Alkmaar

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rijp voor de sloop? Dit gebeurt er met de voormalige wachtruimte bij station Alkmaar

Door Merel Schut 27 mei 2020

Alkmaarders die vaak met de trein of bus reizen zal het opgevallen zijn: de voormalige wachtruimte en verzamelplek voor buschauffeurs van Connexxion staat leeg. Het pand aan de Stationsweg is verlaten en verouderd, rijp voor de sloop. Maar, wat gaat er eigenlijk mee gebeuren?

In 2018 is de voormalige wachtruimte nog onderwerp van gesprek geweest in de Alkmaarse gemeenteraad. Het pand staat namelijk al jaren leeg. Het heeft zelfs nog tijden te huur gestaan, zoals je in deze brochure kunt zien. Nadat de wachtruimte was opgeheven, zat er ooit nog een kiosk waar je koffie of een broodje kon kopen.

Omdat reizigers bij slecht weer nu in de regen op de bus moeten wachten, werd onderzocht of de wachtruimte niet in ere hersteld kon worden. De gemeenteraad nam een ingediende motie aan om te kijken of de wachtruimte weer in gebruik genomen kon worden.

De eigenaren

Door de gemeenteraad is toen contact gezocht met de eigenaren van Stationsweg 51. De NS is hier grondeigenaar, maar vastgoedbedrijf Green Real Estate beheert het gebouw. In een contract is tussen deze partijen vastgelegd dat het pand gesloopt moet zijn voor 30 april 2022.

De gemeente informeerde naar de mogelijkheid om het pand tot die tijd te huren, zodat er een wachtruimte voor reizigers gerealiseerd kon worden. Maar, helaas: aan het pand zou dan zoveel onderhoud gepleegd moeten worden dat dit niet rendabel is.

Na de sloop

We vroegen de NS naar de toekomstplannen met de grond na de sloop. Een woordvoerder liet weten dat met de gemeente Alkmaar wordt gewerkt aan een integrale gebiedsvisie voor het stationsgebied. Als de grond aan de Stationsweg 51 dan leeg is, kan dit worden meegenomen in die plannen. Het is dus nog even wachten op een nieuwe bestemming. Wij hebben wel wat suggesties: misschien een leuke koffiezaak of stationswinkeltje?

Meer lezen:

Indebuurt

Treinreizigers opgelet: onbewaakte fietsenstalling bij station Alkmaar dicht

Vanwege onderhoudswerkzaamheden is de onbewaakte fietsenstalling van station Alkmaar niet in gebruik...
Indebuurt

7 dingen die voor Alkmaarse treinreizigers heel normaal waren

Op een gemiddelde werkdag stappen er honderden reizigers in- en uit op station Alkmaar. Het reizen l...

adv.