam? Dat willen we er juist zo graag uit slopen!” Maar ik zie de torso niet per se als een vrouwenlichaam.”

Linda bekijkt een torso heel anders. “Ik zie het als een blanco canvas waarop ik mijn ei kwijt kan. Zo heeft één van mijn torso’s eens op een voorlichtingsavond voor vrouwen met protheses gestaan. Veel vrouwen zagen het als een pop met lingerie, maar anderen zagen een witte engel, wat het ook was.”

Lees verder onder de foto >

Witte engel. Foto: indebuurt Almelo

Niet denken voor anderen

Linda heeft de afgelopen jaren geleerd dat ze niet voor anderen moet denken. “Veel mensen vullen zelf wat in voor een ander. Zo betrap ik me er nog te vaak op dat ik tijdens een opdracht dingen denk als: ‘Is het niet te sexy? Moet het niet minder? Vinden ze het niet te heftig?’ Die vragen hielden mij bezig.”

Veel complimenten gekregen

Linda heeft lang getwijfeld of de witte engel wel kon op de voorlichtingsavond. “De vrouwen die er zouden komen hebben borstkanker gehad en missen een borst.” Na afloop kreeg Linda veel complimenten. Het was een echte witte engel en dat paste precies bij alle vrouwen die de avond bezochten, vonden ze.

“En zoiets gebeurde later nog eens, toen het gemeentehuis een torso wilde. Ik vond een leerachtige torso niet passen, maar toen de mensen van de gemeente mochten kiezen kozen ze juist die. Zo zie je maar, je moet niet denken voor andere mensen. Als ze in jouw werk al mooi vinden, dan komt het helemaal goed!”

Ook deze Almeloërs spraken wij:

Volg indebuurt Almelo ook op Instagram en Facebook.

Win met indebuurt

indebuurt verloot sinterklaasboxen voor een heerlijk avondje

Winnen! indebuurt verloot sinterklaasboxen vol lekkers voor een heerlijk avondje

Meer in deze categorie

Almeloër van de Week

Ga naar “Naast voedselbank en speelgoedbank heeft Almelo nu ook een meubelbank: ‘Heel dankbaar werk’”

Naast voedselbank en speelgoedbank heeft Almelo nu ook een meubelbank: ‘Heel dankbaar werk’

Evelien De Jong De Meubelbank
Ga naar “Karen maakt cadeautjes met een naam erop: ‘Mensen zijn verbaasd over hoe ik dat doe’”

Karen maakt cadeautjes met een naam erop: ‘Mensen zijn verbaasd over hoe ik dat doe’

Karen Grouve-Thijs items
Ga naar “Sven en Clariena uit Almelo wonen in groene hart Duitsland: ‘Wij wonen waar anderen vakantie houden’”

Sven en Clariena uit Almelo wonen in groene hart Duitsland: ‘Wij wonen waar anderen vakantie houden’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Velours dekbedovertrek Per stuk. € 19,99”

Velours dekbedovertrek Per stuk. € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “2-in-1 steelstofzuiger Rotaro PowerVac”

2-in-1 steelstofzuiger Rotaro PowerVac

 • Blokker
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “AH Scharrel- kipfiletblokjes 200 of 300 gram van € 3,49 voor € 2,62”

AH Scharrel- kipfiletblokjes 200 of 300 gram van € 3,49 voor € 2,62

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Velours dekbedovertrek € 19,99”

Velours dekbedovertrek € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 27 november 2022

Agenda

Ga naar “Doelenkerstmarkt”

Doelenkerstmarkt

 • 11 december 2022
Ga naar “EK Kickboksen in Almelo”

EK Kickboksen in Almelo

 • Topsportcentrum IISPA
 • 28 januari 2023
Ga naar “Sinterklaas in de Bibliotheek”

Sinterklaas in de Bibliotheek

 • Bibliotheek Almelo
 • 30 november 2022
Ga naar “Pubquiz”

Pubquiz

 • The Shamrock
 • 4 december 2022
The Shamrock Almelo