Alkmaar

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Extra maatregelen in Alkmaarse winkelstraten om drukte in goede banen te leiden

Door Merel Schut 15 mei 2020

Het werd afgelopen weken weer drukker in de Alkmaarse binnenstad. Daarom heeft de gemeente aanvullende maatregelen getroffen om drukte in goede banen te leiden. Er zijn bijvoorbeeld witte pijlen aangebracht om looproutes te creëren. 

Gemeente Alkmaar besloot meer maatregelen in te voeren. Dit weekend zijn er city-hosts met speciale hesjes aan, die winkelend publiek welkom heten en informeren over 1,5 meter afstand en de gewenste looproutes.

Op de Langestraat en Laat zijn al looproutes aangebracht met pijlen. Op de Langestraat loopt ook een scheidslijn over het midden van de straat. Met bebording en herhalingstekens  is duidelijk gemaakt dat mensen rechts aan moeten houden.

Maatregelen voor fietsers

Het aan de hand meenemen van je fiets en het stallen in voetgangersgebied mag niet meer overal in de binnenstad. Er is ook een tijdelijk voetgangersgebied ingesteld op de Mient en in de Huigbrouwerstraat. Hier moeten fietsers dus afstappen. Je fiets aan de hand meenemen, mag nog wel.

Op zoek naar een plek waar je wel je fiets kwijt kan? Je kunt terecht in de fietsenstallingen onder het Canadaplein of in de Ridderstraat.

Geen reclamezuilen voor winkels

Omdat de binnenstad wat smalle straatjes kent, is het soms moeilijk om 1,5 meter afstand tot anderen te houden. Daarom mogen ondernemers in de Hekelstraat, Fnidsen, Mient, Magdalenenstraat, Hoogstraat, Schoutenstraat, Payglop, Boterstraat, Houttil, Achterstraat en Huigbrouwerstraat vanaf 16 mei geen uitstallingen meer buiten zetten. Denk bijvoorbeeld aan reclamezuilen of rekjes.

Rustige momenten

De gemeente Alkmaar vraagt inwoners om zoveel mogelijk op gespreide tijden naar de binnenstad te komen. Kies dus een rustig moment, als je naar de stad wilt. De drukte op straat zal door de gemeente worden gevolgd. Handhavers kunnen ingrijpen als drukte tot onverantwoorde situaties leidt.

Bovendien gaan koppels van het SUS-team op pad, die normaal tijdens horeca-uren worden ingezet. Als inwoners de aanwijzingen van city-hosts niet opvolgen, zullen zij in actie komen. Als het echt te druk wordt, zal mensen gevraagd worden om rechtsomkeert te maken.

Een maatregel die de gemeente nog achter de hand houdt, is het invoeren van eenrichtingsverkeer in de winkelstraten.

Lees meer:

Indebuurt

Nieuw fenomeen in Alkmaar: wachtrijen in winkelstraten

Nu winkels vanwege de coronacrisis verscherpte maatregelen moeten nemen, mogen er niet te veel klant...
Indebuurt

Dit gebeurde er in Alkmaar afgelopen weekend: coronaboetes en aanpak drukte in winkelstraten

Heb je een lekker rustig weekend gehad en het nieuws even links laten liggen? Indebuurt Alkmaar zet ...

adv.