Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Niki is dol op bakken: ‘Ik mis niets van Heel Holland Bakt’

Door Martijn de Lange 11 februari 2020

Natuurlijk zat ze zondagavond voor de televisie voor de finale van Heel Holland Bakt. Net als 4 miljoen anderen. Niki Kommer uit Almelo smult van het bakprogramma. “Ik schreeuw nog net niet naar de televisie, maar ik heb natuurlijk wel mijn ideeën over hoe je iets het beste kunt bakken.” Zelf maakt ze dan ook de lekkerste taarten en gebakjes met haar eigen bedrijfje.

Heel Holland Bakt

De 31-jarige Niki heeft zelf tweemaal geprobeerd door te dringen tot Heel Holland Bakt. “Ik ben beide keren uitgenodigd om een taart te laten beoordelen. Maar ja, dan sta je daar met 500 of 1000 mensen en er gaan maar tien door naar de tv-opnames.” Of ze het nog een keer zou willen proberen? “Volgens mij val ik niet meer onder de categorie thuisbakker en mag ik daarom niet meer meedoen.”

Dus volgde Niki de afgelopen weken de verrichtingen van winnares Anouk en de andere negen bakkers thuis, voor de buis. “En dan heb ik natuurlijk wel adviezen voor de bakkers, maar iedereen doet het toch op zijn eigen manier.”

Bake You Happy
Foto: Bake You Happy

High-tea in studentenhuis

In haar studententijd was Niki ook al vaak in de keuken te vinden. “Ik woonde in een studentenhuis op de campus in Enschede met dertien anderen. Ik vond het altijd heerlijk om me uit te leven. Zoals bij de kerstdiners, met de desserts. En voor verjaardagen en vergaderingen maakte ik geregeld een high-tea. Daar maakte ik wel vrienden mee ja.” Ze studeerde Advanced Technologie en Industrieel Ontwerpen. En hoewel ze geen baan heeft in die vakgebieden, is de kennis niet verloren gegaan. “Ik ontwerp alles zelf, mijn website, mijn logo maar ook de ontwerpen van het gebak.”

Na haar studie aan de Universiteit Twente volgde een baan bij speelgoedmaker SES in Enschede. Maar ze besloot het roer om te gooien. Ze koos voor haar passie, het bakken. Of dat de juiste keuze is? “Ik geloof in God en ik geloof dat Hij het beste met mij voor heeft, dus ik maak mij geen zorgen over deze keuze. Ik vertrouw er namelijk op dat Hij altijd voor mij zal zorgen.”

Niet om 4 uur opstaan

Het bakken heeft Niki zelf geleerd, vooral door veel te doen. “Ik heb ook wel eens overwogen om een bakkersopleiding te gaan doen. Maar om 4 uur ’s nachts opstaan, dat wil ik dus echt niet. Wat ik nu doe heb ik mezelf aangeleerd, alle technieken van het bakken. Ik heb een Engelse spreuk die goed weergeeft wie ik ben: ‘A self taught baker who loves to teach others’.”

Bake You Happy
Foto: Bake You Happy

Bakworkshops

Met haar bedrijfje Bake You Happy geeft ze tegenwoordig bakworkshops. “Met een groep een high-tea maken bijvoorbeeld en dan lekker samen opeten. Of we maken brownies en blondies met toeven erop, gaan een middagje taarten opmaken of nummer- en lettercookies versieren.” Het is wel erg zoet en suikerrijk wat er gemaakt wordt, mager is het beslist niet. Maar Niki wil niet op de gezonde toer met haar baksels. “Dat lijkt me niks. Ik vind dat als je een keer iets zoets wilt nemen, dan moet dat gewoon kunnen.”

‘Als je een keer iets zoets wilt nemen, dan moet dat gewoon kunnen’

Je kunt bij Niki ook allerlei zoete mini gebakjes bestellen, zoals brownies, blondies en boterkoek. Of wat dacht je van cupcakes en een cakepizza. Een tijdlang maakte Niki ook gedecoreerde taarten. “Daar ben ik mee gestopt. Er gaat zoveel tijd in zitten en bovendien ben ik erg perfectionistisch. Ik wil nu vooral verder met anderen leren bakken. Zoals bij mijn workshops en misschien ga ik dat ook wel online doen. Met mensen werken en mijn kennis over bakken overdragen, daar ga ik voor.”

Bake You Happy
Foto: Bake You Happy

Lees ook:

Bart Wessels BWESS in Almelo

DJ Bart uit Almelo: ‘Mijn vrienden rekenen in het weekend nooit op mij’

Bart Wessels uit Almelo is in de regio beter bekend als dj BWESS. De 24-jarige Bart draait elke vrij...

Endy maakt veel zelf in huis: ‘Met wat schroeven en een riem van de Action’

Monique van Bartjes Vis: ‘Via mijn liefde voor Bart kwam de liefde voor vis’

Farach werkt bij de Kindertelefoon: ‘Het gaat van pizza-prank tot mishandeling’

Zeth deelt zijn make-uptips op Insta: ‘Ik wil mensen weer laten stralen’

adv.