Alkmaar

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Je huis appeltjesgroen schilderen: mag dat in Alkmaar?

Door Merel Schut 22 mei 2020

De buitenboel eens flink aanpakken en kiezen voor een felle kleur; misschien wil jij je huis wel in een felle kleur schilderen? Je zal de eerste niet zijn, want de 82-jarige Ineke van Amersfoort schilderde haar huis in Den Helder appeltjesgroen en dat zorgde voor gesteggel in de buurt. Wat zijn de regels in Alkmaar, als je aan de slag wilt met je kwast en verfroller?

Ineke uit Den Helder hoeft haar appeltjesgroene muren voorlopig niet over te schilderen omdat ze in hoger beroep ging tegen het oordeel van de rechter. Die stelde Ineke namelijk in het ongelijk. Maar hoe zit het in Alkmaar? We zochten het uit.

Welstandscommissie

Een woordvoerder van gemeente Alkmaar laat weten: ”In het geval dat een inwoner zijn/haar huis in Alkmaar appeltjesgroen verft en we krijgen daarvoor een verzoek tot handhaving uit de buurt, dan leggen wij dit voor aan de welstandscommissie. Deze beoordeelt de situatie op basis van de welstandsnota en bekijkt of hier sprake is van een exces (wanneer het uiterlijk van een bouwwerk sterk afwijkt van en afbreuk doet aan de omgeving).”

Onrustig beeld

We slaan de welstandsnota er op na. Onder het kopje ‘excessen’ over felle kleuren staat dit ”Het toepassen van felle kleuren of kleuren die contrasteren met de directe omgeving, kan leiden tot een onrustig beeld en is daarom welstandshalve ongewenst.”

Het antwoord op de vraag is dus: nee. Mocht je de buitenmuren eens flink onder handen willen nemen, dan is het raadzaam om neutrale kleuren te kiezen.

Lees ook:

Indebuurt

Zwemmen in de Alkmaarse grachten: mag dat?

Het is mooi weer, je zit op een bootje op de Alkmaarse grachten en je hebt zin in een verfrissende d...
Indebuurt

Je overleden kat of hond in de tuin begraven: mag dat?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Indebuurt

Posters aan lantaarnpalen hangen voor je vermiste kat: mag dat?

Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel. Maar als Luna of Tijger wat langer van huis is, ma...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.