Alkmaar

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuw! Brian richt afhaalrestaurant Neder op in eigen thuiskeuken

Door Merel Schut 19 mei 2020

Brian Luikel (28) verhuisde eind 2019 van Amsterdam naar Alkmaar met de wens om hier een pop-uprestaurant te beginnen. Zelfs de naam was er al, maar de coronacrisis zette een dikke streep door zijn plannen. Met een flinke dosis creativiteit runt Brian inmiddels een succesvol afhaalconcept vanuit huis: restaurant Neder.

In Amsterdam had Brian ook een pop-uprestaurant: Monsieur Dame. Toen hij met zijn vriendin naar Alkmaar verhuisde had hij het voornemen om in Alkmaar een nieuwe locatie te zoeken voor restaurant Neder. Toen het coronavirus uitbrak, besloot Brian gewoon vanuit huis te gaan koken. En met succes: wekelijks zijn de driegangenmenu’s uitverkocht.

De nieuw-Nederlandse keuken

Brian kookt volgens de nieuw-Nederlandse keuken. Nooit van gehoord? Dat kan kloppen! Brian: ”Het mooie is: de nieuw-Nederlandse keuken bestaat nog niet. Het is eigenlijk een soort zoektocht, zoals restaurant Noma heeft gedaan in Scandinavië. Ik wil koken met alleen producten van Nederlandse bodem. Elk drupje olie en elke specerij moet uit eigen land komen. Je kunt seizoensgroenten als knolselderij en winterpenen bijvoorbeeld fermenteren, zodat je er ook buiten het seizoen mee kunt koken.” Neder wil namelijk graag koken met seizoensgroenten.

Hiermee legt Brian zichzelf als kok dus aardig wat restricties op. Want als je met een avocado uit Zuid-Amerika guacamole maakt, kun je dan wel spreken van Alkmaarse of Nederlandse guacamole? ”Als er ingrediënten uit het buitenland aan te pas komen, doe ik het niet. Ik gebruik dus geen olijfolie en ook geen zonnebloemolie, maar koolzaadolie. Zo is het dus echt een zoektocht naar de nieuw-Nederlandse keuken.”

Oud kerkje of klooster

Het koken gebeurt nu vanuit Brian’s keuken thuis, zijn vriendin helpt ook mee. In de toekomst zou hij graag een restaurant creëren op een locatie die in contact staat met de natuur. ”De locatie moet echt kloppen bij ons concept. Het liefst dus met een stukje grond erbij, zodat we wat kruiden kunnen verbouwen. Ik zit te denken aan een oud klooster of een oud kerkje. In ons restaurant zullen we 16 tot 24 gasten per avond ontvangen, zodat het echt een culinaire beleving is.”

Brian zoekt nog mensen die willen helpen met het realiseren van de nieuw-Nederlandse keuken. Zoals een sommelier, kok of patissier. Ben je intussen benieuwd naar zo’n driegangenmenu van Neder? Bestellen kan via WhatsApp 06-53729978en betalen gaat via een Tikkie. Je kunt het eten dan afhalen op zaterdag.Meer over Neder ontdekken?

Neder

1e Landdwarsstraat 12 , Alkmaar

  • Wil jij een 'Nieuw in Alkmaar' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Alkmaar.

adv.