Almelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Billy kweekt spieren in eigen achtertuin: ‘Almelo moet aan de calisthenics’

Door Martijn de Lange 19 mei 2020

Het is jaloersmakend, het lichaam van de 25-jarige Billy Kroes uit Almelo. Gespierd, geen grammetje vet en heel veel kracht. Hij doet er dan ook veel voor. Billy doet aan calisthenics en traint elke dag twee tot drie uur in zijn eigen achtertuin. En op zondag doet hij dat de hele dag met zijn vrienden Hendry en Carmen. “Ik hoop dat Almelo een calisthenics-park kan krijgen, zodat veel meer mensen deze oefeningen kunnen doen.”

Calis-watte? Wat is calisthenics eigenlijk? Zoals zoveel nieuwe sporten, komt ook deze sport uit Amerika overwaaien. Nu begint calisthenics ook bij ons populairder te worden. De naam is afgeleid van de twee Griekse woorden kalos (mooi) en sthenos (kracht). Je kweekt sterke spieren én een evenwichtig en atletisch lichaam. En dat doe je met je eigen lichaamsgewicht. Bij deze sport geen halters en gewichten; je trekt, duwt en draagt je eigen lichaam. En door veel verschillende oefeningen met je lichaamsgewicht te combineren, kun je elke spiergroep uiteindelijk aanspreken.

Gym dicht, dus in achtertuin

Normaal traint Billy bij Primitive Gym in Harderwijk, waar de hele hal volstaat én hangt met stangen en andere hulpmiddelen. De ideale ruimte dus voor alle pull-ups, chin-ups, muscle-ups, push-ups en dips en beenoefeningen zoals squats en lunges. Billy traint in Harderwijk met teamgenoten Carmen Venema (26, Utrecht) en Hendry Kooistra (25, Hardenberg). Maar nu de sportschool noodgedwongen dicht is, trainen ze elke zondag in de achtertuin bij Billy in Almelo.

Tekst gaat verder onder de Insta-post.

Buiten werken aan je lichaam

“Het is zo lekker”, vertelt Billy ons aan de telefoon. “Samen bezig zijn in de buitenlucht, werken aan je eigen lichaam, lekker muziekje erbij.” De apparatuur in zijn tuin heeft Billy gesponsord gekregen van een bedrijf in speeltoestellen en turnmatten uit Lochem, dus aan de apparatuur zal het niet liggen. “Na een lange dag trainen, eten we samen nog een hapje. Nee geen salade ofzo, maar veel koolhydraten zoals rijst en macaroni en ook veel eiwitten.” Heeft Billy dan ook van die grote potten met eiwitpoeder in de kast staan? “Nee, daar doen wij niet aan. Geen supplementen.”

Eerste prijs op toernooi in Ierland

Billy beoefent nu zo’n twee jaar calisthenics en ontdekte de sport via het internet. “Ik ben begonnen het als workout te doen”, vertelt hij. “Na een tijdje ontmoette ik in een calisthenics-park in Hengelo een Spanjaard, die mij introduceerde in de freestyle-variant. Deze vorm is zo creatief en vrij: er is ruimte om alle bewegingen die je maar kunt bedenken uit te voeren en je blijft jezelf steeds ontwikkelen.” Inmiddels is Billy een gecertificeerd trainer en leert hij anderen hoe het moet. Ook doet hij mee aan wedstrijden, zoals vorig jaar op het eerste Nederlands kampioenschap, “maar dat ging niet helemaal lekker.” Betere herinneringen bewaart Billy aan een toernooi in Ierland, waar hij eerste werd.

Calisthenics-park in Almelo

Billy wil dat meer mensen gaan genieten van deze laagdrempelige sport, waarbij je kracht, coördinatie én lenigheid kunt trainen op een goedkope manier én ook nog eens lekker in de buitenlucht. Bij de gemeente Almelo wil Billy een verzoek neerleggen voor een calisthenics-park in de stad. “Ook wil ik demonstraties geven bij evenementen in de stad, om de sport populairder te maken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Carmen Hendry en Billy Almelo
Carmen, Hendry en Billy. Foto: still uit video.

Hersenschudding, kan gebeuren

Zijn maat Hendry is blij dat hij elke zondag in de Almelose achtertuin mag komen trainen. “Op mijn 19e deed ik een paar maand aan fitness, maar ik ben snel geswitcht naar het trainen op lichaamsgewicht. Sinds twee jaar doe ik ook aan freestylen.” Gaat er dan wel eens wat mis? “Ach, een keer een hersenschudding. Kan gebeuren. En geregeld blaren op je handen, of je trekt je handen open.”

Luchtacrobaat in een circus

Teamgenoot Carmen komt elke zondag vanuit Utrecht naar Almelo om te trainen. “Als kind ben ik begonnen met turnen, later was ik luchtacrobaat in een circus. Deze sport sluit daar goed bij aan.” Bij calisthenics kweek je spieren, dan zal Carmen ook wel veel kracht hebben? “Ja ik ben wel iets sterker dan een gemiddeld meisje”, zegt ze, terwijl Billy en Hendry luid lachen op de achtergrond.

Speciaal voor indebuurt heeft Billy met Hendry en Carmen een video opgenomen, waarin ze een paar eenvoudige oefeningen met je delen. Bekijk de video bovenaan dit artikel. En alvast veel sport-plezier!

Maar verhalen van Almeloërs:

Promillage Almelo

Marco verliet de bouw en begon eigen slijterij: ‘Nu cafés dicht zijn, halen mensen drank voor thuis’

Bijna twee jaar runt Marco Schonewille nu zijn eigen slijterij in de binnenstad van Almelo. In juli ...

Niek schrijft coronalied om cafés te steunen: ‘Hoop dat kroegen het redden’

Nieuwe Italiaanse trattoria in Almelo: ‘Bij ons geen tostiham en pizza Hawaii’

Deze vier meiden uit Almelo zitten in de finale van Miss Beauty of Overijssel 2020

Herman wil opnieuw op Expeditie Robinson, ditmaal met zijn kinderen

Juan (23) kreeg het zingen met de paella-lepel ingegoten

adv.