Alkmaar

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De grote lenteschoonmaak: praktische tips van opruimcoach Corinne

Door Merel Schut 25 maart 2020

Nu we door de huidige coronamaatregelen allemaal wat meer aan huis gebonden zijn, kan het heerlijk zijn om thuis eens even flink op te ruimen. De Alkmaarse opruimcoach Corinne Dekker heeft tips voor inwoners die de bezem door het huis willen halen.

De Netflix-serie en boeken van opruimgoeroe Marie Kondo hebben al flink wat huishoudens aan het opruimen gekregen. Met haar methode kun je jezelf bij elk kledingstuk of vergeten fotolijstje afvragen of het je nog gelukkig maakt. Als het antwoord nee is, neem je er afscheid van. Dankzij Marie Kondo is er volgens opruimcoach Corinne Dekker minder gêne om toe te geven dat je slecht bent in opruimen. Maar met je afvragen of bepaalde spullen je gelukkig maken, begint het volgens haar pas.

Koop geen opruimsystemen

Corinne: ”Veel mensen zijn geneigd om als eerste naar de winkel te gaan om opbergsystemen of opruimbakken te kopen. Winkels zijn heel goed in het verkopen van een opruimgevoel. Ik draai het liever om. Bekijk eerst je spullen en beslis wat weg kan en wat je wilt houden. Bedenk vervolgens waar je het dan wilt bewaren. Ik geef altijd als tip om spullen neer te zetten waar je ze gebruikt. Als je graag gitaar speelt en dat het liefst in de keuken doet, zet het instrument dan ook in de keuken. Zoek naar een gangbare plek voor je spullen. Wat je weg wilt doen, kun je naar een kringloopwinkel brengen.”

Koffiekopje met emotionele waarde

Begin dus met het scheiden van je spullen en beslis wat je wilt houden en wat weg kan. Daarna gaat Corinne met klanten die haar inschakelen graag de diepte in. ”Je kunt daarna gaan kijken naar spullen waar geen emotie aan vastzit, zoals kleding of boeken. Ik merk dat mensen vaak minder moeite hebben om dat weg te doen. Ik kom regelmatig bij mensen die bijvoorbeeld een bijzonder koffiekopje hebben, dat nog van een tante Annie is geweest en al generaties in de familie zit. Het is niet mijn bedoeling dat ze zoiets weg moeten doen, maar dan suggereer ik bijvoorbeeld dat zulke spullen met emotionele waarde een mooi plekje krijgen.”

Dat klusje begint met even goed in en uitademen.

Het overvolle keukenlaatje

Iets dat emotionele waarde heeft, een prominent plekje geven dus. Dat brengt ons op het volgende: die ene keukenlade, waar alle batterijen en huissleutels van je vorige huis liggen. Wat doen we daar mee? Corinne: ”Dat klusje begint met even goed in en uitademen. Vervolgens kieper je alles in de la eruit en zet je een timer. Geef jezelf bijvoorbeeld een half uurtje, dan moet alles uitgezocht zijn. Lege batterijen kun je makkelijk scheiden, die moet je wegbrengen naar een inleverpunt. Hebben sleutels van een vorig woonhuis symbolische waarde? Geef ze dan een plekje in huis, hang het ergens prominent op met een mooie sleutelhanger eraan. Zie je dat niet zitten? Dan kun je het misschien toch wel gewoon weggooien.”

Structuur op de werkplek

Corinne helpt als opruimcoach niet alleen mensen met het opruimen van hun huis, ze heeft ook klanten die hulp nodig hebben op de werkvloer. ”Bijvoorbeeld een manager die een zelfsturend team heeft dat prima functioneert, maar hij heeft ook een gezin en is mantelzorger. Een mens vervult meerdere rollen in het leven en dat kan soms te veel worden. Ik help die mensen dan met structuur, tijd en taken.”

Aangezien we allemaal gedwongen thuiswerken om het coronavirus niet te verspreiden, heeft Corinne ook daarvoor wat tips. ”Alle bliepjes en meldingen van je laptop en telefoon kunnen behoorlijk afleiden. Zet je meldingen eens uit en check je mail maar twee keer per dag. Dit kan helpen om meer focus te krijgen. Zorg dat je regelmatig een pauze inlast en dat je aan een opgeruimd bureau kunt zitten.”

Nog wat praktische tips van Corinne:

  • Wat ook goed werkt, is het labelen van spullen. Corinne: ”Doe labels met namen op alle opladers van telefoons en laptops. Zo neemt iedereen in huis ook verantwoordelijkheid voor zijn of haar spullen.”
  • Tegenwoordig kunnen we zoveel spullen online kopen. Spreek met jezelf af dat je iets wegdoet, als je iets nieuws koopt. Zo komen er niet eindeloos spullen bij, maar gaat er ook iets weg.
  • Geef een jarige een belevenis zoals een avondje naar het theater. Zo voorkom je dat een ander wordt opgezadeld met spullen.
  • Zitten je keukenkastjes ook vol met zakken pasta en rijst maar vergeet je altijd hoeveel je nog in huis hebt? Stop het in voorraadpotten en label de deksel. Als je het dan opbergt, zie je meteen hoeveel je nog hebt als je de lade opent. Stel de boodschappen eens uit en kook met alles wat je nog in huis hebt, of koop even alleen groente. Zo maak je de voorraad netjes op. Schrijf anders op een lijstje hoeveel je van alles nog hebt, als reminder.
  • Bewaar je kleding die eigenlijk te klein is, in de hoop dat je het ooit nog past? Corinne: ”Als je vaak kleding ziet liggen die je eigenlijk niet meer past, kan het een negatief gevoel bij je oproepen. Van dat onprettige gevoel kun je afscheid nemen door die kleren naar de kringloopwinkel te brengen.” Dat moet ook bij je financiële situatie passen, benadrukt Corinne. Als je een bijstandsuitkering hebt en zeker weet dat je de kleding aankomende zomer weer past, bewaar het dan gewoon. Niet iedereen heeft het inkomen om weer nieuwe kleding te kopen.
  • 20% van onze kleding dragen we 80% van de tijd. Kortom: veel kleding die we hebben, dragen we niet. Heb je een leuke kledingset maar vergeet je het gewoonweg te dragen? Maak een foto van jezelf in die outfit en hang deze op in je kast als reminder hoe leuk je er dan uitziet.
  • Je kunt als gezin best een opruimroutine doorvoeren. Elke avond met zijn allen even 10 minuten opruimen bijvoorbeeld, dan hoef je niet alles alleen te doen. Als je er samen routine van maakt, zul je het ook langer volhouden.

Meer over Corinne lees je op haar website.

Misschien wil je dit ook lezen:

Indebuurt

5 x prachtig wonen in de stad (of er net buiten)

Van nieuwbouw, appartementen tot authentieke woningen: Alkmaar staat vol met mooie stulpjes. We insp...

 

Meer over

Nieuws

adv.