Fitter worden hoeft geen moeite te kosten: ‘Het begon met kleine stapjes’

Aangeboden door de Rijksoverheid: campagne ‘Fit op jouw manier’

Roderik de Vries | foto: indebuurt

Fitter worden kan al door kleine aanpassingen te doen in je leefstijl. Eet bijvoorbeeld eens een appel als tussendoortje, pak de fiets naar de winkel en ga op tijd naar bed. Zo zorg je ervoor dat je binnen een paar weken een betere weerstand krijgt en daardoor fitter wordt. Genoeg bewegen, gezond eten en ontspannen: het klinkt zo makkelijk, maar dat is het niet altijd. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Wij vroegen mensen op straat wat zij doen om fitter te worden.

Er zijn ontelbare manieren om fitter te worden. Ontdek wat bij jou past op fitopjouwmanier.nl.

Chiranjeev Singh Setia (44)

“Ik maak hele lange dagen in de Indiase supermarkt die ik run”, vertelt Chiranjeev. “Meestal werk ik wel twaalf uur op een dag. Ik heb door mijn winkel dus niet veel tijd om me bezig te houden met mijn gezondheid, maar ben er wél de hele dag door in beweging. Zo kom ik niet snel aan van al het lekkere eten dat mijn vrouw klaarmaakt. In die zin helpt mijn werk in de supermarkt me dus juist om gezond te blijven.”

Ook wat mentale gezondheid betreft zou Chiranjeev een leuke, actieve baan aanraden. “Het contact met mijn klanten levert me zoveel positieve energie op; ik kan daardoor een negatieve gedachte snel ombuigen in iets positiefs. Als ik om welke reden dan ook een tijdje niet in de winkel kan staan, dan doet dat echt wat met mijn humeur. Het is belangrijk dat je iets doet wat je echt leuk vindt.”

Lees verder onder de foto >

Chiranjeev Singh Setia | foto: indebuurt Amsterdam
Chiranjeev Singh Setia | foto: indebuurt

Roderik de Vries (36)

Ook Roderik is bezig met zijn gezondheid, maar dat was niet altijd zo. “Ik zat een tijd wat slechter in mijn vel. Letterlijk en figuurlijk. Ik rookte twee pakjes sigaretten per dag, dronk veel wijn en at vrijwel alleen maar junkfood. Tot een jaar of drie geleden. Toen ben ik gaan sporten in de sportschool en kreeg ik het sportvirus te pakken.”

Om fit te worden hoef je trouwens niet per se naar de sportschool, blijkt uit Roderiks verhaal. “Sinds mijn fiets is gestolen, loop ik overal naartoe: op zich een fijne bijkomstigheid. Het begon met kleine stapjes, maar inmiddels wandel ik met een paraplu overal heen. Zelfs wanneer het regent! Ik voel me niet alleen fysiek sterker dan een paar jaar geleden, maar ook mentaal. Ik ben zelfverzekerder.”

Lees verder onder de foto >

Roderik de Vries | foto: indebuurt Amsterdam
Roderik de Vries | foto: indebuurt

Mariana Lozano (32)

“Als ik me niet goed voel of een kwaaltje heb, dan weet ik daar vaak zelf een homeopatische oplossing voor te vinden”, vertelt Mariana. “Ik trek bijvoorbeeld thee van drop als ik last heb van brandend maagzuur. En als ik ergens een ontsteking heb dan zorg ik dat ik extra veel gember inneem. Zo probeer ik gezond te blijven.”

Wat Mariana daarnaast enorm helpt, is mediteren. “Dat heeft me het afgelopen coronajaar echt geholpen. Dan doe ik oefeningen die goed zijn voor mijn mentale gezondheid. Ik doe dat drie of vier keer per week, maar het liefst zou ik dat iedere ochtend doen.”

Lees verder onder de foto >

Mariana Lozano | foto: indebuurt Amsterdam
Mariana Lozano | foto: indebuurt

Wil jij ook graag fitter worden? Er zijn ontelbare manieren om fitter te worden. Kijk voor meer tips en wat bij jou past op fitopjouwmanier.nl.

de Rijksoverheid: campagne ‘Fit op jouw manier’

Meer informatie

de Rijksoverheid: campagne ‘Fit op jouw manier’

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Alkmaar gaat weer open: alle versoepelingen op een rij”

Alkmaar gaat weer open: alle versoepelingen op een rij

Ga naar “Alkmaar weer van het slot: dit verandert er vanaf 26 januari”

Alkmaar weer van het slot: dit verandert er vanaf 26 januari

Ga naar “Kapsalon Theater in Alkmaar: zo verliep de ludieke cultuuractie in onze stad”

Kapsalon Theater in Alkmaar: zo verliep de ludieke cultuuractie in onze stad

In onze gids