Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zeth deelt zijn make-uptips op Insta: ‘Ik wil mensen weer laten stralen’

Door Martijn de Lange 14 januari 2020

Hij is een bijzondere verschijning in Almelo. Met zijn lange haar, baardje en make-up is Zeth Lewerissa zeker niet doorsnee. “Gelukkig krijg ik veel positieve reacties als ik door Almelo loop. Die enkele negatieve reactie laat ik van me afglijden.” De 34-jarige Zeth deelt sinds een jaar make-uptips op Instagram. Hij doet dat onder zijn artiestennaam Ozje Valentijn. 

Het is lastig voor te stellen, maar Zeth had als klein jochie stekeltjeshaar. “Maar ik deed nooit typische jongens-dingen. Ik klom niet in bomen en zat ook niet op voetbal. Nog steeds niet trouwens”, lacht hij. “Ik speelde altijd met mijn vriendinnetjes. En ook nu nog heb ik meer vriendinnen dan vrienden. Ik ben een man die toevallig van vrouwen-dingen houdt.”

Almelo is zijn thuis

In Almelo voelt hij zich thuis. “Ik heb mijn hele leven in Almelo gewoond, mijn hele familie woont hier. Mensen verwachten bij mij vaak dat ik graag in een stad als Amsterdam zou willen wonen. Maar ik wil helemaal niet weg uit Almelo. En dat hoeft ook niet. Als ik hier over straat ga, dan krijg ik vooral positieve reacties. Kinderen kijken me soms verbaasd aan, op een leuke manier. En kinderen kunnen ook zo lekker eerlijk zijn, ik hou daarvan!”

Van schoenen naar make-up

Zeth kwam op een bijzondere manier in de wereld van make-up en modeshows. Zo’n tien jaar geleden werkte hij in een schoenenzaak in Almelo, Poco Loco. “Daar kwam geregeld een vrouw die directrice bleek te zijn van een miss-verkiezing. Op een dag liet ze vallen dat ze een jurylid te kort kwam voor een verkiezingsavond. Toen heb ik me spontaan aangeboden en is het balletje gaan rollen.” Zeth ging vervolgens mee met de fotografen. “Stond ik daar een beetje naast de fotograaf te wachten totdat hij alle missen op de foto had gezet. Ik wilde me nuttig maken en besloot de styling van de missen te gaan doen. Ik heb een make-up-koffertje gekocht en ben aan de slag gegaan.”

Vak geleerd via internet

Ervaring in de make-up had Zeth niet. Hij liep in die tijd ook nog niet met make-up rond. Maar hoe leer je dat dan? “Ik heb heel veel YouTube-videos gekeken. Zo heb ik het mezelf aangeleerd. En ik heb mijn schoonzusje en mijn vriendinnen gebruikt als proefpersonen. Ach, het is gewoon je gevoel volgen. Kijken naar de huidstructuur en de vorm van het gezicht van iemand en de make-up daar op aanpassen.” Hij heeft een tijdlang visagie gedaan bij modeshows door heel Nederland en heeft voor merken als Inglot, MAC Cosmetics en The Body Shop gewerkt. Zeth vindt het heerlijk om met make-up bezig te zijn. “Met make-up kun je mensen weer laten stralen. Je benadrukt iemands mooie kanten en haalt zo het beste in diegene naar voren. Het is heel dankbaar.”

‘Je benadrukt iemands mooie kanten en haalt zo het beste in diegene naar voren’

Ozje Valentijn op Insta

Sinds een jaar geeft Zeth elke week make-uptips op Instagram. “Ik doe dat onder de naam Ozje Valentijn. Iemand riep een keer ‘ozje’ naar me, en dat is blijven hangen. En omdat Facebook om een achternaam vroeg, moest ik ook daarvoor iets bedenken. Het was bijna Valentijnsdag toen en ik vind Valentijn ook gewoon een mooie naam.” De reacties die hij krijgt via Instagram zijn positief. “Tuurlijk, wie mijn account volgt op Instagram doet dat doelbewust.”

Het Insta-account blijft wel een hobby voor hem. Het is niet zijn doel om ervan te kunnen leven. “Het kost me zelfs geld. Je wilt toch steeds weer wat nieuws laten zien aan je volgers, de nieuwste producten van de grote merken. Als Jaclyn Hill iets nieuws heeft, dan wil ik het ook!” Als het aan Zeth ligt, komen er ook een paar video’s aan waarbij hij samenwerkt met andere influencers.

Kindertelefoon

Maar er is meer dan make-up. Zeth houdt zich ook met andere zaken bezig. “Ik ben vrijwilliger bij de Kindertelefoon, hier in Almelo. Daar bied ik een luisterend oor aan kinderen die iets kwijt willen. Dat geeft me veel voldoening, om ze verder te kunnen helpen.” Bij de Kindertelefoon doen de vrijwilligers zowel telefoongesprekken als chatgesprekken. “Via de telefoon komt het verhaal wel indringender bij me binnen, je hoort hun stem, de aarzeling bij een vraag, heel bijzonder vind ik dat.”

Door dit vrijwilligerswerk heeft Zeth ontdekt dat hij graag mensen verder mag helpen in het leven. Daarom gaat hij een BBL-opleiding maatschappelijke dienstverlening volgen. “Ik wil mensen graag op weg helpen, ze een duwtje in de rug geven. Met de make-up ga ik door als hobby, mensen helpen wordt mijn werk.”

Lees ook:

Yannic Husers uit Almelo

Barman Yannic woont graag in Almelo: ‘In Tubbergen werd ik gek’

Het maken van een afspraak met Yannic Husers was wat lastig. Hij is zo druk met studie en werk, dat ...

Joey (25) heeft zijn eigen kerstdorp: ‘Huisjes AH komen er niet in’

Lieneke (43) runt Speelgoedbank in Almelo: ‘Het draait momenteel te goed’

adv.